Egy új filmcsillag feltűnése - Jordi Alba Newcastle szemmel

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.06.24. 12:06
Címkék
Tegnap volt "szerencsém" látni ahogyan a Spanyolok továbbjutottak a Franciákkal szemben és ez több okból is bejegyzésre sarkallt. Egyrészt a...

Tegnap volt "szerencsém" látni ahogyan a Spanyolok továbbjutottak a Franciákkal szemben és ez több okból is bejegyzésre sarkallt.

Egyrészt a Newcastle játékosok közül a holland csapatban 0 percet játszó Tim Krul után Yohan Cabaye és Hatem Ben Arfa is utazhat haza, másrészt nekem most szúrt szemet igazán a spanyol csapat megoldása Joan Capdevilla kiöregedésére. Egy igazi filmcsillag, Busquets és Pedro méltó vetélytársa a színpadon:

Jordi Alba Ramos

VIGYÁZAT! WARNING! ACHTUNG!

A következő írás gyengébb idegzetű spanyol szurkolók számára provációnak tűnhet.

Kezdem azzal, ami a legkevésbé kapcsolódik a témához, Tim Krul esetével. A Newcastle kapusa nagyszerű idény után fantasztikus védésekkel a háta mögött került a holland keretbe, hogy aztána kontinensviadal legnagyobb csalódását okozó hollandválogatottban egyetlen perc játéklehetőséghez se jusson. Bert Van Marwijk szövetségi kapitány Maarten Stekelenburg-nakszavazott bizalmat, és végül is emiatt nem lehet hibáztatni, hiszen nema kapusonmúlt a gyalázatos szereplés.

Jöjjenek a franciák. Illetve mehetnek haza a franciák, köszönhetően elsősorban annak, hogy négy meccsükből egyedül Ukrajna ellen nyújtottak jó teljesíményt. Ribery és Benzema is csak árnyéka volt a klubcsapatukban mutatott önmaguknak, ráadásul ismét problémák léptek fel az öltözőben, legalább is a pletykák erről szóltak. A kiesés egy olyan masszív, egységes, évek óta együtt játszó csapat ellen, mint a címvédő spanyolok, nem volt meglepetés, a játékban mutatott francia impotenciamár annál inkább. Egy szó mint száz, Cabaye és Ben Arfa visszatérhet Newcastle-be alapozni a következő szezonra.

A spanyolokösszeállítását elnézve viszont feltört belőlem egytavalyi emlék, amikor egy bizonyos José Enrique Sanchez, a Newcastle védelem talán legbiztosabb pontja Liverpool-ba igazolt. A számtalan interjúban amit akkoriban adott két fő indokot jelölt meg, ami a váltáshoz vezetett. Egyrészt a nemzetközi kupában való részvételt (Ez neccesen, egy Ligakupa győzelemnek köszönhetően összejött), másrésztpedig azt, hogy spanyol válogatott akar lenni, amit egy"nagyobb" klubból könyebben elérhet.

Nos ez a szépreményű balhátvédazt alapvetően jól látta, hogy a rendkívül egységes és összeszokott spanyol válogatottban eltiltások és sérülések nélkülegy igazán lyukashely van, ami pont az ővé, a "bal bunkó". A poszton játszóJoan Capdevilla ugyanis egyrészt kiöregedő félben van, másrészt pedig anemzeti csapat tulajdonságai közülő primadonnaságban a legjobb, míg a többiek azért focizni is tudnak (nem is kicsit).

Enrique tehát jól számolt, de a számításait kidobhatta a kukába. A klub múltjához képest pocsék bajnoki idényt futott a Liverpool-al, és Vicente Del Bosque nem jelölte még a bő spanyol keretbe sem a korábban a Villareal-ból angliába szerződő védőt. Helyette a Valencia23 évesbal bekkje, Jordi Alba kapott bizalmat.

Bevallom őszintén nem sokat láttam játszani ezt a srácot, de amit tegnap művelt az alapján érthető a szövetségi kapitány döntése.

APremier League stílusát könnyedén elsajátító, kemény de viszonylag tisztán játszó Enrique-nél sokkal inkább illik a képbe ez a szuper-szimuláns.

Biztosan nem énvagyoka Népsport Blog foci terén legjártasabb írója (olvasója meg pláne), de azalatt a 20 év alatt amióta megszállottan meccset nézek, ritkán láttam olyat, hogy egy védő a párharcainak kb. 80 %-ában eldobja magát és fetreng, mert "szabálytalankodtak" vele.

Támadótól persze több alkalommal, de valahol neki ez munkaköri kötelesség, még ha az én Premier League-et és Bundesliga-t szerető gyomrom nehezen is veszi be. Na de könyörgöm, egy védő?! Tegnap Ribery, Benzema vagy később Menez még testi kontaktba sem került Alba-val, az máris a földön feküdt, kínok között vergődve...

Na tehát meg van Capdevilla utóda, aki szintén világszínvonalú szimuláns volt, igaz ő még alattomosan oda-oda is könyökölt az ellenfélnek. Alba egyelőre nem ér rá ilyenekre, inkább arra koncentrál, hogy mindig jókor essen el. Na de fiatal még, van hová fejlődnie.

Olvastam a pletykákat, hogy a Barcelona szemez Alba-val. Mit mondjak, illik a katalán képbe. Tili-toli, 1200 passz/meccs, szimulálás. Persze a mai focirajongók többsége szerint ez a FOCI.Nekem nem, de ízlésről felesleges vitázni.

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik