Megnyugtató előnyben bizakodva

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.07.01. 23:03
Címkék
A nemzetközi szereplést kiharcoló magyar csapatok közül elsőként a Haladás méreti meg magát: csütörtökön 19 órakor az Európa-ligában a kazah Irtis Pavlodar lesz az ellenfele a legutóbbi bajnokság bronzérmesének. Noha a rivális botladozik hazája sorozatában (13 fordulót követően csak a 11. helyen szerénykedik), borítékolhatóan nehéz 90 perc vár a szombathelyi együttesre.

Lehet, de aligha van értelme azon siránkozni, hogy Fortunának köszönhetően az Irtis Pavlodar lett a Haladás ellenfele. A sorsolás sohasem kívánságműsor, ráadásul ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor bevalljuk magunknak: százszázalékos biztonsággal akkor sem jelenthetnénk ki egyetlen magyar csapat esetében sem, hogy máris a következő körben érezheti magát, ha mi magunk választhatnánk az aktuális kínálatból ellenfelet... A rivális nemcsak Magyarországon, hanem Európa nagyobb felében is a „sötét ló” kategóriába tartozik, a hatalmas távolság sem teszi vonzóvá Pavlodart, ráadásul ha összejön a remélt továbbjutás, hajlamosak vagyunk egy sóhaj kíséretében megjegyezni: hát kit verjünk ki, ha nem egy kazah csapatot... Márpedig minden apró sikert meg kell becsülni, ráadásul a nemzetközi porondon manapság egyetlen ellenfelet sem lehet szimpla kézlegyintéssel elintézni. Szombathelyen nem esnek ebbe a hibába, és arra készülnek, hogy vért kell izzadni a továbbjutásért. A csütörtöki találkozó iránt hatalmas az érdeklődés a városban és környékén, ám mert egyetlen televíziós csatorna sem közvetíti a kilencven percet, csak 5200 (a 300 férőhelyes vendégszektor várhatóan üres marad), remélhetően szerencsés jegytulajdonos láthatja a párharc első felvonását.

A Haladásban több labdarúgónak ez lesz az első nemzetközi tétmérkőzése, közéjük tartozik Guzmics Richárd is. A 22 esztendős védőnek egy évvel ezelőtt még egyetlen első osztályú meccs sem volt a lábában, igaz, már a második vonalban is biztos pontja volt az együttesnek. Nem kis szerepe volt abban, hogy a bajnokságban a Haladás kapta a legkevesebb gólt (a Debrecennel holtversenyben), s ha rajta múlik, csapata védelme csütörtökön is jól zár majd.

„Tavaly ilyenkor abban bíztam, a felkerülés után stabil középcsapattá válik a Haladás az NB I-ben, az meg sem fordult a fejemben, hogy kétezer-kilenc nyarán már nemzetközi kupában indulunk – mondta a szombathelyiek saját nevelésű hátvédje, Guzmics Richárd. – Előbb élvonalbeli futballista lehettem, most pályára léphetek az Európa-ligában, a szurkolók rajonganak a csapatért, vagyis igazán szerencsésnek mondhatom magam. Ugyanolyan egészséges drukk van bennem, mint bármely bajnoki mérkőzés előtt, és arra készülök, hogy kapott gól nélkül, győztes mérkőzésen leszünk túl az első meccsen.”

Hát igen...

Ha valaki, Csertői Aurél jól tudja, mekkora jelentősége van egy idegenben szerzett találatnak: három évvel ezelőtt az általa irányított Fe­­hérvár a vendégségben


folytatás...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik