EL playoff visszavágó – Jönnek a görögök! Lesz-e „newcastle-i faló”?

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.08.29. 19:08
Címkék
Csütörtökön, magyar idő szerint 20:45-kor rendezik a Tyne partján a Newcastle – Atromitos Európa Liga rájátszás visszavágóját. Az első...

Csütörtökön, magyar idő szerint 20:45-kor rendezik a Tyne partján a Newcastle – Atromitos Európa Liga rájátszás visszavágóját. Az első mérkőzésen a fiatalokkal telel tűzdelt, tartalékos Newcastle az első félidőben hátrányba került, azonban érkezett Ryan Taylor, és az ő szabadrúgás góljával alakult ki az 1:1-es végeredmény.20:45-kor rendezik a Tyne partján a Newcastle – Atromitos Európa Liga rájátszás visszavágóját. Az első mérkőzésen a fiatalokkal telel tűzdelt, tartalékos Newcastle az első félidőben hátrányba került, azonban érkezett Ryan Taylor, és az ő szabadrúgás góljával alakult ki az 1:1-es végeredmény.

Kérdés, hogy mit tartogat a visszavágó. Alan Pardew eltér az első meccsen látott stratégiától, és több rutinos játékossal áll fel? Esetleg még merészebb módon egy Campbell-Obertan támadósorral kezd a csapat? Esélylatolgatás következik.

Az odavágón a görögök nem sokat mutattak, a második félidőben a fiatalok akár fordíthattak volna. Csütörtökön tehát elméletileg a veterán Harper-rel a kapuban felálló csikó csapat is simán kiharcolhatja a továbbjutást 50 ezer hazai szurkoló előtt. Ráadásul a kulcsjátékosok pihentetése indokolt lenne, mert a bajnokságot gyengén kezdő Aston Villa-t vasárnap le kell győzni, és akkor jó szájízzel következhet a válogatott mérkőzések miatti két hetes pihenő.

Na de vajon mire lesznek képesek a görögök St. James’-ben?

Az Atromitos lelkes kiscsapat, európai szinten ismeretlen játékosokkal. Sokuknak ez a két meccs nagy lehetőség, megmutassák magukat, és ezért hajtani is fognak rendesen. Oké, az első meccsen ez nem jött be, na de ki tudja, hogy mit hoz ki belőlük a második meccsre Bajevic edző. Ráadásul, ha mondjuk Tavernier olyan bizonytalan lesz, mint múlt héten, és a görögök találnak egy gólt, akkor nagy baj lesz. Mert az már görög nemzeti jellegzetesség, hogy ha van reális esély, akkor küzdenek az utolsó leheletig. Ha kapnak egyet végük, de ha lőnek…

Szerintem tehát nem lesz görög faló, trükk, valami, amit eddig nem láttunk tőlük. Egyszerűen csak tisztességesen odaállnak, és ha a Newcastle nem veszi elég komolyan őket, azt ki fogják használni.

A múlt heti, Chelsea elleni vereség bosszantóan sima volt. Steven Taylor és Pardew is azt nyilatkozta, hogy túl nagy volt a tisztelet a BL győztes felé, egy félidőt átaludtak, és a rendkívül szerencsétlenül, a hosszabbításban bekapott Torres gól után már nem találtak fogást a londoniakon. Mondjuk legalább a második félidőben voltak próbálkozások.

Torres zseniális gólja

A mostani meccset azonban függetleníteni kell ettől, hiszen az Atromitos és a Chelsea között annyi a hasonlóság, hogy van kék a csapat mezében. Nem fognak úgy kevergetni, mint Hazard, és senki nem szúrja majd rá váratlanul spiccel, mint Torres.

Több ismerősöm is azt mondja, minek az EL a Newcastle-nek? Nem elég erős a kerete a kétfrontos küzdelemre. Ki kellene hullani a kupából, és a bajnokságra koncentrálni. Logikus érvek, de Newcastle-ben nem az lebeg a szurkolók szeme előtt, hogy az EL gagyi, mert ott nincs pénz, hanem hogy 5 év után ismét ott a nemzetközi porondon a csapat. Egyetértek velük.

Igaz, a keretet bőven fel lehetne tölteni. Kellene minimum egy középhátvéd, egy szélső védő és egy csatár. Az átigazolási határidők szűkössége miatt azonban erre biztosan nem kerül sor. Jön esetleg egy játékos, és ennyi, abból kell főzni amink van, emellett azon is izgulhatunk, hogy a rendkívül kelendő Cabaye-Tioté párost ne vigyék el a font-hegyeket megmozgató klubok.

Az EL meccs kapcsán leginkább elöl vannak a gondok. Sajnos csatár poszton rosszul állunk. Ba-t és Cissé-t úgy kell kímélni, mint a hímes tojásokat, mert az Ameobi-fivérek sérülése miatt ők ketten az egész csatársor a felnőtt keretben. A Newcastle történetének egyik legrosszabb vételeként számon tartott Xisco még mezszámot sem kapott erre a szezonra, Best és Lövenkrands eligazolt (előbbi sajnos súlyosan meg is sérült), maradt tehát a 17 éves Adam Campbell, valamint a csatárként is bevethető szélsők: Ben Arfa, Obertan és esetleg Jonas. Nos Ben Arfa-nak valószínűleg nem jelentene gondot az egész Atromitos kicselezése, de ő a Ba, Cissé kategória, azaz az Aston Villa ellen nagyobb szükség lesz rá.

Így tehát esélyes, hogy 5 középpályással kezd a csapat és a szélsők segítik a kis Szarka-fiókát elöl. Végül is, ha felzárkózik Amalfitano, Obertan, Jonas vagy Marveaux, akkor ez a görög védelem zavarba hozható.

A másik lehetőség hogy a Ba-Cissé-Ben Arfa trióból akár ketten is kezdenek, és megpróbálnak már az első félidőben legalább 2 gólos előnyre szert tenni. Mert akkor az Atromitos megzuhan, és a második félidőben már a fiatalok is elbírnak velük.

Meglátjuk mi lesz, én személy szerint az első verzió felé hajlok, azaz szerintem Pardew a fiatlokat fogja inkább játszatni. Végül is elég egy két jó helyen kiharcolt szabadrúgás, na meg egy Ryan Taylor.

Vasárnap pedig jön a Villa és utánuk a jól megérdemelt pihenő. De ez egy másik történet, amiről majd olvashatjátok a beharangozó posztot itt az oldalon. Mindenesetre nagy baj nem lesz, ha ismét ilyen mozdulatot látunk:

Cissé bombagólja, rötön az első meccsén a Villa ellen

Az Atromitos elleni mérkőzéssel kapcsolatban pedig az egyik legfontosabb infó, hogy kivételesen nem kell internet kapcsolat, vagy Digi előfizetés a meccsnézéshez, ugyanis a találkozót a Sport 1 20.45-től élőben közvetíti.

Hajrá Newcastle, irány az EL!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik