Valamiért ismerős Arcok 28. rész: Hatem Ben Arfa

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2015.01.05. 09:01
Newcastle United ma megerősíti, hogy Hatem Ben Arfa és a Club megállapodtak, miszerint a két fél közötti szerződést azonnali hatállyal, közös...

Newcastle United ma megerősíti, hogy Hatem Ben Arfa és a Club megállapodtak, miszerint a két fél közötti szerződést azonnali hatállyal, közös megegyezéssel felbontják

Newcastle United minden jót kíván a jövőben Hatem-nek.
Newcastle United ma megerősíti, hogy Hatem Ben Arfa és a Club megállapodtak, miszerint a két fél közötti szerződést azonnali hatállyal, közös megegyezéssel felbontják

Newcastle United minden jót kíván a jövőben Hatem-nek.

Ennyi. A Newcastle United így búcsúzott el hivatalos honlapján Hatem Ben Arfa-tól, aki 4 és fél év után távozik a klubtól. Meg nem értett zseni? Lusta hülyegyerek? Az biztos, hogy egy jelenség volt a klub életében, és szomorú, hogy ilyen körülmények között kell távoznia.

Pedig milyen jól indult az ő története. A Marseille-ben kegyvesztetté vált tehetség, akiről a franciák azt mondták, hogy zseni, de kezelhetetlen. Lehetett benne valami, hiszen a wikipedia szerint már az ifi karrierjét 5 klubban tudta le, utolsóként a Lyon-ban, ahol aztán a felnőttek között is bemutatkozhatott. Ez pontosan 10 évvel ezelőtt volt, és 4 szezont húzott ott le, de igazából csak az utolsó évében volt alapember. Így aztán 87 meccsen 11 góllal zárt, és igazolt 12 millió euróért Marseille-be annak ellenére, hogy érdeklődött iránta az Everton, a Manchester United, az Arsenal, de a pletykák szerint még a Real Madrid is. Négyszeres bajnokként, valamint egy kupa és két szuperkupa győzelemmel a zsebében költözött dél-Franciaországba, ahol két szezonban alapember volt, majd megromlott a viszonya a vezetőséggel (Didier Deschamps-mal leginkább), így a 2010/2011-es szezonban összesen 2 mérkőzés után kölcsönadták Newcastle-be. Így is 91 mérkőzést játszott és 15 gólt szerzett, azaz bőven túlszárnyalta a lyon-i éveket. Egy bajnoki, egy kupa és egy szupoerkupa arannyal is gazdagodott.

Newcastle-be érve aztán hamar közönség kedvenc lett. A Gerodie-k értékelték, hogy van valaki, aki nem csak meg mer csinálni egy cselt, de jól is csinálja, emellett "lát" a pályán, és még jól is lő kapura. Az évad azonban borzalmasan sikerült a számára. Hiába lőtt szenzációs, 3 pontot érő gólt a Goodison Park-ban az Everton ellen, a Manchester City otthonában Nigel De Jong eltörte a lábát, így kidőlt az egész szezonra. Az esetet a bíró nem ítélte még csak szabálytalannak sem, így sem akkor sem utólag nem tiltották el a holland hentest.

Mike Ashley és Alan Pardew azonban meglátta, hogy ebben a fiúban mennyi lehetőség van, és a mentális gondjai, valamint a törött lába ellenére, kitartottak mellette. Olyannyira, hogy Pardew első igazolása érkezése után Ben Arfa volt, akinek sérülten, a kölcsönjátéka felénél egy 4 és fél éves szerződést ajánlott a klub. Az átigazolás összege a mai napig nem hivatalos, de körülbelül 5.75 millió fontot írnak az angol portálok.

Ben Arfa felépült, és a papíron második, de valójában az első szezonjában ki is teljesedett. 30 mérkőzésen lépett pályára, és ugyan "csak" 6 gólt szerzett, de ezek között volt egy szenzációs találat az F.A. kupában a Blackburn ellen, valamint a Bolton-nak (Bogdán Ádámnak) lőtt szóló gólja, ami csak azért nem lett a szezon találat, mert Papiss Cissé Chelsea elleni bombája lett az.

A Rovers ellen:

Bogdánnak:

Ez az idénye (főleg a tavasz) tehát jól sikerült, alapembere volt az 5. helyen végző csapatnak és az új évad első meccsein (a Tottenham és az Aston Villa ellen) is az ő góljai szállították a pontokat. Vitte volna több klub is (Liverpool, PSG, Monaco) de nagyon nagy pénzt kellett volna fizetni érte, ráadásul remekül érezte magát. Pardew-val tökéletes volt a viszonyuk, a szurkolók imádták, és a játék is nagyon ment. Sajnos a bajnokság, a kupák és az Európa Liga az egész keretet megviselte, és Ben Arfa meg is sérült ősszel. Amikor aztán visszatért, megindultak a pletykák, hogy súlyfelesleggel küzd. Kicsit mintha tényleg lelassult volna, de mivel sérülés után volt, ez érthető változásnak tűnt. Aztán belejött a játékba, például a QPR ellen idegenben a bennmaradást bebiztosító győzelem során egyértelműen a csapat legjobbja volt. 22 meccs, 4 gól.

Ezután viszont tényleg elengedte magát. Persze, a rehabilitációi során - valamint eleve az Angliába érkezése óta - valószínűleg az is cél volt, hogy izmot pakoljanak rá, viszont valószínűleg itt jött ki először az a nem túl profi hozzáállás, amire korábban és később többen is panaszkodtak. Erre a vékony srácra tömeget pakoltak, csak ő valószínűleg nem nagyon foglalkozott azzal, hogy aztán ezt szálkásítsa.

A 2013/2014-es bajnokság elején még húzóember volt (a Fulham ellen például gyönyörű győztes gólt szerzett) de aztán később már csak a második félidőben, a fáradó ellenfelek ellen vetette be Pardew. Sőt, olyan is volt, amikor ekkor sem rá esett a választás. Például a Chelsea ellen 2:0-ra megnyert meccsen Gouffran és Remy góljai után a meccs utolsó szakaszában inkább Obertan állt be. Hogy miért?

Nem tudni, hogy a legendásan hanyag védekező munkája (a jobb oldalon elég sok túlmunkát okozott Simpson-nak majd Debuchy-nek), vagy a gyenge kondija (látványosan lelassult), esetleg hozzáállásbeli problémák okozhatták, hogy ilyen irányba mentek el a dolgok, de az i-re a pontot egy Tottenham elleni otthoni 0:4 tette fel. Azon mérkőzésen egyértelműen a flegma és nemtörődöm Ben Arfa, valamint Sylvian Marveaux lettek a bűnbakok, és szépen lassan bezárult számukra az a bizonyos ajtó. Marveux már Franciaországban van, és igaz ugyan, hogy kölcsönben, de valószínűleg nyáron végleg kikerül a Newcastle alkalmazásából. Benny 30 meccsel és 3 góllal zárta a szezont.

Ben Arfa-tól elvették a 10-es mezt, és bár papíron a keret tagja volt, kb. csak az OLX-re nem tették fel, hogy "eladó-kiadó". Egy darabig még szimpátia tüntetéseket is tartottak mellette a szurkolók, amire Pardew válasza az volt, hogy az átigazolási időszak utolsó pillanataiban kölcsönadta a Hull City-nek. Steve Bruce először rendkívül örült az érkezésének, aztán védte a kritikáktól, (mert hogy be kell még illeszkednie) később pedig kiállt ugyan mellette, de jelezte, hogy lassan virítania kellene. 9 mérkőzésen lépett pályára, és decemberben Franciaországba utazott, miközben a managerének fogalma sem volt róla, hogy hol van. Bruce azt mondta, hogy ha egy keretben 24 játékos egyfelé megy, akkor a 25. nem tarthat az ellenkező irányba. Majd hozzátette, hogy felbontják Ben Arfa kölcsönszerződését.

A tékozló fiú tehát visszatért Newcastle-be. Egykor szeretett managere már London felé kacsintgatott, sőt el is igazolt, azonban a stáb és a vezetőség valószínűleg nem látta esélyét egy "újjászületésnek", mert a tegnapi napon felbontották Hatem Ben Arfa szerződését.

Ahogyan egyébként várni lehetett, Ben Arfa hazatért, és a Nice játékosa lett. Ligue 1 középmezőny. Talán itt megtalálja a korábbi önmagát.

A Bolton elleni gólja után akkori csapattársa Demba Ba azt írta a Twitter-re:

"Ma délután láttam Messi-t a St. James' Parkban!"

Igen. Akkor és még jó pár alkalommal. Minden jót Hatem! Köszönjük, amit a klubért tettél! Sajnálom, hogy így ért véget.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik