A müncheni „Figo” esete a BVB-vel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.23. 10:24
null
Götzének már a tavasszal üzentek az általa „elárult” dortmundi szurkolók (Fotó: Reuters)
Szombat este 18.30 órától rendezik a német labdarúgó-bajnokság 13. fordulójának szuperrangadóját a legutóbbi Bajnokok Ligája-döntő két résztvevőjével: a tabella első két helyét elfoglaló Bayern München és Borussia Dortmund 89. Bundesliga-összecsapásának helyszíne a BVB otthona, a Signal Iduna Park. A játéknap műsorát a liverpooli (Everton–Liverpool) és a veronai (Verona–Chievo) derbi is színesíti. Topliga-beharangozónk.

 

DORTMUND–BAYERN – NÉMETORSZÁG
Pep Guardiola, a Bayern vezetőedzője (egyik) legnagyobb klasszisával, a bordasérüléssel bajlódó és a spanyol tréner szerint hosszabb időre kidőlő Franck Ribéryvel ugyan nem számolhat a rangadón – sőt Bastian Schweinsteiger sem bevethető –, merítési lehetősége azonban így is akad bőven. A találkozó egyik főszereplője – függetlenül attól, hogy a pályán milyen teljesítménnyel rukkol ki – Mario Götze lesz, aki a nyáron hagyta el a Dortmundot a Bayern kedvéért, amiért azóta is közutálatnak „örvend" a BVB szurkolóinak körében. Márpedig Ribéry sérülésével könnyen elképzelhető, hogy a német válogatott támadó a vendégek kezdőcsapatában kap helyet a Signal Iduna Parkban.

A TÖBBI PÁLYÁN

November 12-ei sajkacsontműtétje után tizenegy nappal a Schalke kezdő tizenegyében kaphat helyet az Eintracht Frankfurt vendégeként Szalai Ádám, aki arról számolt be klubja hivatalos honlapján, hogy jól érzi magát, s játék közben nem zavarja a jobb kezén lévő speciális sín: „a pályán megfeledkezik róla az ember, ott csak a labdára koncentrál". A Bundesliga másik magyarjának, Huszti Szabolcsnak a klubja, a Hannover vasárnap játszik Hamburgban – minden bizonnyal a szélsővel a soraiban. A tabellán harmadik Leverkusen a hetedik Herthánál vizitál ma délután, és az esélyei nem rosszak a győzelemre, a berliniek ugyanis már kétszer is kikaptak odahaza az idény során. A nap kiesési helyosztóján az utolsó előtti Braunschweig a 16. Freiburgot fogadja, amely két fordulóval korábban éppen egy ehhez hasonlóan fontos meccsen aratta a szezonbeli egyetlen bajnoki sikerét, Nürnbergben.

„Már csak egy hónap van hátra az év végéig. Decemberben a klubvilágbajnokságon lesz jelenésünk, remélem, Ribéry akkor már pályára tud lépni – utalt rá Pep Guardiola, hogy a francia válogatott játékos nem csak egy-két meccsre vált harcképtelenné, majd kitért a szombati mérkőzésre. – Meggyőződésem, hogy a Dortmund nem fél tőlünk. A Borussia fejlődik át védekezésből támadásba a legjobban a világon. A szurkolóiban, az edzőjében és a játékosaiban sem lesz félelem."

A szakembernek természetesen Götze „hazatérésére" is reagálnia kellett.

„Kicsit olyan ez, mint amikor Luís Figo a Real Madrid futballistájaként visszatért Barcelonába. Előbb-utóbb ennek a pillanatnak is meg kellett történnie. Rengeteget beszéltem Marióval, fiatal, de nagyon intelligens ember, helyén van az esze. Már beszélgettünk a dortmundi éttermekről és mozikról, a régi csapattársairól és szurkolóiról" – tette hozzá Guardiola.

A Dortmund teljes alapvédelme a partvonalon kívülre szorult. Neven Szubotics súlyos sérülését követően a válogatott játéknapon Mats Hummels és Marcel Schmelzer is több-kevesebb időre kidőlt a sorból, míg a normál esetben a védelem jobb oldaláról kirobbanthatatlan Lukasz Piszczek hosszú kihagyása után nincs még olyan állapotban, hogy vállalni tudja a meccset. (És ha ez sem lenne elég, a védekező középpályás, Ilkay Gündogan sem játszhat.)

Így a hátvédsor két szélén két támadó felfogású futballista, Jakub Blaszczykowski és Kevin Grosskreutz juthat szóhoz, akiknek nem lesz ismeretlen az alkalmi szerepkör – főleg utóbbi számára –, noha a támadóharmadban egyértelműen otthonosabban mozognak. A tengelyben a nyáron szerződtetett Szokratisz Papasztathopulosz, valamint a hét közepén igazolt, július óta klub nélküli Manuel Friedrich kaphat szerepet. Utóbbinak 88 Bundesliga-meccsel több van a lábában, mint a Szubotics, Hummels duónak együttvéve, ennek ellenére kijelenthető, hogy egyből a mély vízbe dobhatja őt Jürgen Klopp.

„Ribéry kiváló játékos, és az is az, aki a helyén fog játszani. Ott van Götze, Thomas Müller, Arjen Robben, Toni Kroos, Mario Mandzukic és még sokan mások alternatívaként. Tűrhető gondjai vannak a Bayernnek" – mondta a dortmundiak szakvezetője.

„Ősz hajszálaim nyolcvan százaléka ezen a héten nőtt ki – utalt a védőgondokra Klopp. – A helyzet nem túl biztató, pláne, hogy karácsonyig még nyolc mérkőzésünk van hátra, de egy kis időnk már volt, hogy megszokjuk ezt a fajta terhelést."

A trénernek értelemszerűen nem állt szándékában elárulni, milyen felállásban küldi pályára a csapatát, azt ugyanakkor leszögezte: kivételes meccset kell produkálniuk ahhoz, hogy két vállra fektessék a bajorokat.

A Dortmund „lesajnálása" után vessünk egy pillantást néhány statisztikai érdekességre. A Bayern hat bajnoki óta nyeretlen a BVB ellen, ennél hosszabb negatív szériát csak a Werder Bremen ellen produkált 1988 és 1993 (12 mérkőzés), illetve 2000 és 2004 (8 mérkőzés) között. A Borussiával ugyanakkor 2010 februárja óta először eshet meg az a csúfság, hogy sorozatban három találkozón szenved vereséget, sőt 2009 után fordulhat elő ismét, hogy egymás utáni két hazai meccsen „ajándékozza el" a három pontot (két és fél hete az Arsenaltól kapott ki otthon a BL-ben). De arra is „készüljünk fel", ha nyernek Klopp tanítványai: története során a Dortmund sosem kezdte hét hazai győzelemmel a bajnokságot – erre most sort keríthet. A Tippmixpro oddsai szerint azonban inkább a vendégek sikerére van nagyobb esély.

A TÖBBI TOPLIGÁBAN
Aligha gondolta bárki is az idény előtt, hogy a Premier League 2013–2014-es kiírásának egyik rangadóját az Arsenal és a Southampton vívja majd, márpedig a dolgok (tabella) jelen állása szerint az „ágyúsok" és a „szentek" találkozója rangadó a javából! A listavezető londoniak három ponttal előzik meg a harmadik southamptoni legénységet, amely két éve még a Championshipben vitézkedett.

A szeptemberben hasi műtéten áteső Theo Walcott ismét teljesen egészséges, és szombaton ott lesz az Arsenal keretében – erősítette meg Arsene Wenger, az együttes menedzsere. Aki nem tudná: a 24 éves válogatott csatár 2006-ban épp a Southamptontól igazolt az észak-londoniakhoz.

A Mersey-parti derbi résztvevőit is három pont választja el egymástól, a vendég Liverpool 23 egységet gyűjtött eddig, ami a második helyre elegendő, míg a házigazda Everton húszat számlál, és ezzel a hatodik.

Három mondatban a Serie A 13. fordulóbeli három szombati mérkőzéséről. Rómeó és Júlia városában 11 év után rendeznek helyi derbit a Hellas Verona és a Chievo között, s a hazaiak abszolút favoritok, sereghajtó (és a minap edzőváltáson áteső) meccspartnerüket ugyanis 14 hellyel előzik meg a táblázaton. A Milannál egyelőre nincs edzőváltás, ám ha a rossoneri nem veri meg a Genoát, könnyen veszélybe kerülhet Massimiliano Allegri pozíciója. A bajnokaspiráns Napoli pedig a Juventus elleni blamázs után azonnal javítana az Antonio Cassano által húzott Parmával szemben.

Bajnokok Ligája-érintettségük okán a dobogón állók már ma pályára lépnek a spanyol első osztályban: a listavezető Barcelona a Granadát, a második Atlético Madrid a Getafét fogadja, míg a harmadik Real Madrid az Alméria pályáján próbálja meg begyűjteni a három pontot. Carlo Ancelotti vezetőedző Ángel Di Maríára, Raphaël Varane-ra, Marcelóra, Sami Khedirára és Fabio Coentraóra sem számíthat a blancóknál.

A TOPLIGÁK SZOMBATI PROGRAMJA
PREMIER LEAGUE, 12. FORDULÓ

Everton–Liverpool 13.45 (tv: Digi Sport1)
Arsenal–Southampton 16.00 (tv: Digi Sport1)
Fulham–Swansea 16.00
Hull–Crystal Palace 16.00
Newcastle–Norwich 16.00
Stoke–Sunderland 16.00
West Ham–Chelsea 18.30 (tv: Digi Sport2)
TABELLA

SERIE A, 13. FORDULÓ
Hellas Verona–Chievo 18.00 (tv: Sport Klub)
Milan–Genoa 20.45 (tv: Sport Klub)
Napoli–Parma 20.45
TABELLA

PRIMERA DIVISIÓN
Barcelona–Granada 16.00 (tv: Sport2)
Real Sociedad–Celta Vigo 18.00 (tv: Sport2)
Almería–Real Madrid 20.00 (tv: Sport2)
Atlético Madrid–Getafe 22.00
TABELLA

BUNDESLIGA, 13. FORDULÓ
Nürnberg–Wolfsburg 15.30
Augsburg–Hoffenheim 15.30
Braunschweig–Freiburg 15.30
Eintracht Frankfurt–Schalke 15.30
Hertha–Leverkusen 15.30 (tv: Eurosport2)
Dortmund–Bayern München 18.30 (tv: Eurosport2)
TABELLA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik