Angolos MTK

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.06.23. 23:06
Címkék
Az MTK-nál évek óta saját nevelésű fiatalokra épül a csapat, és bár a koncepció nem változik, az 1991-es korosztály legjobbjai nyáron az agárdi Sándor Károly Akadémiáról nem Garami József keze alá, az élvonalba kerülnek, hanem Angliába, a harmadik osztályban szereplő Oldham Athletic tartalékegyütteséhez.

Immár öt esztendeje annak, hogy az MTK Budapest játékoskeretében helyet kaptak azok a fiatalok, akik Agárdon, a Sándor Károly Akadémián nevelkedtek, majd az ifjúsági korból kiöregedve Bodajkon, az NB II-es bajnokságban bizonyíthatták tehetségüket. Ma már a kék-fehérek legjobbjának számít Kanta József, aki többek között Rodenbücher Istvánnal, Balogh Bélával, Pollák Zoltánnal és Bori Gáborral együtt úgy került 2004-ben az első csapat öltözőjébe, hogy előtte utolsó éves ifistaként NB III-as bajnokságot nyert, majd egy évet a második vonalban töltött.

Hogy a kapuit 2001-ben megnyitó agárdi akadémián magas szintű munka folyik, annak alátámasztására egyetlen információ: együttműködési megállapodás keretein belül az intézmény kiemelt partneri viszonyban áll a Liverpool FC-vel.

Amióta Tamási Zsolt irányítja az akadémiai képzést, azóta az U19-es csapat mindig aranyérmet nyert, ráadásul úgy, hogy rendre a riválisoknál fiatalabbak jutottak szerephez a bajnokságban. Amikor az 1987-es születésűek számítottak utolsó éveseknek, a Pintér Ádám, Szabó Ádám, Németh Krisztián, Pátkai Máté és Vadnai Dániel nevével fémjelzett MTK (vagyis az 1988–1989-es születésűek) bizonyult a legjobbnak, majd a Gulácsi Pétert, Szekeres Adriánt, Simon Andrást vagy éppen Nikházi Márkot soraiban tudó együttes éppúgy az élen zárt, mint tavaly a Gosztonyi Andrással, Pölöskei Zsolttal és Eppel Mártonnal felálló ifjúságiA-csapat.

És itt elérkeztünk a magunk mögött hagyott bajnoki esztendőhöz, amikor is az MTK U19-es gárdája Tamási Zsolt vezetésével ismét maga mögé utasította a teljes mezőnyt. A-csapatban zömében 1991-ben született fiatalok jutottak szóhoz (de a keretben 1992-es és 1993-as gyerekek is voltak), ugyanakkor az ellenfelek többségénél az 1990es korosztály dominált. Az elmúlt évek eredményei egyértelműen bizonyítják, az MTK-nál remek az utánpótlásképzés, csakhogy azt is látni kell: a fiatalokat a magyar bajnokságban nem, de legalábbis ritkán kényszerítik arra, hogy utolsó erőtartalékaikat is mozgosítva küzdjenek. Márpedig fejlődni, előrelépni abban a közegben lehet, ahol valamennyi edzés, mérkőzés egyúttal harc a talpon maradásért.

Alighanem ez vezérelhette az MTK vezetőit, amikor úgy döntöttek, az arra érdemes fiataloknak Angliában keresnek továbblépési lehetőséget. Lapunk úgy tudja, az 1991-es korosztályból nyolcan kerülnek az angol harmadik vonalban szereplő Oldham Athletic tartalékegyütteséhez – a hírt a fővárosiak ügyvezetője, Domonyai László sem cáfolta.

„Majd egy éve dolgozunk azon, hogy legtehetségesebb fiataljaink az akadémia utolsó évét külföldön tölthessék el – mondta megkeresésünkre Domonyai László. – Valóban tárgyalásban vagyunkaz Oldham Athletickel, a papírok mindkét klub asztalán ott fekszenek, amíg nem kerülnek rájuk a szükséges aláírások, addig kész tényként semmi sem állítható. Azt azért nem tagadom, célegyenesben vagyunk…”

Aki legyint a lehetőségre, roszszul teszi.

Kevés magyar tehetségnek adatik meg, hogy Magyarországról a Liverpoolhoz kerüljön, ráadásul az Oldham Athleticre a bajnokságban valamint a kupasorozatokban is vérre menő küzdelmek várnak, így a „nyolcak” egy év alatt rengeteget fejlődhetnek. Ne feledjük: mostantól a legnevesebb angol menedzserek figyelik, figyeltetik őket, hétről hétre helyben győzhetik meg a szakembereket, megértek a szerződtetésre.

A nevek egyelőre titkosak, de az U19-es bajnokcsapatban Fodor Ferenc, Kálnoki Kis Dávid, Nagy Tibor, Ódé Norbert, Beszterczei Attila, Csiki Norbert, Dobó Róbert, Ladányi Tibor, Németh Péter, Szabó Gergő, Csorba Szabolcs és Tischler Patrik képviseli az 1991-ben születetteket, míg az NB II-es kerettagok közül Eppel Márton tartozik a korosztályba.

A felsoroltak közül nyolcan utazhatnak július elején, méghozzá két szakember társaságában: a felkészülést ugyanis Pölöskei Gábor irányíthatja, segítője pedig az eddig Agárdon dolgozó Székely Zsolt lehet. Az információval kerestük a legutóbb a Honvéd alkalmazásában álló Pölöskei Gábort is, ő azonban azt mondta, amíg az MTK vezetői nem nyilatkoznak erről, addig nincs mit mondania.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik