2011/12, a SZARKAsztikus szezon! - Évértékelés komolyan, mindenféle gúny nélkül

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.05.15. 20:05
Címkék
Véget ért a Premier League 2011/12-es szezonja, és azt hiszem minden Newcastle szurkoló elégedett lehet a csapat eredményével. A pályán nyújtott...

Véget ért a Premier League 2011/12-es szezonja, és azt hiszem minden Newcastle szurkoló elégedett lehet a csapat eredményével. A pályán nyújtott teljesítmény nem mindig volt hibátlan, de a megszerzett 5. hellyel járó Európa Liga indulás, a visszajutást követő második évben igazán nagyszerű eredmény, sőt!Véget ért a Premier League 2011/12-es szezonja, és azt hiszem minden Newcastle szurkoló elégedett lehet a csapat eredményével. A pályán nyújtott teljesítmény nem mindig volt hibátlan, de a megszerzett 5. hellyel járó Európa Liga indulás, a visszajutást követő második évben igazán nagyszerű eredmény, sőt!

Egy évvel ezelőtt, 2011 májusában a 9. helyet cserélte le a 12. helyre a csapat azzal, hogy 3:0-ás előny sem volt elég a WBA ellen az utolsó fordulóban. Akkor azt gondoltam rendben van, ez első PL szezonnak elmegy a kiesés után, de halvány lesz jövőre. Ennél több kell ahhoz, hogy a biztos bennmaradást áprilisban kiharcoló, 10-12. helyen vegetáló középcsapatnál több legyen a Newcastle. Márpedig ennél azért nemesebb célokért kellene küzdeni.

A felkészülési időszakban semmi extra nem történt. Sajnos Ben Arfa megint megsérült, és Európában ismeretlen amerikai csapatok ellen vegyes eredmények születtek. Bizakodva vártam az új szezont, de azért aggódtam is.

Végül ez lett belőle, jöjjön a rövid kronológia:

2011. május – augusztus

A Newcastle amerikai túrával kezdte meg a felkészülést, amiből egyáltalán nem lehetett következteni arra, hogy milyen lesz a szezonkezdet. Az átigazolási időszakban volt egy kis sürgés-forgás.

Érkezett: Abeid, Ba, Marveaux (mind ingyen), Cabaye (Ł4.3m), Obertan (Ł3.25m), Santon (Ł5m), Elliot (Ł300k)

Távozott: Campbell, Kuqi, Tozer, Barton (mind ingyen), Nolan (Ł4m), Routledge (Ł2m), José Enrique (Ł6m)

Úgy tűnt a csapatot nem viselte meg a „vezérbikák” távozása, és ha nem is a legmagabiztosabban, de szépen gyűjtögették a pontokat. Balhátvédet nem sikerült igazolni, ami nem volt jó előjel. Augusztus címszavakban: az Arsenal ellen küzdelmes döntetlen (ahol Barton utolsó meccsén kikakaskodott egy pirosat Gervinho-nak), az ősi rivális legyőzése, Sammy Ameobi nagy napja a ligakupában, és végre Damien Duff nem nyert a Newcastle ellen.

Augusztusi találkozók:

Newcastle – Arsenal 0:0

Sunderland – Newcastle 0:1

Scunthorpe – Newcastle 1:1 hosszabbítás után 1:2 – Ligakupa

Newcastle – Fulham 2:1

2011. szeptember

A csapat kezdett összekovácsolódni. Még mindig nyögvenyelősek voltak a meccsek, de már csak az eredmények szempontjából. A játék tekintetében egyre jobb volt nézni, amit műveltek. Ekkor már érezni lehetett, hogy ez keret a többre viheti, mint a legutóbbi 12. hely. Demba Ba pedig a hónap végén megszerezte eső mesterhármasát.

Szeptemberi találkozók:

QPR – Newcastle 0:0

Aston Villa – Newcastle 1:1

Nottingham Forest – Newcastle 2:2 hosszabbítás után 3:4 – Ligakupa

Newcastle – Blackburn 3:1

2011. október

Októberben még mindig veretlen volt a csapat, amit a hazai „szakértők” általában fatális véletlenként állítottak be. Nem látták, hogy Pardew-val kezdik megtanulni a srácok, hogyan kell rossz játékkal nyerni, vagy legalább pontot szerezni. A kiesés évében legalább 10 olyan meccs volt a szezonban, amikor a Newcastle jobb volt az ellenfelénél, mégis pont nélkül maradt. Szerencsére azonban idén nem ez volt a jellemző. Október címszavakban: Búcsú a Ligakupától, a Spurs ellen Shola élete góljával egyenlített, Ba pedig a Stoke ellen ismét triplázott.

Októberi találkozók:

Wolves – Newcastle 1:2

Newcastle – Tottenham 2:2

Newcastle – Wigan 1:0

Blackburn – Newcastle 2:2 hosszabbítás után 4:3 – Ligakupa

Stoke City – Newcastle 1:3

2011. november

Novemberben véget ért a szezon első nagy Newcastle sorozata. Az Everton-t még sikerült legyőzni, de a City ellen nem volt menekvés. Mezőnyben egyenlő erők küzdöttek, de míg mi elpuskáztuk a helyzeteinket, ők kíméletlenül belőtték. A United ellen thriller meccsen jött össze az X, Simpson a szezon mentéseit produkálta a gólvonalon állva.

Novemberi találkozók:

Newcastle – Everton 2:1

Man. City – Newcastle 3:1

Man. Utd. – Newcastle 1:1

2011. december

Az a fránya december. Nézőként imádom az angol fociban, hogy karácsonykor és szilveszterkor is meccsek vannak, de sajnos a Newcastle kerete ehhez idén (is) vékony volt. A Chelsea elleni meccsen ahelyett, hogy az első félidő felétől emberelőnyben játszottunk volna (D. Luiz kiállítása maradt el) egy szoros meccsen végig partiban voltunk az 1:0-ra vezető Chelsea-vel. Aztán megsérült S. Taylor, és már nem volt több cserére lehetőség. A hosszabbításban bekapott 2 gól miatt simának tűnik a meccs, nos egyáltalán nem volt az. Sajnos a Norwich lejátszotta a csapatot, a négy góljukból hármat ugyanabból a figurából fejeltek, és mindháromszor ugyanolyan simán megette a védelem. Egyedül a Bolton-t sikerült legyőzni, igaz ott már akkor látszott, hogy Bogdánéknál nagy a baj.

Decemberi találkozók:

Newcastle – Chelsea 0:3

Norwich – Newcastle 4:2

Newcastle – Swansea 0:0

Newcastle – West Bromwich 2:3

Bolton – Newcastle 0:2

Liverpool – Newcastle 3:1

2012. január

A január szépen indult, és csúnyán végződött. Úgy is mondhatjuk, hogy otthon ment, idegenben nem. A Manchester United-et a szezon egyik legjobb meccsén vertük, Ba és Cabaye is gyönyörű gólt szereztek. Phil Jones nem, de hát melyik öngól szép??? A Blackburn ellen Ben Arfa bolondot csinált az ellenfél komplett védelméből, míg Best élete gólját lőtte a QPR-nek. A hónap végén viszont hatalmas pofont kaptunk a „falusiaktól” és kicsit, de annál fájóbbat a kupában, a Championship újoncától. A képet kicsit árnyalja, hogy január közepétől az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepelt a bomba formában lévő Demba Ba, és a középpálya oszlopa Cheick Tioté.

A téli átigazolási szezonban érkezett Papiss Demba Cissé (Ł8m), és kölcsönbe távozott Alan Smith, Nile Ranger, Haris Vuckic és James Tavrnier.

Januári találkozók:

Newcastle – Man. Utd 3:0

Newcastle – Blackburn 2:1 – F.A. kupa

Newcastle – QPR 1:0

Fulham – Newcastle 5:2

Brighton – Newcastle 1:0 – F.A. kupa

2012. február

Február elején a szenegáli válogatott gyors búcsújának köszönhetően visszatért Demba Ba és megérkezett az új 9-es, Papiss Demba Cissé. Mindketten az Aston Villa ellen kaptak helyet a keretben, Ba a kezdőben, Cissé a padon. Best sérülése miatt Cissé gyorsan szerephez jutott és hatalmas góllal mutatkozott be, eldöntve a mecset. A másik gólt – sajnos mindeddig az utolsót Newcastle mezben – Ba szerezte. A Spurs mészárolt, a Wolves-nek meg majdnem akkora szerencséje volt, mint nekünk, a velük vívott első meccsen.

Februári találkozók:

Blackburn – Newcastle 0:2

Newcastle – Aston Villa 2:1

Tottenham – Newcastle 5:0

Newcastle – Wolves 2:2

2012. március

A Tyne-Wear derby szokás szerint izgalmasan alakult, Shola mentett meg egy pontot a meccsből. Ba büntetőt rontott. Az Arsenal ellen járt volna egy pont, de érthetetlen módon 5 percet hosszabbított a bíró, és az utolsó pillanatban győztek az Ágyúsok. Utána viszont szép csendben elindult valami, amire tényleg senki nem számított, egy második siker sorozat, ami még az őszi veretlenségi rekordot is túlszárnyalta…

Márciusi találkozók:

Newcastle – Sunderland 1:1

Arsenal – Newcastle 2:1

Newcastle – Norwich 1:0

WBA – Newcastle 1:3

2012. április

Áprilisban sikerült a bolondját járatni négy csapattal is, így produkálva egy 6 meccses győzelmi sorozatot, ami alapján reális esély lett a BL indulásra. A győzelmekhez kellett Papiss Cissé hihetetlen formája, valamint hogy Pardew átállt a 4-3-3-as felállásra. Középen a Jonas – Tioté – Cabaye hármas zúzott, a jobbszélen Ben Arfa brillírozott, baloldalon Ba, középen pedig Cissé támadta a kaput. Ba a szélre tolt szerepkörben továbbra sem lőtt gólt, Cissé viszont nagyon elemében volt. A Wigan ellen sajnos láthattuk milyen az, amikor az ellenfélnek minden bejön. Martinez fiai hatalmas hajrát vágtak ki, nagy skalpokat szereztek tavasszal, és végül elkerülték a kiesést.

Áprilisi találkozók:

Newcastle – Liverpool 2:0

Swansea – Newcastle 0:2

Newcastle – Bolton 2:0

Newcastle – Stoke City 3:0

Wigan – Newcastle 4:0

2012. május

Eljött a végjáték ideje. Azt utolsó három mérkőzést úgy vártuk, hogy az EL indulás biztossá vált, és a BL indulás is elérhető közelségben volt. Az éppen BL döntőbe jutó, és pár nap múlva F.A. kupa döntőt játszó Chelsea nem igazán vette komolyan a bajnokságot. Nem azt mondom, hogy nem is akartak nyerni, egyszerűen csak nem tudtak felpörögni. Néhány durvulás (Essien, Ivanovic) kivételével momentumuk sem volt a meccsen. Bezzeg Cissé… Az első gólja is élményszámba ment, a második meg… Az „év gólja”, a „Puskás-díj várományosa” és hasonló szalagcímekkel mutogatták a kétség kívül gyönyörű találatot.

(ez itt a Swansea elleni találat ugyan, de a fizika törvényeivel ez is harcba szállhat)

A City ellen 70 percig lehetett bírni egyenrangú partnerként. A vezető góljuk után sajnos az egyenlítési lehetőség kimaradt, egy kontrából viszont bebiztosították a győzelmet. Látni lehetett a szurkolóik arcán mekkora fegyvertény volt nekik ez a győzelem, mert a St. James Park-ban elbukhatták volna a bajnokságot. Zárásként a mindig kemény Everton ellen nem ment a játék és egy megpattanó lövéssel, valamint egy Jelavic kezezésből induló támadással gyorsan eldöntötték a meccset a hazaiak. Ezalatt a londoni riválisok is iparkodtak. A 3. helyezett Arsenal fordulatos meccsen, a 4. helyezett Tottenham pedig simán találkozón győzött, tehát egy esetleges Everton veréssel sem tudtunk volna előre lépni a táblázaton.

(A két vezér)

Májusi találkozók

Chelsea – Newcastle 0:2

Newcastle – Man. City 0:2

Everton – Newcastle 3:1

A szezon végére a rosszmájú, folyton szerencsét emlegető „szakértők” elcsendesedtek, elismerték a csapat teljesítményét, habár sokan fogalmazták meg azt az egyébként jogos kérdést, hogy jövőre sikerül-e előrébb lépni, vagy legalább ezt a szintet megtartani. Premier League névszponzora, a Barclays Bank, valamint a liga managerei is Alan Pardew-t nevezték meg az év managerének. Főleg az utóbbi, tulajdonképpen szakmai díj az, ami alapján egyértelmű, hogy elismerték a csapat idei teljesítményét.

Mi lesz nyáron? Kik jönnek, és főleg kik mennek? Egyáltalán Ashley megtartja-e a klubot?

Fontos kérdések, amikre várjuk a választ. Egy pillanatra azonban álljunk meg és mosolyogjunk egyet elégedetten azért, ami most van. Mosolyogjunk azokra, akik legyintettek a Newcastle említésekor, akik szánakozva beszélgettek a kiesés évében kapott pofonok után, akik cinkeltek a másodosztály miatt, vagy akik az őszi sikerek idején is a kipukkadást és a kiesés elleni küzdelmet vizionálták.

Nem kell felvágni, nem kell nagyképűvé válni. Csak elégedetten mosolyogjunk.

Mert újra jó csapatunk van. Szóval a szarkasztikus nem gúnyost jelent, hanem azt, amikor a Szarkák magasan szárnyalnak!

Szép volt Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik