Ez nem a Real Madrid…

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.07.15. 07:17
Címkék
Az Újpest FC a Steaua elleni bukaresti mérkőzéssel mutatkozik be az Európa-liga selejtezőjében, a Szombathelyi Haladás ugyanakkor már a második megmérettetésére készül: a kazah Irtis Pavlodar után ezúttal a svéd Elfsborg vár a Csertői Aurél irányította zöld-fehérekre. A szakember azt mondja, a rivális évek óta meghatározó szerepet játszik a svéd bajnokságban, persze ettől még nem azt a szintet képviseli, mint a Real Madrid…

Két nappal az újabb Európa-liga-megméretés előtt már csakis az Elfsborg elleni mérkőzés körül forog minden gondolata?Két nappal az újabb Európa-liga-megméretés előtt már csakis az Elfsborg elleni mérkőzés körül forog minden gondolata?

Mindig az aktuális feladat a legfontosabb, így természetes, hogy amióta lejátszottuk az Irtis elleni visszavágót, igyekszem a lehető legjobban felkészülni az Elfsborgból – felelte Csertői Aurél. – Azonban nem várom el a kerettagoktól, hogy a nap huszonnégy órájában a rivális futballjával foglalkozzanak, és mondjuk azon tanakodjanak, mitől ennyire stabil a svéd csapat védekezése. Azt is el kell kerülni, hogy a külső körülmények, mint például az utazás, a szállás vagy éppen a meccs várható hangulata kerüljön előtérbe. A játékosoknak nem szabad stresszelniük, a mérkőzéshelyzetekre azonban, amelyek csütörtökön előfordulhatnak, fel kell készülniük.

Ezek szerint az Irtissel ellentétben az Elfsborgból lehetősége volt alaposan felkészülni…

Láttam a legutóbbi bajnoki mérkőzése felvételét. Amit feltétlenül illik tudni róla: nem a svéd csapatok többségére jellemző ívelgetős erőfutballt játssza, hanem rövid passzokkal próbál támadást kezdeményezni. Az Európában manapság oly divatos négy–kettő–három–egyes rendszer­ben áll fel, s a játékosai meglehetősen labdabiztosak. És ami még nagyon fontos: a műfüves pálya egyértelműen előnyt jelent vetélytársunknak.

Netán behozhatatlant?

Néha azért mi is megfordulunk műfüvön, igaz, jobbára a téli felkészülési időszakban, és nem júliusban. Biztos, hogy a játéktér a házigazdának kedvez, de hogy a műfű ne csak az emlékeinkben legyen jelen, ezért az elutazás előtt kétszer Szombathelyen is gyakoroltunk hasonló borításon.

Aki eddig megszólalt a Haladás–Elfsborg párharc kapcsán, nem felejtette el megjegyezni: a továbbjutás esélyese a svéd együttes. Osztja ezt a vélekedést?

Az Elfsborg meghatározó együttese a svéd bajnokságnak. Az idén csupán egy veresége van tizennégy forduló alatt, az egyik legkevesebb gólt kapta, és ezek a mutatók azért jelentenek valamit. Hihetetlenül stabil csapat, de éppen a hét végi, Helsingborg elleni három kettes veresége mutatja, azért tud hibázni. Igen, a párharc esélyese az Elfsborg, de azért nem a Real Madrid lesz az ellenfelünk…

Tavaly a bajnokságban a Haladás annak is köszönhetően lett bronzérmes, hogy a szakmai stábnak huzamosabb ideig senkit sem kellett nélkülöznie az alapcsapatból. Egyetlen meghatározónak számító futballista pótlása sem lenne könnyű feladat, önnek azonban már három labdarúgó helyettesítését kell megoldania.

Ráadásul négy az a három.

Sipos Norbert és Vörös Péter máshova igazolt Szombathelyről, Kenesei Krisztián pedig hetekre harcképtelen lett. Rajtuk kívül kivel nem számolhat?

Rajos Gábor belázasodott, ő sem jön velünk Svédországba.

Azért ez már kicsit sok a jóból! Persze ha abból indulunk ki, hogy mindig az a legerősebb keret, amely rendelkezésre áll, nem kell kétségbeesni.

Nem tudunk mit tenni, ezzel a kerettel kell szoros eredményt elérnünk. Aki a Haladáshoz tartozik, azért van nálunk, mert ide való. Vannak új embereink, fiatal és tehetséges játékosaink, és bár az összeszokottság hiánya érződhet, reményeim szerint nem félve, hanem kellő önbizalommal lépünk pályára.

A szoros eredmény mit takar?

Hogy majd azt mondhatom a csütörtöki meccs lefújása után: a továbbjutás a visszavágón dől el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik