Valamiért Ismerős Arcok 19. rész – Xisco, akinek inkább csak a neve ismerős

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.02.11. 19:02
A Newcastle korábbi játékosait, legendás vagy elfeledett arcait bemutató sorozatban most egy olyan ember következik, akiről már régóta tervezem...

A Newcastle korábbi játékosait, legendás vagy elfeledett arcait bemutató sorozatban most egy olyan ember következik, akiről már régóta tervezem a bejegyzést. Szerettem volna a rövid bemutatása után leírni mi lett vele miután távozott a csapattól, manapság hol keresi a kenyerét.

A probléma azzal volt, hogy sajnos eddig a klub alkalmazásában állt, és csak kölcsönadással sikerült megszabadulni tőle (akkor is fél évekre), hogy legalább a fizetését ne a klubnak kelljen utalni. Most végre a vezetőség felbontotta a fél év múlva lejáró szerződését, és távozott a klubtól. Én pedig, ahogy több szurkoló társamnak is megígértem, megemlékezem róla. Íme Dennis Wise rövid vezetői tevékenységének legrosszabb hozadéka, Xisco.

Francisco Jimenez Tejada „Xisco” (1986.06.26.) a Deportivo La Coruna neveltjeként nagy ígéretnek indult. A 17 éves srác megragadta a lehetőséget, és B csapatban két év alatt 53 meccsen 39 gólt szerzett. Nem csoda, hogy 19 évesen a felnőttek között találta magát. 2005 és 2008 között szolgálta nevelő egyesületét, igaz a második évben kölcsönadták a Vecindarion-nak. Itt 27 meccsen 13 góllal jelezte, hogy a kék fehérek között is megállja a helyét, és vissza is rendelték. Összességében 44 meccsen 12 gólt szerzett, ami egy a húszas éveit kezdő játékostól nem rossz.

2008. szeptember elsején, azaz az átigazolási időszak utolsó napján írt alá a Newcastle United-hez 5.7 millió fontért, ami bizonyos feltételek esetén 7 millióra nőhet. Hogy ezek mik voltak nem tudom, de teljesíthette őket, mert több honlapon is a második összeget tüntetik fel vételárként.

Akkoriban Mike Ashley még nem igazán akart mást, mint haszonnal túladni a klubon, amit valószínűleg meg is tett volna, ha nem jön a kiesés, és nem esik a kereslet. Szóval Ashley-t nem érdekelte a csapat, mindent ráhagyott a Chelsea, a Millwall és az angol válogatott egykori csapatkapitányára, Dennis Wise-ra. Sajnos Wise és Kevin Keegan nem igazán értettek egyet a keret kialakításában, ami konfliktusokhoz, majd Kev távozásához vezetett. Szerencsére Wise is hamarosan követte…

Xisco tehát egy volt azok közül, akik a manager tudta nélkül kerültek a csapathoz. Ennek ellenére a bemutatkozás majdnem tökéletesre sikerült. A Hull City ellen az első meccsén betalált, a szépséghiba csupán az volt, hogy így is 2:1-es vereség lett a vége hazai pályán, az újonc ellen. Ezután Xisco még összesen 7 alkalommal lépett pályára a szezonban, ami nem meglepő az akkori csatársor mellett. (Owen Martins, Viduka, Ameobi, Lövenkrands és a szezon vége felé debütáló Andy Carroll)

A kiesés után magas fizetésű játékosokat eladták, amennyiben nem mentek bele a heti gázsi csökkentésébe. Ez a sors várt volna a heti 55 ezer fontot bezsebelő Xisco-ra is, azonban valljuk be, a kutyának sem kellett. Sikerült kölcsönadni a teljes szezonra a Racing Santander-nek, de probléma ezzel csak átmenetileg oldódott meg.

A visszajutást követően Hughton-tól megkapta az esélyt, és az Aston Villa elleni 6:0-s mérkőzésen csereként beállva gólpasszt adott Andy Carroll harmadik találata előtt. Ezután egy reserve meccsen kiállították, amiért 3 meccses általános eltiltást kapott, és az egycsatáros rendszerben esélye sem volt szóhoz jutni Carroll, Ameobi, Lövenkrands és Ranger mögött.

Indokolt a jókedv. Heti 55 ezer fontért csak edzeni. Élni tudni kell, de ennek szerencsére vége.

Újra jött a kölcsönadás, ezúttal a Depor-nak, ahol 2011 tavaszát, majd a 2011/2012-es szezont is töltötte.

Idén nevezték az Európa Liga keretbe, valamint egy alkalommal bajnokin is ült a padon, de nem állt be. Januárban felbontották a szerződését és a másodosztályú Córdoba együtteséhez igazolt.

Nyilván nem kapott elég lehetőséget a bizonyításra, de gondoljunk csak bele, hogy Kevin Keegan, Joe Kinnear, Alan Shearer, Chris Hughton és Alan Pardew sem számított rá hosszabb távon. Ez azért nem lehet véletlen.

Az U21-es válogatottságig jutó spanyol tehát távozott, és így végre pont került ennek az elbaltázott igazolási ügynek a végére.

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik