Labdarúgás: Még bennem van egy Eb- és vb-bíráskodás - Kassai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.20. 18:04
Elsősorban magát hibáztatja szakmailag, csak utána az európai kontingens szűkítését brazíliai vb-lemaradása miatt Kassai Viktor játékvezető, aki ezek után kollégái közül Howard Webbnek és Ravsan Irmatovnak szorít a döntőért. A ma 15 éve NB I-ben dirigáló FIFA-focibíró a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: a kora miatt nem aggódik, még benne lehet a karrierjében egy Eb- és egy vb-bíráskodás is. Kassai szerint Brazíliában is a testi épség védelme lesz a fő irányelv, s kíváncsian várja, bevezetik-e a sorfalállításoknál a festékszóró spray használatát.

„Tudtam, hogy sok múlt rajtam is a vb-lemaradásban: szeretek önkritikus lenni, bizony követtem el hibákat, ezen is múlt. A hibáimat egyébként a stábommal és a feletteseimmel őszintén meg szoktam beszélni. Nem hinném, hogy a videó-gólbíró korábbi bevezetése megkönnyítette volna a vb-helyzetemet, hiszen ennél jóval átfogóbban értékelik a munkánkat. A legfontosabb ok a pályán mutatott teljesítmény mellett az európai mezőny szűkítése volt, a nagy focinemzetek bíróinak borítékolható az utazó helye. Hogy melyik kollégának szorítok a döntőért, ha már nem lehetek ott? Vannak, akikkel különlegesen jó a kapcsolatom, például külön szurkolok Howard Webbnek és az üzbég Irmatovnak" – mondta el Kassai Viktor.szeretek önkritikus lenni, bizony követtem el hibákat, ezen is múlt. A hibáimat egyébként a stábommal és a feletteseimmel őszintén meg szoktam beszélni. Nem hinném, hogy a videó-gólbíró korábbi bevezetése megkönnyítette volna a vb-helyzetemet, hiszen ennél jóval átfogóbban értékelik a munkánkat. A legfontosabb ok a pályán mutatott teljesítmény mellett az európai mezőny szűkítése volt, a nagy focinemzetek bíróinak borítékolható az utazó helye. Hogy melyik kollégának szorítok a döntőért, ha már nem lehetek ott? Vannak, akikkel különlegesen jó a kapcsolatom, például külön szurkolok Howard Webbnek és az üzbég Irmatovnak" – mondta el Kassai Viktor.

Hozzáfűzte: „Még nem tudom, hol fogunk nyaralni, mert nem szerettem volna idén vakációzni, csak sajnos nem várt forgatókönyv következett be a brazíliai vb bíróküldésében. Európából szinte hasonlóan erős játékvezetői csapatot lehetne összeállítani a kimaradókból, mint a hiányzó futballisták esetében. 39 évesen nem kell a korom miatt aggódni, még sok belefér a bírói pályafutásomba, a fizikális szint tartása a leglényegesebb. A koromon nem fog múlni a további szerepvállalás, reális célként lehet előtte egy Eb-részvétel, illetve a következő világbajnokság is."

„Senki ne gondolja, hogy a játékvezetők maguk döntik el, milyen felfogásban vezessék a meccseket, hiszen komoly direktívák szerint dolgozunk. Nem várható eget rengető irányváltás a vb-bíráskodás elvei és a BL-ben eddig látottak között, a testi épség védelme továbbra is a fő szempont lesz a sportszerűtlenség büntetése mellett. Más nagy változásra senki ne számítson, érdekes lesz, vajon bevállalják-e a sorfalállításoknál a spray használatát a kijelölt távolság betartására" – jelezte a magyar FIFA-bíró.

„A futballtól a verbalitás, a reklamálás sosem lesz sajnos idegen, mert a játékosoknak van idejük közben elmondani a véleményüket, hozzászólni a bírókhoz. Ez önmagában nem is baj, a kellő kommunikáció megengedett – hangerő és stílus kérdése. Kérdezni szabad, a hosszú reklamálásnak nincs helye. Egy nemzetközi meccsen egyébként rengeteget szólok a futballistákhoz, sok olyan beszélgetés van, amit a külvilág nem is lát: elszaladok a játékos mellett, gyakran szólok, láttam mi történt, ne tovább – gyakran észrevehetetlen, miért sodródok egy korábban szabálytalankodó játékos felé. Ők ritkábban kérdeznek, gyakrabban mondanak véleményt" – árulta el a játékvezető.

Kassai beszélt március 20-i jubileumáról is: „Reggel felkelve döbbentem rá, hogy éppen ma 15 éve vezettem az első NB I-es meccsemet, egészen eltérő közegben, mindenesetre izgultam akkor rendesen. Más lett a magyar futball ezalatt a másfél évtized alatt, könnyű lenne azt mondani, hogy jobb lett, hiszen az ember hajlamos visszasírni a régi időket. Mást ne mondjak, az egy ZTE-meccs volt, 10 ezer néző várta a csapatokat, Bérczy Balázs, Ferenczi István, Vlaszák Géza, Détári Lajos játszottak még a pályán."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik