Feljelentették a FIFA-t a versenynaptár miatt

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.07.24. 10:06
Fotó: Getty Images
A profi labdarúgók nemzetközi szövetségének európai szervezete (FIFPRo Europe) és az European Leagues (európai ligák érdekvédelmi szervezete) bepanaszolta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) az Európai Bizottságnál a nemzetközi mérkőzésekre vonatkozó versenynaptár miatt.


Mint korábban mi is megírtuk, a FIFA tavalyi bejelentése értelmében 2025 nyarán rendezik meg először az új, 32 csapatos klubvilágbajnokságot, míg a jelenleg ismert klub-vb helyét átveszi az átszervezett Interkontinentális Kupa, amelyet minden évben megrendeznek.

A játékosok és ligák érdekvédelmi szervezete az elmúlt időszakban többször is kritikával illette a FIFA-t a túlzsúfolt versenynaptára miatt. Legutóbb májusban kérvényezték a szakszervezetek bevonását a döntéshozatali folyamatokba, de a FIFA kongresszusa és tanácsa lesöpörte kérelmüket az asztalról.

A két szervezet közös közleménye hangsúlyozza, hogy a versenynaptár szembemegy az Európai Unió versenyszabályzatával. A FIFA-t azzal vádolják, hogy túlságosan profitorientált, és figyelmen kívül hagyja a játékosok egészségügyi- és szabadságjogait. Szerintük a versenynaptár már így is túlságosan telített, a túl sok mérkőzés pedig veszélyezteti a játékosok egészségét, testi épségét, de a nemzeti bajnokságok gazdasági érdekeit is sérti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik