Valamiért Ismerős Arcok 16. rész - Szilveszteri Különkiadás: A Championship Trollok

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.12.31. 14:12
Mára egy igen díszes társaságot válogattam össze, egy olyan évből amikor a Newcastle United a Championship-be kényszerült. A 2008/2009-es szezon...

Mára egy igen díszes társaságot válogattam össze, egy olyan évből amikor a Newcastle United a Championship-be kényszerült. A 2008/2009-es szezon a pontszámok tekintetében nagyon hasonlított a mostanira, azonban van egy hatalmas különbség. A mutatott játék. Akkoriban úgy kapott ki a csapat például a Manchester United-től 5:1-re meg 6:0-ra, hogy a kezdő sípszó után már abba is lehetett volna hagyni a játékot és leadni a három pontot. Akkor kilátástalanság volt, most inkább szerencsétlenség. Persze ez a lényegen nem változtat. Akkor a kiesést nem lehetett elkerülni, így hát jött egy tisztítótűz, ami kisöpörte a kiégett, vagy küzdeni nem akaró, magas fizetésű játékosokat (Owen, Martins, Duff, Beye, Bassong) és Chris Hughton kezdhetett építkezni. Na persze Mike Ashley akkoriban sem volt az a kimondott gavallér, lássuk kikkel töltötte fel a keretet.

A fenti képen látható úriember Marlon Anderson Harewood (1979.08.25.) aki kölcsönbe érkezett a csapathoz az Aston Villa-tól 2009 őszén. Megörökölte Michael Owen 10-es mezét, és bár meg sem közelítette tehetségben elődjét, mégis hasznosabb volt mint a folyton sérült, helikopterrel ide-oda repülgető egykori Aranylabdás az utolsó évében. A bivalyerős londoni születésű támadónak aki jelenleg a Barnsey alkalmazásában áll, a Newcastle volt a hetedik csapata (jelenleg a tizenkettediknél tart) és amiért odahozták, azt teljesítette is. A szezon elején Owen mellett távozott Martins és Viduka, a remekül kezdő Ameobi pedig pár meccs után megsérült, ezért csak Peter Lövenkrands és a fiatal, szárnyait még alig bontogató Andy Carroll volt csak bevethető támadó. Szeptemberben tehát érkezett Harewood és feküdt neki a játék. A Premier League-ben kicsit ügyetlennek tűnő erőcsatár lubickolt a másodosztályú csapatok betonvédelmeiben. Brusztolt ütközött csúszott-mászott és végül 15 mérkőzésen 5 gólt szerzett. Télen megsérült, és egyrészt visszakerült a Villa-hoz, viszont mivel nem épült fel, ott sem tartottak igényt a szolgálataira. Harewood biztos, hogy nem nagy Newcastle játékosként vonul be a történelembe, tekintve, hogy pályafutásának két legjelentősebb állomásai a Nottingham Forest (204 mérkőzés/56 gól), valamint a West Ham United (170/56) voltak. Viszont itt volt amikor kellett, küzdött a csapatért, köszönjük szépen.

Második a sorban egy grúz védő, Zurab Khizanishvili (1981. október 6.) Na, vele sem voltunk kint a vízből. Az 1998 óta profiskodó játékos eddig 11 szerződést írt alá, és ebből négy is a kölcsönadásáról szólt. A Glasgow Rangers mellett a Blackburn Rovers volt a másik nevesebb csapat ahol állandóra vették meg, de alapemberré sehol nem tudott válni. Sokat elmond, hogy egyik csapatában sem játszott még csak 70 mérkőzést sem. Sőt, 14 év alatt eddig 293 tétmérkőzést jegyez, ami durván 21 mérkőzés szezononként.

Harewood-hoz hasonlóan ő is 2009 szeptemberében érkezett, és 2010 januárjában távozott, azaz az őszi szezonban segített be. Carr, Beye, és Bassong távozásával, valamint Steven Taylor szokásos sérülésével szükség volt középhátvédre, és bár ott volt Kádár Tamás Hughton látókörében, azért kellett egy tapasztaltabb játékos is. Megmondom őszintén nem sok mindenre emlékszem abból a hét meccsből, amit a csapatban játszott, talán egyszer kiállították...

Harmadik a sorban Fitz Benjamin Hall (1980.12.20.) a 193 cm magas angol védő, aki szintén kölcsönben szerepelt a csapatban, mégpedig pont Khizanishvili utódjaként jött januárban a cserepadra. Ekkorra már Taylor felépült, így Coloccini-vel ők alkották az alap belső védelmet. Hall márciusban meg is sérült, és ugyan ő aláírt volna hosszabb távon, de a vezetőség nem tartott rá igényt. Visszatért a QPR-hez.

Hall sem az gyökeret eresztő tipus, 12 év alatt 9 csapatban fordult meg, és 85 bajnoki a rekordja egy egyesületnél, ami a QPR volt.

Grúz kollégájához hasonlóan hozzá is a mágikus hetes szám kapcsolódik, ő is ennyi meccset játszott a csapatban. Lassú volt és ügyetlen, viszont erős és jól fejelő.

A számunkra legemlékezetesebb mérkőzése az volt amin megsérült (talán a Sheffield United elleni idegenbeli 1:0-ás győzelem) és Kádár Tamás jött be a helyére, aki nagyon jól játszott. Pályafutása során szerintem akkor állt a legközelebb Kádi a gólszerzéshez, amikor a szakadó esőben jó harmincról rátűzte a labdát, amit a kapus éppen hogy szögletre tolt. Na de ehhez Hall-nak már semmi köze, búcsúzzunk is tőle.

Végül jöjjön a slusszpoén. A csatár, aki tulajdonképpen a cikk első szereplője, Marlon Harewood helyére érkezett, de hiába játszott eggyel több meccset, azaz tizenhatot tavasszal, mindössze egy gólra futotta tőle.

Ő Fabrice Pancrate (1980.05.02.) a francia csatár/támadó középpályás. Newcastle-ben inkább jobbszélsőként számítottak rá, mert gyors, jól cselező, jól lövő játékos hírében állt.

A PSG játékosával kapcsolatban már annak gyanúsnak kellett volna lenni a vezetőségnek, hogy Pancrate-t az előző két szezonban is kölcsönadták, ami nem a legjobb ajánlólevél. Azért nagyon nem fürödtek be vele, mert csak a szezon végéig igazolták le. Hogy miért is bántom szegényt? Oké, hogy lőtt egy gólt (nem is akármilyet) és adott egy gólpasszt is Ryan Taylor-nak, és tényleg gyors játékos volt, de ezen felül kb. semmit nem ért. Minden támadás elhalt rajta, olyan volt mint Danny Simpson, csak egy sorral feljebb. Személyesen is láttam őt, a Derby County elleni 0:0-ás mérkőzésen, ahol csereként hozták be, hogy lendítsen a csapat játékán, de talán ha egy veszélyes megmozdulása volt.

A vezetőség nem hosszabbított vele a feljutást követően, így visszatért a francia fővárosba. Jelenleg a Ligue 2-ben játszik a Nantes színeiben.Ő sem egy meccs halmozó, a PSG-vel 5 év alatt 95 bajnoki a rekordja, igaz egy évet (két csapatban) kölcsönben töltött.

Viszont ami jár, az jár, itt van Pancrate Watford ellen szerzett gólja, amivel beállította a 2:0-ás végeredményt 2009. december 5-én. Nem semmi találat.

Ők voltak tehát a másodosztály "trolljai" azok a kiegészítő emberek, akik ott voltak töltelék anyagnak, hogy Chris Hughton nyugodtan fel tudja építeni az új Newcastle United-et.

Na de most már elég a nosztalgiából, irány a buli, a pezsgő meg a malacsült!

BOLDOG, NEWCASTLE GYŐZELMEKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK minden kedves olvasónknak!

Az új évben mindjárt jön az Everton elleni bajnoki és a Brighton elleni FA kupa meccs, valamint megindul a (remélhetőleg érkező oldalon is) mozgalmas átigazolási időszak.

2013-ban is HAJRÁ NEWCASTLE!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik