Messi megsérült, de így is Copa-győztes lett Argentína!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.07.15. 06:09
AFPArgentin siker a Copán is! (Fotó: AFP)
Az Egyesült Államokban rendezett Copa América döntőjében Argentína hosszabbítás után 1–0-ra megverte Kolumbiát, botrányos szurkolói jelenetek után.


COPA AMÉRICA
DÖNTŐ
Argentína–Kolumbia 1–0 – hosszabbítás után
Miami, Hard Rock Stadium, 65 000 néző. V: Raphael Claus (brazil)
Argentína: Emiliano Martínez – Montiel (Molina, 72.), Lisandro Martínez, C. Romero, Tagliafico – Di María (Otamendi, 117.), Enzo Fernández (Lo Celso, 97.), De Paul, Mac Allister (Paredes, 97.) – Julián Álvarez (Lautaro Martínez, 97.), Messi (Nicolás González, 66.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Kolumbia: Camilo Vargas – S. Arias, Davinson Sánchez, Cuesta, Mojica – Lerma (Uribe, 106.), R. Ríos (Castano, 89.) –  J. Arias (Carrascal, 106.), James Rodríguez (Quintero, 91.), Luis Díaz (M. Borja, 106.) – Jhon Córdoba (Borré, 89.). Szövetségi kapitány: Nestor Lorenzo
Gólszerző: Lautaro Martínez (113.)

Botrányos jelenetekkel kezdődött Miamiban az idei Copa döntője, pontosabban sokáig nem kezdődött, ugyanis szurkolók tömegei törtek be jegy nélkül a stadionba, és egy idő után jeggyel rendelkező tömegek rekedtek kint a kapuk mögött, és a bőven 30 Celsius-fok feletti hőség, a tömeg és a lökdösődés miatt rengetegen lettek rosszul.

Először fél órával csúsztatták el a kezdést, majd még 15 perccel, és mivel csak nagyon lassan konszolidálódott a helyzet a stadion előtt, még később kezdődött a finálé, magyar idő szerint már majdnem fél négykor.  

A fináléra 65 ezer nézőt vártak, valaki már reggel hat órakor ott volt a bejáratnál – a tragikus kezdés végleg feltette a bohócsapkát erre a Copa Américára, amelyet a rendezés és a körülmények miatt már eddig is rengetegen kritizáltak. 

És nemsokára világbajnokság házigazdája lesz az Egyesült Államok.

Ugyanakkor szögezzük le azt is, hogy ezúttal a rossz szervezés találkozott a törvényeket be nem tartó, felelőtlen, olykor kifejezetten agresszív és szemtelen tömeggel. 

A világbajnok argentinoknál Lionel Messi és Julián Álvarez kezdett elöl, tehát Lautaro Martínez ezúttal is kispadozott, és játszott Ángel Di María is, akinek ez volt az utolsó fellépése a címeres mezben. A kolumbiaiak egy szem éke Jhon Córdoba lett, mögötte Luis Díaz és a nagy formába lendülő James Rodríguez szervezkedett. 

Óriási helyzettel nyitottak az argentinok, ám ezt Álvarez elpuskázta, majd a pályára is visszatértek a hetvenes évek, mert James Rodríguezt a 16-oson nemes egyszerűséggel állon ütötte egy bekk. Két góllal válaszolhattak volna erre a sárga mezesek, de Jhon Córdoba és a kiválóan futballozó Jhon Arias (a Flamengo légiósa) is rosszul célzott – a másik kapu előtt meg Álvarez blokkolta Lionel Messi gólba tartó lövését.

Keményen játszottak a kolumbiaiak is, Santiago Arias a játéktéren kívül (!) rúgott akkorát Messibe, hogy kétperces ápolás következett. A szünetben meg egy Shaqira-show, a fordulás után pedig sokkal jobban játszottak az argentinok – aztán Lionel Messi lesérült, futás közben elcsúszott. Elsőre nem tűnt komolynak az ügy, de rövid ápolás után lesétált a pályáról, leült a kispadra… és sírva fakadt! (VIDEÓ ITT ÉS ITT)

Messinek ez volt az ötödik Copa-döntője, ezzel rekorder lett. 

A helyére beálló Nicolás González ellenben eldönthette volna a mérkőzés, ám kihagyott két helyzetet, amikor a kapuba talált, akkor meg lesről kapta a passzt.

Jöhetett a ráadás, az elején egy elpuskázott González-ziccerrel, majd Lionel Scaloni beküldte a Giovani Lo Celso, Leandro Paredes, Lautaro Martínez hármast, és amikor már mindenki a tizenegyespárbajra készült, utóbbi eldöntötte a mérkőzést. 

BRONZMÉRKŐZÉS
Kanada–Uruguay 2–2 – tizenegyesekkel 3–4
Gólszerző: I. Koné (22.), David (80.), ill. Bentancur (8.), Suárez (90+2.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik