DAC: Nem szerencse, munka kell! – Világi Oszkár

DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)
Vágólapra másolva!
2022.12.28. 09:01
null
„A Covid-járvány után nagyon nehéz helyzetbe kerültünk” (Fotó: Nemzeti Sport)
Mélyről jött vissza a Dunaszerdahelyi AC: tavasszal sokszor füttykoncert kísérte a csapat produkcióját, ám az őszi szezon után második a DAC, csak három pont a hátránya az éllovas Slovannal szemben.

 

–  Milyennek látja a mai DAC-ot?
– Szerintem jó úton járunk, ezen is kell tovább haladnunk, persze, a tavasszal meglátjuk, hová jutunk, de én mindig abban bízom, hogy a munka elnyeri méltó jutalmát – kezdte a Nemzeti Sportnak adott interjúját Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa.

– Ha már munka: ugye, ott volt a novemberi Magyarország–Görögország válogatott mérkőzésen?
– Ott voltam, és – gyanítom ennek szól a kérdés – szuper érzés volt, hogy a DAC játékosa, Kalmár Zsolt néhány másodperccel a pályára lépése után remek szabadrúgásgóljával eldöntötte a találkozót, győzött a válogatott kettő egyre. Mindenki tudja, honnan, milyen súlyos sérülés után jött vissza a játékosunk, aki mögött nagyon nehéz út van. Mint ebben az évben a DAC mögött is.

– Ennek tükrében hogyan jellemezné az évet?
– Nehéz volt. Nehéz volt a tavasz, az ősz kezdete, de a szezon vége elég jól sikerült. Második helyen áll a csapat a tabellán, és a produkciót látva arra gondolok, az év végére össze is ért a társaság. Eljutottunk oda, ahová szerettünk volna, vagyis ott vagyunk közvetlenül a Slovan mögött. Az új esztendőt éppen a pozsonyi csapat elleni hazai meccsel kezdjük, és ha megszerezzük a győzelmet, pontazonosságról folytatódhat a küzdelem – de azért ez arrébb van. Kicsit még visszatekintve az elmúlt időszakra: a DAC kiharcolta az európai kupaszereplést, ez szép emlék, leginkább persze az, hogy két fordulót simán vett a csapat, majd szoros összecsapásokon búcsúzott el a nagy múltú román FCSB ellen.

– Nagy reményekkel érkezett vezetőedzőnek Dunaszerdahelyre Joao Janiero, de viszonylag rövid idő alatt megszakadt a közös munka – miért?
– Dunaszerdahelyen a védekező futballal szemben a támadó, attraktív focit preferáljuk. A portugál edzővel ez nem jött össze, ezen a ponton tört meg az együttműködés. Adrián Gula lett a szakmai munka irányítója, az ő kiválasztásánál már erős szempont volt, hogy fokozatosan építse be a fiatalokat is az akadémiáról. Az edzőnk szerintem ezt jól megoldja, de a tavasszal derül ki, hogy a vágy és a valóság mennyire harmonizál.

– Mellbevágó pillanat volt, amikor két találkozón szinte kongott az ürességtől a Mol Aréna, csupán két és fél ezren voltak a lelátón...
– A Covid-járvány után nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, ez a gond sok klubot megviselt – a miénket is. A járványidőszak előtt nyolcezerszáz volt az átlagnézőszám, és igen, van még mit tenni azért, hogy újra zsúfoltabbak legyenek a lelátórészek.

– A Szlovák Kupában meglepetésre kiestek a másodosztályban botladozó Homonna otthonában, utána büntetések is következtek, így például száműzték Balogh Norbertet.

– Előfordul, hogy idővel kiderül, egy-egy játékos és a klub nem passzol egymáshoz – nos, ebben az esetben ez történt. Persze, ugyanez igaz lehet fordítva is, amikor a labdarúgó és az egyesület harmóniában van, ilyen példa a már emlegetett Kalmár Zsolté, aki az operációját követő rehabilitációval végigküzdött csaknem tizenhét hónapot, és bár nem egyszerű visszatérni olyan súlyos sérülés után, mint az övé, mindent maximálisan megtett azért, hogy teljes értékű játékos lehessen, amihez a DAC-tól megkapott minden támogatást. Szeretne továbbra is Dunaszerdahelyen futballozni, mi pedig azt szeretnénk, hogy továbbra is a sárga-kék mezt viselje. Szóval, arra építünk, hogy a téli felkészülés után a régi Kalmár Zsolt futballozik majd a DAC-nál.

–  Az év elején megvásárolta az ETO FC-t. Miként értékeli az NB II-es csapat szereplését, s mikor lehet esélye a feljutásra?
– A győri futball a konszolidáció időszakát éli, ez azt is jelenti, hogy szeretnénk a klubot hatékonnyá tenni. Az ETO Akadémiánál sok mindent megváltoztattunk, fiatalítottunk a profi keretben, ez hatással volt a teljesítményre, amely nem volt kiegyensúlyozott. Öröm, hogy nagyon sok a fiatal, tehetséges játékos az ETO-ban, őket tovább kell építeni, segíteni. Ráadásul olyan stratégiát választottunk, hogy csak magyar játékosokat szerepeltetünk, a cél az, hogy épüljön a csapat, és abban bízhatunk, hogy a következő idényben az ETO már feljutásra esélyes lesz.

– Mit szólt a magyar válogatott idei teljesítményéhez?
– Nagyon sikeres év volt, olyan, amilyenre hosszú-hosszú évtizedeket vártak a magyar futballrajongók. Nem véletlenszerű győzelmek születtek. A válogatott produkciója hatással lesz az NB I-re is, mert a jó válogatott lelkesedést, sikerélményt szül. Természetesen ki kell emelni a Ferencváros remek szereplését az európai kupában, nagyszerű érzés, hogy a magyar bajnokcsapat az Európa-ligában mérkőzhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik