Három év után újra elődöntőt vív egymással Uruguay és Brazília

Vágólapra másolva!
2007.07.10. 10:55
Címkék
Magyar idő szerint szerda hajnalban elkezdődik a 2007-es labdarúgó Copa America első elődöntője, amelyen Uruguay és Brazília válogatottja csap össze. A két csapat hosszú ideje vetélkedik egymással, most mindketten rosszul kezdték a kontinenstornát, de a negyeddöntőben már kiszolgálták szurkolóikat. A hatgólos Robinho tovább üldözheti a Copa történetében kilenc gólig jutó Maschiót, Jairt és Ambroist.
Robinhóra (balra) eddig semmi panasz nem lehetett, hiszen hat gólt szerzett
Reuters
Robinhóra (balra) eddig semmi panasz nem lehetett, hiszen hat gólt szerzett
Robinhóra (balra) eddig semmi panasz nem lehetett, hiszen hat gólt szerzett
Reuters
Robinhóra (balra) eddig semmi panasz nem lehetett, hiszen hat gólt szerzett

Az uruguayi együttes utolsó, 14. elsősége a Copa Americán éppen egy 1995-ös, Brazília elleni meccshez kötődik: a Gustavo Poyet, Enzo Francescoli és Daniel Fonseca nevével fémjelzett együttes a montevideói döntőben 1-1-es eredmény után büntetőkkel 5-3-ra győzte le a selecaót.

Bár az Újpesten is megfordult Túlio góljával a 30. percben még Mario Zagallo legénysége szerzett vezetést, a szünetben beállt Bengoechea káprázatos szabadrúgásgóljával ki tudott egyenlíteni.

A büntetőpárbajban éppen Túlio hibázott brazil részről, az uruguayiak közül mindenki bevette Taffarel hálóját, így Uruguayé lett a kontinenstorna trófeája.

>A továbbiakban még kétszer csaptak össze a Copán a csapatok, 1999-ben Paraguayban sokkal simább volt a meccs, Rivaldo duplájával és Ronaldo találatával 3-0-ra nyertek a brazilok. Érdekesség, hogy azt a meccset ugyanaz az Oscar Ruiz vezette, akit a dél-amerikai szövetség a mostani meccsre is jelölt.

Az előző kontinenstornán ismét „összefutottak” egymással, a büntetőpárbajból akkor a brazilok jöttek ki jobban, és bejutottak a döntőbe. A limai mérkőzés „visszavágóján” brazil részről Maicon, Juan, Diego és Julio Baptista, míg az uruguayiaktól Dario Rodriguez, Carlos Diogo, Cristian Rodriguez, Vicente Sanchez, Diego Perez és Diego Forlan léphet pályára.

„Uruguay számára mindig nagyon fontos a Brazília elleni meccs” – értékelt Oscar Washington Tabarez uruguayi szövetségi kapitány. – „Természetesen nagyon tiszteljük az ellenfelet, de nem ijedünk meg tőlük.”

„Az uruguyiak mindig a fontos meccseken nyújtják a legjobbat” – nyilatkozta Dunga, a brazilok szakvezetője. – „Nem csak múltjuk van, jelenleg is kiváló játékosok alkotják az együttest.”

Mindkét együttes a lehető legjobb összeállításában várhatja a nagy csatát, igaz, az uruguayiaknál a sérüléséből felépülő Alvaro Recoba még fényévnyire jár a csúcsformájától. Kiválóan játszik viszont brazil részről Robinho, aki a csoportmeccsen során négy gólt lőtt, majd a Chile elleni negyeddöntőbeli sikerből is két találattal vette ki a részét.

A Real Madrid kiválóságának így esélye van arra, hogy ő legyen az a játékos, aki egy Copa Americán a legtöbb gólt szerzi: a rekordot kilenc góllal tartja az 1949-es brazil válogatott tagja Jair Rosa da Pinto, valamint 1957-ben az argentin Humberto Maschio és az uruguayi Javier Ambrois szerzett ennyit.

COPA AMERICA, ELŐDÖNTŐ

Uruguay - Brazília
Maracaibo, 20:50 (magyar idő szerint: 02:50)
Vezeti: Oscar Ruiz (kolumbiai)




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik