Döfés az utánpótlásnak

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.06.17. 01:14
Címkék
Az általunk megkérdezett szakemberek egyöntetűen állítják, nem jó az a versenykiírás, amely szerint az U19-es és az U17-es, valamint az U15-ös és az U13-as korosztálynál az összpontszám dönt a kiesés kérdésében. A vélemények egybecsengenek: a képzésnél nem lehet fontosabb az eredményesség.

Ha valakinek a véleményére érdemes odafigyelni utánpótlásvonalon, az Both József. A legfelkészültebb labdarúgóedzők között tartja számon a szakma, és ami jelen esetben nem elhanyagolható: nemcsak felnőtt labdarúgókkal ért el jó eredményeket (a Honvéddal bajnoki címet és Magyar Kupát is nyert), hanem több korosztályos válogatottat is eredményesen irányított. Hogy csak egyet említsünk: éveken keresztül foglalkozott az 1989-es, Németh Krisztián nevével fémjelzett korosztállyal, amely aztán Sisa Tibor irányításával nyert Európa-bajnoki bronzérmet. Nagy szerepe volt a magyarországi UEFA-rendszerű edzőképzés elindításában, többször képviselte Magyarországot nemzetközi konferenciákon, rendszeresen jelennek meg szakcikkei, tanulmányai.

„Aki az ilyen versenykiírást összeállítja, az nem veszi figyelembe a játékosok tanulási folyamatát és az életkori sajátosságokat – kezdett a mondandójába Both József. – Ha életkor szerinti képzés folyik, a versenyeztetés a gyerekek tizenhét esztendős koráig csak eszköz! Tudomásul kell venni: egyáltalán nem biztos, hogy egy fiatal biológiai életkora megegyezik a kronológiai életkorával. Meglehet, hogy egy tizenöt éves futballista biológiailag még csak tizennégy esztendős… A versenykiírásnak köszönhetően csak a számszerű eredmény lesz fontos, nem a képzés. Ki kell mondani: a képzés zsákutcába kerül, ha a versenyeztetés kerül előtérbe, és az lesz mérvadó, hogy a csapat hányadik helyen végez. Már túl vagyok azon, hogy egy ilyen elképzelésen bosszankodjak, inkább maradok a kaptafánál, vagyis amit éveken keresztül tanultam, majd tanítottam, megpróbálom racionálisan működtetni Győrben.”

A Vasas utánpótlásszakágvezetője, Gabala Ferenc a csütörtöki, Telkiben rendezendő értekezleten (amelyet az MLSZ futballfejlesztési igazgatója, Jámbor László hívott össze), a probléma felvetését tervezi, míg az edzőbizottság tagjától, Pusztai Lászlótól megtudtuk, a testület tervezi, hogy átnézi és véleményezi a versenykiírást.

„Nem akarunk olyan kiírást, amely nem szolgálja a futballunk előrelépését – mondta Pusztai László. – Az például biztos, hogy tizenhárom esztendős gyerekeknél nem lehet fontos a versenyeztetés.”

Mint ahogy a 15 és a 17 éveseknél sem kellene elsődlegesnek lennie. Meglehet, a 2008–2009-es versenykiírás sem volt jó (amikor egy esetlegesen gyengélkedő U19-es és U15-ös csapat magával tudta rántani egy osztállyal lejjebb az U17-es és az U13-as garnitúrát), ám az sem járja, hogy a két idősebb és két fiatalabb korosztály esetében az összpontszám döntsön a kiesésről.

Szomorú, de igaz: a különböző gazdasági kérdések fontosabbak, mint a szakmai szempontok (mint tudjuk, két korosztály rendre együtt utazik a mérkőzésekre a költségkímélés miatt), és egyre inkább úgy tűnik, többet ér mondjuk egy U13-as bajnoki cím, mint hogy a korosztály huszadik embere is elsajátítsa a futball alapjait.

Márpedig ez a lényeg, nem pedig az eredmény hajszolása.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik