Mezey György mindenkire figyel

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.07.13. 23:19
Címkék

Július elseje óta tudni lehet: egy éven keresztül a korábbi szövetségi kapitány, Mezey György irányítja az FC Fehérvár szakmai munkáját. A 67 esztendős szakember még sportigazgatóként utazott el a csapat ausztriai edzőtáborába, Windischgartenbe, pénteken pedig már vezetőedzőként érkezett vissza a tíznapos összetartásról Magyarországra.

„Az egész edzőtáborozás Lothar Matthäusnak lett megtervezve: az volt az elképzelés, a csapat sorozatban játszik erős ellenfelekkel, éppen azért, hogy a német tréner felmérhesse, kire számíthat, illetve mely posztokon kell megerősíteni a játékoskeretet – tekintett vissza a felkészülés ausztriai szakaszára Mezey György. – A menetrenden azután sem változtattunk, hogy a korábbi aranylabdás nem szerződött Székesfehérvárra, azaz nyolc nap alatt öt mérkőzés várt a labdarúgókra. A ciprusi Apoel Nicosia, az orosz Szaturn Moszkva és a cseh Bohemians számottevő játékerőt képviselt, míg a bolgár CSZKA és az osztrák Pasching kevésbé, ellenük láthatóan fáradtan mozogtunk. A hétvégére pihenőt kaptak a kerettagok, hétfőn pedig Székesfehérváron folytatódott a felkészülés. Kiváncsian várom a szerdai napot, amikor a délelőtti edzés után délután az első keret a második csapattal meccsel. Látni akarok mindenkit, nem mindegy, ki milyen bizonyítványt állít ki magáról.”

A futballistáknak tudomásul kell venniük, hogy mindegyik mérkőzés, mindegyik edzés alakíthatja a keretet. Az, hogy valakinek szerződése van, kevés az üdvösséghez, huzamosabb időn keresztül csakis az maradhat a felszínen, aki a pályán és azon kívül is sportemberként viselkedik. Mint például az FC Fehérvár középpályása, Dvéri Zsolt. A négyszeres válogatott, a 350. bajnoki fellépésére készülő karmester szinte a teljes tavaszi idényt kihagyta egy súlyos baleset következtében (barkácsolás közben a fúró letört feje a szemébe csapódott), a hajrában azonban visszatért, majd végigdolgozta az ausztriai edzőtábort.

„Amikor felvetődött lehetőségként, hogy Lothar Matthäus Fehérvárra szerződik, örültem, ugyanis a válogatottnál már dolgoztunk együtt – mondta Dvéri Zsolt. – Persze tudom, más a néhány napos összetartás, és más a mindennapos munka, mégis sokat reméltem a német sztár érkezésétől. Lothar Matthäus végül nem jött hozzánk, ebben a helyzetben pedig a lehető legjobb döntés volt Mezey György kinevezése. Nekem ő mindig is edző volt, nem pedig sportvezető, a pálya, a meccselés az ő világa. Ausztriában sorozatban játszottuk a mérkőzéseket, márpedig az erőnlétet így lehet elsősorban megszerezni. Ami szembetűnő: Mezey György nagy hangsúlyt fektet a taktikára, igyekszik a védekezés és a támadás helyes arányát beállítani. Az elképzelései jók, ránk vár a feladat, hogy azokat a pályán is megvalósítsuk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik