Tusványos: Nem lehet más cél, mint kijutni a vb-re! – Bernd Storck

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
• Tusnádfürdő
Vágólapra másolva!
2024.07.26. 14:07
Bernd Storck (jobbról a második) volt a Buzánszky Jenő Sportterasz pénteki vendége Tusnádfürdőn (Fotó: Mravik Gusztáv)
Négy beszélgetést kínált a pénteki nap Tusványoson a Buzánszky Jenő Sportteraszon. Vendég volt mások mellett a Real Madrid korábbi utánpótlásedzője, Tóth-Zele József és a labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya, Bernd Storck is.

A labdarúgó Európa-bajnokság tapasztalatairól is beszélgetett pénteken Tusványoson a Buzánszky Jenő Sportteraszon – amelyet idén is a Szerencsejáték Zrt.-vel közösen szervezett meg a Nemzeti Sport – Bernd Storck korábbi magyar szövetségi kapitánnyal és Korhut Mihály 22-szeres válogatott futballistával Szöllősi György, lapunk főszerkesztője. A német szakember 2015 és 2017 között irányította a nemzeti együttes, amely az irányításával jutott ki 44 év szünet után a kontinenstornára (s menetelt a nyolcaddöntőig). Dolgozott Dunaszerdahelyen, majd tavaly novemberben nevezték ki a Sepsi OSK vezetőedzőjének, az előző idényt a román bajnokság ötödik helyén zárta székelyföldi együttes. Korhut magyar és izraeli bajnok volt, s tagja a 2016-os Eb-n szereplő válogatottnak; a tornán Portugália ellen lépett pályára.

Az első téma a szombati, Dinamóval vívandó bajnoki előtt a jelenleg százszázalékos Sepsi szereplése volt; Storck természetesen a győzelmi sorozat folytatását reméli csapatától a bukarestiek ellen is. A végső cél újfent a felső házba kerülés a három korábbi magyar válogatott (Kecskés Ákos, Sigér Dávid és Varga Kevin) közreműködésével. Ahogy a Felvidéken, Székelyföldön is megtapasztalta, milyen „magyar környezetben” dolgozni, s azt sem titkolta: nehezebb a helyzetük a tehetősebb bukaresti kluboknál. Megjegyezte, az OSK-nál tradíció a meccs után a székely himnusz eléneklése, de ő maga nem vállalkozna rá, hogy megtanulja.

Az idei Eb-ről azt mondta, a kvalifikációt minden résztvevő sikerként könyvelheti el. Ami a magyar válogatottat illeti, nagy várakozás előzte meg a szereplését, azzal együtt is, hogy igen erős csoportba került. A németektől és a svájciaktól ki lehet kapni – tette hozzá –, de a csapat jó úton jár, sok a rangos klubban játszó futballista. A következő lépés nem lehet más, mint kijutni a vb-re; ehhez a tehetség, a feltételek és a játékosok megvannak, már csak egy kis szerencse kell, s megoldható a feladat.

Storck játékosként és edzőként is szolgálta a legutóbb BL-döntős Dortmundot, szerinte a Borussia fináléba kerülése megsüvegelendő. Megvolt az esélye a bravúrra a döntőben is, de végül az egész sorozat legjobbja, a Real Madrid nyert. A német futball felemelkedőben van, s jót tett a versengésnek, hogy a Leverkusen lelökte a trónról a Bayernt.

Korhut a harmadik idényét kezdi az NB III-as DEAC-nál, s 35 évesen azt reméli, még lehet néhány jó idénye. Felidézte, hogy 2016-ban még nem volt nagy nyomás a csapaton, ennek is köszönhető a remek csoportszereplés, aztán „a belgák már lefociztak minket”. Azóta megnőttek a szurkolói igények, ugyanakkor a védő azt reméli, legközelebb sikerül újra túljutni a csoportkörön. Azt viszont sajnálja, hogy a magyar fiatalok helyett mostanság a légiósokra építő DVSC-ben jelenleg nincs olyan ifjú tehetség, aki rövid távon a nemzeti együttes alapembere lehetne.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik