Platini átírná a kvótaleosztást a BL-ben

Vágólapra másolva!
2006.11.08. 14:12
Címkék
A kevésbé módosabb klubok felé nyitna a Bajnokok Ligájában az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöki posztjára pályázó Michel Platini, aki Lennart Johanssonnal, a jelenlegi elnökkel száll versenybe. A tisztújító kongresszust január 27-én Düsseldorfban rendezik meg.
Michel Platini valószínűleg a kis futballnemzetek szavazatait próbálja megszerezni
Michel Platini valószínűleg a kis futballnemzetek szavazatait próbálja megszerezni
Michel Platini valószínűleg a kis futballnemzetek szavazatait próbálja megszerezni
Michel Platini valószínűleg a kis futballnemzetek szavazatait próbálja megszerezni

Szavazás

Ön szerint ki lesz az UEFA új elnöke?

Írja be az itt látható számot!
"Előrelépést akarok, de nem forradalmat – fogalmazott az egykori aranylabdás, BEK-győztes francia futballista egy belgrádi sajtótájékoztatón. A szerbiai látogatás része az 51 esztendős Platini kampányának.

"Johansson úrral szemben annyi az előnyöm, hogy én abban a tudatban kandidáltam, hogy ő visszavonul, de aztán valamilyen okból mégis úgy döntött, hogy marad" – tette hozzá.

A 77 éves Lennart Johansson – aki 1990 óta irányítja a UEFA-t – az ötödik, egyben végső határidőre készítette el pályázatát, és azt mondta: ő rendelkezik mindazzal a tapasztalattal, amelynek Platini híján van.

A Bajnokok Ligájával kapcsolatos terveiről Platini elmondta: a 32 csapatos, főtáblás rendszert változatlanul kell hagyni, de azoknak a csapatoknak a számát, amelyek a legrangosabb nemzeti sorozatokból automatikusan kavilifkálják magukat a BL-be, csökkenteni kell. Mindezt annak érdekében – érvel a francia sportdiplomata –, hogy több ország kapjon lehetőséget a részvételre.

"Olaszország, Anglia, Németország és Spanyolország három-három csapatot küldhetne a Bajnokok Ligájába, hogy más bajnokságok klubjai, amelyeknek nem ilyenek a pénzügyi lehetőségei, megmérkőzhessenek velük" – érvelt.

"A BL mezőnyében nincs elég bajnokcsapatot, pedig a neve is ezt feltételezi. Sok olyan klub van Európában, amelyek nem tudják megtartani a legtehetségesebb játékosaikat, de megérdemlik a lehetőséget, hogy játsszanak a legnagyobbak ellen."

Platini szerint ezzel a Bajnokok Ligája sokkal inkább kontinentális kiterjedésű sorozat lenne, ami a szponzorok számára is csábító. Ezzel arra a felvetésre reagált, hogy a tervei, ha megvalósulnak, gazdaságilag visszavethetik a BL-t.

Úgy véli: az elképzelései nem azt jelentik, hogy bárkit előnyben részesíteni. Hozzátette: azért történne így, hogy "a gazdagot és a szegényt" is egyformán segítsék.

"Én nem szándékozom felosztani a futballtársadalmat gazdagokra és szegényekre – hangsúlyozta. – Minden csapatnak és szövetségnek kell hogy legyen lehetősége a pályán kivívni a neki járó rangot, hogy a hozzá méltó szinten képviseltethesse magát."

"Ami a leggazdagabb bajnokságokat illeti, szerintem jobb, ha három automatikus helyet kapnak, mint hogyha kettőt, plusz kettőt a selejtezőben való részvételre."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik