A VfL Wolfsburg gálázva szerezte meg története első bajnoki címét

Vágólapra másolva!
2009.05.23. 15:27
Az utolsó fordulóig nyílt maradt a bajnoki cím sorsa Németországban, de szombat délután a Wolfsburg gyakorlatilag negyedóra alatt eldöntötte azt: a „farkasok” Misimovic és Grafite révén hamar kétgólos előnyre tettek szert, majd végül 5–1-re győzték le a Werder Brement, megszerezve ezzel a klub történetének első bajnoki címét. A Bayern München–VfB Stuttgart találkozó így csak az ezüstéremről határozott, s végül a bajorok végeztek a második helyen 2–1-es sikerüknek köszönhetően. A Hertha a karlsruhei veresége következtében lemaradt a Bajnokok Ligája-selejtezőt érő harmadik pozícióról, a berliniek tehát az Európa-ligában vigasztalódhatnak, ahol a másik német induló a Hamburg lesz. A Bielefeld és a Karlsruhe búcsúzott az első osztálytól, a Cottbus pedig osztályozót játszik a Bundesliga élvonalában maradásért.
A Wolfsburg megszerezte az első bajnoki címét
A Wolfsburg megszerezte az első bajnoki címét
A Wolfsburg megszerezte az első bajnoki címét
A Wolfsburg megszerezte az első bajnoki címét

Az elmúlt hétvége eseményeinek köszönhetően az utolsó körre leegyszerűsödött a helyzet a Bundesligában: ha az éllovas Wolfsburg hazai pályán legalább egy pontot szerez a Werder Bremen ellen, akkor a riválisok eredményétől függetlenül megszerzi története első német bajnoki címét.

A 34. forduló előtt az egymás ellen játszó második Bayern München és harmadik Stuttgart sem tett le még az aranyéremről, ám egyikük helyzete sem volt irigylésre méltó, hiszen a sorsuk nem volt a saját kezükben.

A listavezető meccsével kapcsolatban sokszor felvetődött, hogy vajon a Werder játékosai mennyire veszik komolyan a számukra teljesen tét nélküli találkozót – voltak olyan vélemények, melyek szerint a minap elveszített UEFA-kupa-döntő után a még előttük álló Német Kupa-fináléra koncentrálnak, így finoman fogalmazva sem szakadnak meg a Volkswagen Arenában.

Nos, nem tisztünk megítélni a brémaiak küzdőszellemét, az viszont tény, hogy negyedórán belül már két góllal elhúzott a hazai együttes.

A „farkasok” hamar megszerezték a vezetést, a hatodik percben Misimovic talált be Wiese kapujába. A gólban nagy szerepe volt a bizonytalankodó Werder-védelemnek, hiszen a kapuhoz közel veszítette el a labdát, majd a wolfsburgi beadás után menteni igyekvő Prödl éppen Misimovic elé passzolt, aki nem hibázta el a ziccert.

A 15. percben Grafite is betalált, a brazil támadó Gentner bal oldalról érkező passzát szépen pörgette az ötösről a brémaiak hálójába – megszerezve szezonbeli 27. bajnoki találatát. (Csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy a csatár 25 bajnokin szorgoskodta össze a termést...)

Kevéssel a második hazai gól után a Bayern München is megszerezte a vezetést a Stuttgart ellen, igaz, egy VfB-játékos, Khalid Boulahrouz hathatós segítségével – Franck Ribéry alapvonalról középre lőtt labdája a hollandról vágódott Jens Lehmann kapujába.

Öngól néhány szár kilométerrel északabbra is esett, és annak is örültek a hazai drukkerek: a találkozón addig is gyengén játszó Sebastian Prödl révén született meg a „farkasok” harmadik találata, és ekkor úgy tűnt, eldőlt a bajnoki cím. Mielőtt azonban a wolfsburgiak teljesen megnyugodhattak volna, az UEFA-kupa-döntőt eltiltása miatt kihagyó Diego révén szépített a Werder. Ez azonban csak átmeneti fellángolásnak tűnt, ugyanis az első félidő 3–1-es hazai vezetéssel ért véget.

A másik meccsen a Bayern megduplázhatta volna az előnyét, de Luca Toni és Boulahrouz egymást múlta felül ügyetlenségben, így Münchenben egygólos bajor előnynél következett a szünet.

A második félidő elején Grafite ismét megvillant (28-ra növelve találatainak számát, így bebiztosítva magának a gólkirályi címet) – folytatva ezzel a hagyományt, mely szerint ha brazil játékos végez az élen a német góllövőlistán, akkor csapata a magasba emelheti a salátástálat. A hajrában még a bosnyák Edin Dzeko is betalált a gálázó Wolfsburg részéről, és 5–1-re alakította a mérkőzés állását.

De vissza a másik találkozóhoz: a Bayern és a Stuttgart becsületére legyen mondva, (valószínűleg) a wolfsburgi állás tudatában sem adták fel a harcot – előbb Mark van Bommel növelte a bajorok előnyét, majd Mario Gomez szépített. Ekkor már biztos volt, hogy ez a meccs "csak" az ezüstéremről dönt, a két csapat BL-indulása ugaynis a Hertha karlsruhei gyengélkedése miatt nem került veszélybe.

Gól ezt követően már nem esett a két kiemelt meccsen, így a Wolfsburg megszerezte története első bajnoki címét, a Bayern München pedig az ezüstéremmel vigasztalódhatott. A „farkasok” megérdemelten jutottak a salátástálhoz, de nagy kérdés, mire lesznek képesek a Bajnokok Ligájában – a sikeredző, Felix Magath nélkül.

WOLFSBURG-GYŐZELEM ÉS AZ ÜNNEPLÉS


A VFL WOLFSBURG

Alighanem az Eintracht Braunschweig 1967-es bajnoki elsősége óta a Bundesliga legnagyobb meglepetést okozó aranyérmese lett a VfL Wolfsburg, egy új város új csapata.

A települést 1938-ban, a „farkasokat” 1945-ben alapították, VSK Wolfsburg néven. A zöld-fehér színválasztás oka az volt, hogy a tréner Brend Elberkirschnek zöld mezei voltak, amelyekhez közakadozásból összeszedett fehér anyagból készítették a helyi asszonyok a nadrágokat…

A klub a Bundesliga megalapításakor (1963) még a Regionalliga Nordban játszott, majd a hetvenes években kiesett az amatőr harmadosztályba. 1992-re ismét második ligás lett a csapat, 1995-ben kupadöntőt játszott, 1997-ben pedig története során először feljutott az élvonalba. Ez volt az az időszak, amikor a Wolfsburgot Wolfgang Wolf vezette – ennél több „farkast” nehéz lenne ehy helyre összeszedni.

1999-ben a nemzetközi kupaszereplésbe is belekóstolt a csapat, a mostani siker legfőbb letéteményese pedig egyértelműen a szenzációs munkát végző Felix Magath, aki 2007-ben érkezett a Volkswagen-szponzorálta csapathoz.

A TÖBBI PÁLYÁN

A Hertha, a Dortmund és a HSV egyaránt „túrázott”; a berlinieknél a kezdőbe került Dárdai Pál, miként a Borussiánál Hajnal Tamás is a pályán volt az első sípszótól kezdve.

Az 5. helyért folytatott küzdelemben a Hamburg tette meg az első lépést előre, miután Jarolím lövésével vezetést szerzett a 22. percben Frankfurtban, majd Ivica Olic növelte az előnyt. Úgy tűnt, simán nyer a HSV, de az Eintracht villámgyorsan egalizált. A 2–2 nem lett volna elég, a 90. percben viszont jött Piotr Trochowski, és az Európa-ligába lőtte a csapatát, a csak döntetlent játszó Dortmund legnagyobb bánatáta…

A bronzra hajtó Hertha a sereghajtó, kiesés elől menekülő Karlsruhéhoz látogatott, és gyakorlatilag egy félidő alatt búcsút mondott a harmadik helynek: a KSC Freis és Franz góljaival 2–0-s előnyt szerzett a szünetre, majd meg is nyerte a mérkőzést, rendkívül simán. Így odalettek Dárdaiék BL-álmai – ez pedig azzal jár, hogy a klubvezetőség nem „pumpál” pénzt a csapatba. A Karlsruhénak pedig, mint kiderült, a 4–0 sem ért semmit.

A fenyegetett négyes többi tagjából (Gladbach, Bielefeld, Cottbus) az Arminia kezdett a legjobban, mert már a második percben vezetést szerzett Eggimann öngóljával a Hannoverrel szemben, majd a 49. percben az Energie is előnybe került a Leverkusen ellen.

A veszélyeztett alsóháziak közül a Mönchengladbachnál egyre jobban izzadhattak, de Alexander Baumjohann betalált a Dortmund hálójába, így a zöld-fehér-feketék relatív biztonságba kerültek. Ezt követően Bielefeldben Stajner, a Gladbach otthonában pedig Blaszczykowski egyenlített, míg az Energie Rivic góljával megduplázta az előnyét, majd Jula újabb góljával behozhatatlan fórba került.

Tizenöt perccel a lefújás előtt a virtuális tabellán a Gladbach 31, a Cottbus 30, a Karlsruhe 29, a Bielefeld 28 ponttal állt – tehát a KSC és az Arminia érezhette magát a másodosztályban.

A Bielefeld sorsát Pinto gólja pecsételte meg (igaz, Wichniarek még egyenlített), így az Arminia lett a 18., a Karlsruhe szép győzelemmel búcsúzott (de ez nem igazán vigasz…), míg a Cottbus megússza osztályozóval.

A biztos BL-helyeket a bajnok Wolfsburg és a Bayern foglalja el, a Stuttgart Bajnokok Ligája-selejtezőre kényszerül, a Hertha és a HSV az Európa-ligában szerepelhet, a Dortmund pedig lemaradt a nemzetközi kupaporondról.

Kezdődhetne a városháza erkélyén a wolfsburgi ünneplés, ha az épületnek lenne erkélye – Uli Hoeness megtarthatja 2004-es gunyoros ígéretét, miszerint ha a zöld-fehérek bajnokságot nyernek, építtet egyet...

A LEGJOBB DUÓ

Az utolsó fordulóban szerzett három góllal a Grafite-Edin Dzeko duó megdöntötte Gerd Müller és Uli Hoeness Bundesliga-gólrekordját a csatárpárosok tekintetében. Müllerék kétszer végeztek összesen 53 góllal, míg a brazil-bosnyák légióskettősnek 54 jött össze.

BUNDESLIGA

34. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Wolfsburg–Werder Bremen 5–1 (Misimovic 6., Grafite 15., 56., Prödl 26. – öngól, Dzeko 74., ill. Diego 31.)
Bayern München–VfB Stuttgart 2–1 (Boulahrouz 15. – öngól, Van Bommel 59., ill. Gomez 63.)
Eintracht Frankfurt–Hamburger SV 2–3 (Meier 60., Caio 64., ill. Jarolím 22., Olic 58., Trochowski 90.)
Energie Cottbus–Bayer Leverkusen 3–0 (Jula 49., 69., Rivic 64.)
Arminia Bielefeld–Hannover 2–2 (Eggimann 2. – öngól, Wichniarek 90., ill. Stajner 57., Pinto 84.)
Karlsruhe–Hertha BSC 4–0 (Freis 33., Franz 40., J. Kennedy 62., 72.)
1. FC Köln–VfL Bochum 1–1 (Jahja 23. – öngól, ill. Klimowicz 18.)
Borussia Mönchengladbach–Borussia Dortmund 1–1 (Dante 57., ill. Blaszczykowski 64.)
Schalke 04–Hoffenheim 2–3 (Krsztajics 30., Farfán 33., ill. Ba 25., Eduardo 48., 89. – tizenegyesből)

A BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE

1. Wolfsburg 34 21 6 7 80–41 +39 69
2. Bayern München 34 20 7 7 71–42 +29 67
3. VfB Stuttgart 34 19 7 8 63–43 +20 64
4. Hertha BSC 34 19 6 9 48–41 +7 63
5. Hamburg 34 19 4 11 49–47 +2 61
6. Borussia Dortmund 34 15 14 5 60–37 +23 59
7. Hoffenheim 34 15 10 9 63–49 +14 55
8. Schalke 34 14 8 12 47–35 +12 50
9. Bayer Leverkusen 34 14 7 13 59–46 +13 49
10. Werder Bremen 34 12 9 13 64–50 +14 45
11. Hannover 34 10 10 14 49–69 –20 40
12. 1. FC Köln 34 11 6 17 35–50 –15 39
13. Eintracht Frankfurt 34 8 9 17 39–60 –21 33
14. Bochum 34 7 11 16 39–55 –16 32
15. Mönchengladbach 34 8 7 19 39–62 –23 31
16. Energie Cottbus 34 8 6 20 30–57 –27 30
17. Karlsruhe 34 8 5 21 30–54 –24 29
18. Arminia Bielefeld 34 4 16 14 29–56 –27 28
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik