Percnyi gondolkodás nélkül

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.06.26. 23:36
Címkék
A hét elején még arról írtunk, semmi biztosat nem tudni arról, hogy a Zalaegerszegi TE lejáró szerződésű kulcsemberei – Kocsárdi Gergely, Matej Miljatovic, Sorin Botis és Waltner Róbert – hol folytatják pályafutásukat. Nos, azóta utóbbi sorsa rendeződött: a hatszoros válogatott támadó elhagyja a zalai klubot, és az ausztriai Mattersburg profija lesz.

Amire számítani lehetett, bekövetkezett: Waltner Róbert távozik Zalaegerszegről, és idegenlégiósként folytatja pályafutását. A ZTE színeiben az élvonalban kilencvenkét gólt szerző csatár (a legutóbbi bajnokságban tizenötször volt eredményes, egy évvel korábban pedig tizennyolc találattal ő lett a gólkirály) egy pillanatig sem titkolta, úgy érzi, 31 évesen talán most van utoljára lehetősége külföldre szerződni. Egy héttel ezelőtt még többen biztosra vették, a futballista a Sturm Graz alkalmazottjaként kezdi a felkészülést, ezzel szemben a korábban Fülöp Zoltánt, Kovrig Ákost és Csizmadia Csabát is a soraiban tudó SV Mattersburg ajánlata lett a nyerő.

Adja magát a kérdés: miért a legutóbbi osztrák bajnokság kilencedik helyezettjével egyezett meg?

Noha a hírek arról szóltak, hogy a Sturm Grazcal tárgyalok, erről szó sem volt, ugyanakkor a Mattersburg nagyon korrekt ajánlattal keresett meg – felelte Waltner Róbert. – Volt más lehetőségem is, azonban az osztrákok kínálta szerződés egyezett az elképzeléseimmel, így igazából nem volt min töprengenem.

Azt azért elárulja, mely országokból volt még ajánlata?

Mehettem volna Amerikába, Dániába és a belga második vonalba is. Ugyanakkor a Mattersburg keresett meg először, az együttes edzője, Franz Lederer többször is látott játszani, és mint mondtam, korrekt szerződést kaptam.

Amikor hétfőn beszéltünk, megemlítette, a zalaegerszegi elöljárókkal még nem tárgyalt a folytatásról. Úgy egyezett meg a Mattersburggal, hogy meg sem hallgatta a ZTE elnöke, Nagy Ferenc ajánlatát?

Természetesen tárgyaltunk. Az elnök úr elmondta, megérti, ha egy minden szempontból megfelelő külföldi megkeresést elfogadok, ugyanakkor nem szeretné, ha mondjuk a Haladásban kötnék ki. Rólam mindenki tudja, kötődöm Zalaegerszeghez, a csapathoz, így meg sem fordult a fejemben, hogy valamelyik riválishoz szerződjek.

Meddig szól a szerződése?

Egy plusz egy évre.

Önről köztudomású, hogy szeret Csank Jánossal, az Egerszeg trénerével dolgozni. A szakember mit szólt a döntéséhez?

Megértéssel fogadta. Eddig sem csináltam titkot abból, hogy szeretnék még két évet külföldön futballozni, majd a hazatérés után igyekszem megszerezni századik egerszegi találatomat. Remélem, lesz erre lehetőségem. Az biztos, hogy csakúgy, mint amikor korábban idegenlégiós voltam, tartom a kapcsolatot játékostársaimmal, a ZTE honlapján követem a klub körüli eseményeket, és ha tehetem, ott leszek a csapat meccsein. Sopronban lakom majd, a távolság nem jelenthet problémát.

Házi gólkirálya nélkül mire lehet képes az Egerszeg?

Csank János személye a garancia arra, hogy a csapat ott lesz az élmezőnyben.

Amikor egy labdarúgó számára az a kérdés, hogy elfogadja-e annak a klubnak az ajánlatát, ahová pályafutása legszebb emlékei kötik, vagy pedig egy anyagilag előnyösebb külföldi szerződést írjon alá, egymaga dönt, vagy kikéri valakinek a véleményét?

Sokan tudják rólam, hogy kötődöm Lang Józsefhez, aki rengeteget tett a zalaegerszegi futballért. Nos, nemegyszer fordultam már hozzá, ha problémám adódott, ő pedig rendre megpróbált segíteni nekem. Most is kikértem a tanácsát, és bár nem titkolta, szívesen venné, ha a ZTE-nél maradnék, azt is közölte, megérti, ha a távozás mellett döntök.

Mennyivel jár jobban anyagilag, mint ha Magyarországon maradt volna?

Maradjunk annyiban, olyan ajánlatot kaptam, amelynek elfogadásán magyar játékos nem gondolkodik el.

Zalaegerszegen a legnagyobb kedvencnek számított, Mattersburgban viszont csak egy lesz a kerettagok közül. Semmi félsz nincs önben?

Tény, hogy idegen világba kerülök, ahol bizonyítanom kell, de ez itthon is így volt. Megküzdök a helyemért. Szeretnék épp olyan eredményesen futballozni, mint tettem azt a Zalaegerszeg profijaként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik