Valamiért Ismerős Arcok 13. rész – Régi Idők Focija

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.12.12. 21:12
Múltidéző rovatunk mai részében nagyon nagyot ugrunk vissza a múltba, hogy megemlékezzünk két klasszis Newcastle United játékosról. Az egyikük...

Múltidéző rovatunk mai részében nagyon nagyot ugrunk vissza a múltba, hogy megemlékezzünk két klasszis Newcastle United játékosról. Az egyikük a klub színeiben legtöbbet pályára lépő, a másikuk a legjobb gólátlaggal és az egy szezon alatt legtöbb bajnoki góllal rendelkező játékos. Mindketten skótok, mindketten legendák. Ők nem a „retro”, ők az „őstörténelem”. Következzen Jimmy Lawrence és Hughie Gallacher.
„retro”, ők az „őstörténelem”. Következzen Jimmy Lawrence és Hughie Gallacher.

A jelen nem valami fényes, hiszen a legelvakultabb szurkolóknak is szembesülni kellett azzal, hogy a tavalyi év után idén ismét az elsődleges cél a kiesés elkerülése lesz. Lehet itt beszélni januári erősítésekről, meg hogy nem játszik a csapat annyira rosszul, mint a 2008/2009-es szezonban, csak nincs szerencséjük. Mondani bármit lehet, soha, senkit nem fog érdekelni, hogy milyen meccseket játszottak, hány hajszálon múlt a pontszerzés. Tavaly rossz játékkal, kevés helyzettel nyertünk meccseket, idén pedig szinte minden meccsen tíz felett van a kaput eltaláló lövések száma, ehhez képest a gólok száma siralmas…

Na de nem is akartam jobban belemenni a helyzetbe, sőt, inkább remélem, ezen a rövid történelem órán egy kicsit ki tudunk szakadni a frusztráló jelenből.

A mai első főszereplő James „Jimmy” Lawrence (1885. február 16. – 1934. november), a Glasgow-ban született kapus. A Patrick Athletic-nél kezdett focizni, majd a Glasgow Perthshire és később a Hibernian játékosa lett. Mindössze 19 évesen csatlakozott a Szarkák keretéhez és 1904 és 1921 között, azaz 17 éven át volt a csapat játékosa. 496 mérkőzéssel a mai napig ő tartja a klubcsúcsot!

Természetesen ő állt a gólvonalon a klub aranykorában. Három bajnoki címet nyert (1905, 1907, 1909) és elhódított az FA Challange Cup-ot 1910-ben. Ebben a sorozatban a Newcastle-vel további négy alkalommal is döntőt játszhatott (1905, 1906, 1908, 1911).

Egyetlen válogatott meccsén a skót nemzeti csapat 1:1-et játszott Angliával a Goodison Park-ban.

Lawrence már játékos korában vállalt közösségi feladatokat, ő volt az egyik vezetője az 1907-ben alapított The Players’ Union (A játékosok egyesülete) nevű csoportosulásnak. Visszavonulása után egyértelmű volt, hogy marad a foci közelében valamilyen vezetői pozícióban. Egy évig volt a másodosztályú South Shields managere, majd ezután két évet húzott le a Preston North End-nél.

1925-ben Németországba igazolt, ahol a Karlsruher FV managere lett. Szép eredményeket ért el, 1926-ban például regionális bajnokok lettek.

1933-ban tért haza Skóciába ahol a Stranraer csapatának elnökévé választották. Egy évvel később az irodájában halt meg 49 évesen.

Hogy valójában milyen kapus volt, arról kevés infót találtam a neten. Erről az időszakról nincsenek youtube videók, még fotók is alig. Ráadásul az idősebb szurkolók is maximum az apjuktól meg a nagyapjuktól hallhattak Jimmy Lawrence-ről, a legendás kapusról. Viszont mindenképpen jónak kellett lennie, hiszen senki nem játszott többet a klub színeiben, és trófeákkal sem áll rosszul.

1912. májusa, cserkész bemutató a stadionban. A nem túl jó minőségű felvételen is látszik, hogy a gyep nem olyan mint manapság...

Érdekes, hogy az öt legtöbbet pályára lépő játékos közül csak ketten kapusok. Lawrence, és a 462 mérkőzéssel a harmadik helyen szereplő Shay Given. A maiak persze a fasorban sincsenek, a legtöbb tétmérkőzést (348-at) Shola Ameobi jegyzi.

A bejegyzés másik szereplője egy igazi kis dinamit, aki már Jackie Milburn előtt legendássá tette a 9-es mezt a Tyne partján:

Hugh Kilpatrick "Hughie" Gallacher (1903. február 2. - 1957. június 11.)

Az apró termetű (165 cm) csatár ma, azaz Messi, Villa, Alexis Sanchez, és Agüero korában sem számítana magasnak, azonban akkoriban még kirívóbb eset volt. Nagy kockázatot vállalt a focival, mert könnyen összetörhették a csontjait a hatalmas "hentesek", akik magukat védőnek hívták akkoriban.

Ez a makacs skót azonban gyors erőszakos volt, remekül cselezett, mindkét lábával jól lőtt és termete ellenére jól is fejelt.

18 éves pályafutása során nyolc csapatban játszott, 554 mérkőzésen 406 gólt szerzett. A skót válogatottban 20 mérkőzésen 23 alkalommal talált be, úgy, hogy nem is lőtt gólt minden meccsen! Például tagja volt a híres "Wembley Wizards" névre keresztelt csapatnak, akik 1928-ban 5:1-re verték az angol válogatottat Londonban, azonban ezen a meccsen Hughie nem talált be.

A St. James' Park Gallacher idejében


A vele kapcsolatos számadatok elképesztőek. 1921 és 1939 között volt aktív labdarúgó, - 1925 és 1930 között pedig Newcastle játékos - nézzük milyen bajnoki statisztikákkal rendelkezett:

Queen of South: 9 mérkőzés / 19 gól

Airdrieonians: 111 / 91

Newcastle United: 160 / 133

Chelsea: 132 / 72

Derby County: 51 / 38

Notty County: 45 / 32

Grimsby Town: 12 / 3

Gateshead: 34 / 18

35 évesen vonult vissza, és a gondok ekkor kezdődtek.

Sokféle munkát kipróbált, de nem igazán találta a helyét. Newcastle-ben telepedett le, hiszen még mindig nagyon népszerű volt a városban, mindenki ismerte, és szerette. A legenda szerint minden hazai meccs előtt ott várta Jackie Milburn-t a stadion kijáratánál, és a dicséretek mellett jó tanácsokkal látta el.

1950-ben szívelégtelenségben hirtelen elhunyt a felesége, amitől depresszióba zuhant, és inni kezdett. 1957-ben részegen hazatérvén vitába keveredett a kisebbik, 14 éves fiával, ami tettlegességig fajult. Hughie egy hamutartót dobott a fia felé, ami szerencsétlenül fejen találta a srácot, aki vérezni kezdett, majd kimenekült a házból, hogy megkeresse bátyját. Egy barátjánál húzta meg magát. Közben hazaérkezett a nagyobbik fiú, aki a vért meglátva kérdőre vonta apját. A veszekedésnek az lett a vége, hogy kihívták a rendőrséget, és kitudódott a családi botrány.

Gallagher idegeinek ez a szégyen már sok volt, és pár héttel később egy vonat elé vette magát. Egy legendás játékos, aki tragikus halált halt.

Az alacsony gólvágó két rekordot tart a Newcastle-ben: Ő szerezte a legtöbb gólt egy szezon alatt (36) és ő neki a legjobb a gólátlaga is tétmeccseken (174 mérkőzés / 143 gól, 0.82 gól / meccs)

A következő részben kicsit haladunk az időben, és többek között egy újabb legendás 9-es, Malcolm "Super Mac" Macdonald kerül bemutatásra.

Köszönöm a figyelmet!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik