Sir Alex magyar vendégei

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.02.28. 23:11
Címkék
Temesvári Miklós az elmúlt héten Manchesterben járt (a vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Kemény Dénes, valamint kulcsembere, Biros Péter társaságában) és amellett, hogy megtekintette a United Fulham elleni találkozóját, találkozott régi jó ismerősével, Sir Alex Fergusonnal is. Az edzőbizottság elnöke alighanem az egyetlen magyar futballszakember, aki, ha kedve úgy kívánja, telefonon bármikor felhívhatja a skót edzőlegendát...

Hogy ki a világ legjobb edzője, megítélés kérdése, azonban egészen bizonyos, hogy a válaszadók közül nagyon sokan megemlítenék Sir Alex Ferguson nevét. A Manchester Uniteddel sikert sikerre halmozó skót szakember még a nyolcvanas évek első felében ismerkedett meg Temesvári Miklóssal, és manapság, negyedszázad múltán is jó viszonyt ápolnak. Bármilyen hihetetlen, a két tréner nem az emlékezetes, 1984 tavaszán játszott Újpest–Aberdeen meccsen fogott először kezet egymással, hanem azt azt megelőző Újpest– Honvéd MNK-találkozó után...

„1984 márciusában a címvédő Aberdeent fogadtuk a Kupagyőztesek Európa-kupájában a négy közé jutásért, a skót együttest irányító Alex Ferguson viszont már előtte, a Honvéd elleni kupamérkőzésre eljött feltérképezni bennünket – kutatott az emlékeiben Temesvári Miklós. – Az összecsapást követően együtt vacsoráztunk a Hörpintő nevű kiskocsmában, mi több, a szakember még a lakásomon is járt. Az Aberdeen bajnokként, skót kupagyőztesként, a KEK címvédőjeként és az európai Szuperkupa elhódítása után érkezett Budapestre, harminckét találkozó óta veretlen volt, mégis kettő nullás győzelmet arattunk. A visszavágón egészen a nyolcvankilencedik percig továbbjutásra álltunk, ám hosszabbítás után kiestünk.”

Ezt követően a két szakember még összefutott az 1984es franciaországi Európa-bajnokságon, majd csaknem húsz éven keresztül nem beszéltek egymással. Legközelebb 2002ben, a ZTE–MU Bajnokok Ligája-selejtező előtt találkoztak, Sir Alex Ferguson akkor adta meg telefonszámát kollégájának. Az edzőbizottság elnöke már többször hívta a skót menedzsert, s karácsonykor és a születésnapjára is rendszeresen küld SMS-t neki.

„Túlzás lenne azt állítani, hogy barátok vagyunk, nem értékelem túl a kapcsolatunkat – folytattaTemesvári Miklós. – Tisztelem őt, egyszer legyőztem a csapatát, s bár megtisztelő, hogy telefonon is felhívhatom, ezzel a helyzettel sohasem élek vissza. Akár neheztelhetnék is rá az Aberdeenben történtek miatt, hiszen a házigazda a durvaság határát súrolva játszott, Fekete László és Bogdán István egyaránt súlyos sérülést szenvedett, én azonban szorítok neki és csapatának. Kifejezetten bánt, amikor a United nem nyer...”

Temesvári Miklós hangulatával mostanában nem lehet sok probléma, a United robog az újabb angol bajnoki cím felé, az elmúlt héten a Gera Zoltánnal felálló Fulham ellen is magabiztosan győzött 3–0-ra. A tribünön Kemény Dénes társaságában ott ült a magyar szakember is, ám előző nap még a carringtoni edzőtáborban szembesült azzal, milyen körülmények között működik a világ egyik legirigyeltebb klubja.

„Két héttel korábban telefonáltam Sir Alexnek, majd néhány nappal később megerősítettem, Kemény Dénes társaságában Manchesterbe érkezem, szeretnénk megnézni a Fulham elleni párharcot – idézte fel a találkozó megbeszélését Temesvári Miklós. – Dénesről amúgy tudni kell, hatalmas Manchester-szurkoló, és tavaly a közbenjárásom után ismerkedett meg Fergusonnal. Kedden a carringtoni edzőtáborban a skót menedzser fogadott bennünket, majd miután az egyik alkalmazott megmutatta a létesítményt, természetesen a tréninget is megtekintettük. Megtudtuk, hogy a csapat nemcsak az idegenbeli meccsekre megy el egy nappal korábban, a hétközi párharcok kivételével a hazai mérkőzések előtt is összetartás van. Az edzőcentrumban amúgy tizenhét pálya található, és bár jártam már néhány helyen a világban, ilyen minőségű gyeppel még sehol sem találkoztam... A labdarúgók hozzáállásáról csak annyit: Van der Sar minden megnyilvánulásán látszott, még edzésen sem szeret gólt kapni, és akkor sem volt sértődés, ha valaki esetleg keményebben lépett oda a másiknak. A tréninget követően a menedzser behívott a szobájába, beszélgettünk, azonban érezni lehetett, Sir Alex már a másnapi mérkőzésre koncentrál.”

Temesvári Miklós azt is elmondta, az edzőtáborban és a stadionban is minden azt sugallta, itt a Manchester United a legfontosabb, ezt a klubot még takarítóként is megtisztelő képviselni. A szerdai, Fulham elleni párharcot amúgy olyan legendák szomszédságában tekinthette meg, mint Bobby Charlton vagy éppen Ryan Giggs, hogy a győzelmet követően egészen szűk körben (nyolc-tíz ember) hallgathassa Sir Alex Ferguson önbizalomtól duzzadó, ám cseppet sem nagyképű sztorizgatását. Magyar vendégei kedvéért a skót menedzser Puskás Ferencről éppúgy mesélt, mint az 1966-os magyar válogatottról (amely szerinte akár világbajnok is lehetett volna), de szót ejtett az 1984-es Újpest–Aberdeen párharcról is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik