Nem adja fel a Gyirmót

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.05.26. 23:31
Címkék
Tovább harcol igazáért a Gyirmót, a másodosztály Nyugati csoportjának listavezetőjénél állítják, igenis méltók az NB I-es licencre. Ha mégsem kapják meg, akkor a Pécs vagy a Pápa indulhat az élvonalban – az NB I-ből most kiesett Siófok és REAC nem.

Egy fordulóval a bajnokság befejezése előtt mindenki előtt ismert: az élvonal két kiesője a 16. helyezett REAC és a 15. pozícióban álló Siófok lesz, miként az sem titok, az NB II Keleti csoportjában a Ferencváros végez az első helyen, és csatlakozik három év kihagyás után a legjobbak mezőnyéhez. Arra ugyanakkor csak tippelni lehet, hogy a Nyugati csoportban miként zárul az aranyéremért zajló versengés a Gyirmót SE, a PMFC és a Lombard Pápa Termál FC között, ráadásul bonyolítja a helyzetet, hogy a pillanatnyilag éllovas Gyirmót licenckérelmét az elsőfokú licencadó testület elutasította, majd miután a sportszervezet fellebbezett, a fellebbviteli licencadó testület május 25-én jogerősen helybenhagyta az eredeti döntést. Vagyis jelen állás szerint ha a Kiprich József irányította Gyirmót nyeri meg a bajnokságot, nem kerülhet egy osztállyal feljebb.

A tisztánlátás érdekében tudni kell, hogy a hajrát a második helyen váró Pécsi MFC és a harmadik helyezett Lombard Pápa is leadta licenckérelmét az első osztályra, mi több, a két klub meg is felelt a nevezés feltételeinek. Ezt jól tudja a gyirmóti csapat tulajdonosa, Horváth Ernő is, aki a történtek ellenére bízik abban, hogy licencügyben a döntés nem végleges.

„Egyelőre nem kaptuk meg a hivatalos indoklást a fellebbviteli licencadó testület határozatáról, ha ez megtörténik, jogorvoslattal fordulunk az MLSZ elnökségéhez – mondta a gyirmóti klub tulajdonosa. – A testületet arra kérjük, helyezze hatályon kívül a döntést, és kötelezze a licencadó bizottságot új, gyorsított eljárásra, mivel a Gyirmót önhibáján kívül került a jelenlegi helyzetbe az elutasított licenckérelem nyomán. Úgy gondolom, a késve benyújtott APEH- és VPOP-igazolásokat, amelyek természetesen igazolták, hogy nincs tartozásunk, nem lett volna szabad figyelmen kívül hagyni, mert a kérelmező önhibáján kívül kerültek késve a bizottsághoz. Öt éve szerepelünk az NB II-ben, de nemhogy az APEH-nek és a VPOP-nek, másnak sem tartoztunk. Valós képet festettünk magunkról, meg sem fordult a fejünkben a kozmetikázás lehetősége, éppen ezért csodálkoznék, ha az MLSZ elnöksége lesöpörné az asztalról a kérelmünket.”

A gyirmóti elöljárók tehát a csapatukhoz hasonlóan küzdenek az NB I-ért, de mi a helyzet akkor, ha az esetleges bajnoki elsőség ellenére sem léphetnek feljebb?

Róka Géza, a versenybizottság elnöke elmondta, mivel a Pécsnek és a Pápának is van licence, a jog automatikusan a második helyzettre száll, ha pedig valamilyen okból ő sem vállalja az osztályváltást, a harmadik helyezett örülhet. A kérdés akkor válik érdekessé, ha valamilyen okból (kizárás, fúzió, nevezés elmulasztása, alacsonyabb osztályba nevezés, illetve sorsolás) a bajnoki osztály csonka marad. Ilyen esetben a versenyrendszert kiíró szövetség elnöksége dönt a feltöltés lehetőségéről és annak konkrét szabályairól.

Alighanem van, aki emlékszik rá, a testület 2006-ban egyöntetűen határozott úgy: kiesett csapattal nem lehet a mezőnyt feltölteni.

Vagyis az elnökség érvényben lévő álláspontja szerint a REAC és a Siófok mindenképpen a második vonalban szerepel az új bajnoki esztendőben.

Még akkor is, ha nincs tizenhat csapat, amely megfelel az NB I-ben való indulás feltételeinek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik