A franciákat gúnyolva énekelt néhány argentin válogatott játékos a Copa-győzelem után

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.17. 08:08
Enzo Fernándezék nem túl szép szavakkal illették a franciákat a Copa América-győzelem ünneplése közben (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, az argentin labdarúgó-válogatott Lautaro Martínez hosszabbításban szerzett góljával győzött Kolumbia ellen és megvédte a címét az idei Copa Américán. A játékosok a döntő után természetesen ünnepelni kezdtek, de a csapatbuszon páran túllőttek a célon és néhány francia játékost gúnyolva énekeltek.

Beszámolók szerint nem minden futballista és stábtag vett részt az éneklésben, Lionel Messi, Alexis Mac Allister, Emiliano Martínez, Nicolás Otamendi és Lautaro Martínez kimaradt belőle, ugyanis nem voltak a csapatbuszon, de a többiek többek között azt skandálták, hogy: „Franciaországért játszanak, de ők Angolából származnak. Az anyja nigériai, az apja kameruni, de az útlevelén ez áll: francia.”

Az éneklést az angol Chelsea középpályása, Enzo Fernández élőben közvetítette a közösségi oldalán, de hamar rájött, hogy rossz fát tettek a tűzre és nem sokkal később elnézést kért.

„Szeretnék elnézést kérni amiatt a videó miatt, amit az Instagram-oldalamra posztoltam válogatottunk ünneplése közben. A dal sértő nyelvezetet tartalmaz és egyáltalán nincs mentség ezekre a szavakra. Kiállok a diszkrimináció minden formája ellen és elnézést kérek, hogy elragadott a hév a Copa América-győzelmünk ünneplése közben. Az a videó, az a pillanat, azok a szavak nem tükrözik azt, amiben hiszek vagy amilyen személyiség vagyok. Őszintén sajnálom” – írta közösségi oldalain Enzo Fernández.

FRISSÍTÉS: Az AP hírügynökség beszámolója szerint a Francia Labdarúgó-szövetség „rasszista és diszkriminatív megjegyzések” miatt panaszt nyújtott be az argentin játékosokkal szemben, s feljelentést tesz a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA). 

Enzo Fernández klubtársa, a szintén a Chelsea-t erősítő francia Wesley Fofana „gátlástalan rasszizmusnak” titulálta a történteket. 

Az AP megjegyzi, hogy ugyanezek a skandálások hangzottak el néhány argentin szurkolótók két évvel ezelőtt, amikor Argentína és Franciaország csapott össze a katari világbajnokság döntőjében.

A Chelsea is közleményt adott ki az esetről. „A Chelsea Football Club a diszkriminatív magatartás minden formáját teljesen elfogadhatatlannak tartja. Büszkék vagyunk arra, hogy egy szokszínű, befogadó klub lehetünk, ahol minden kultúrából, közösségből és identitásból származó embert szívesen látunk” – fogalmaztak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik