Mernek nagyot álmodni

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.11.10. 22:06
Címkék
Még semmit sem lehet biztosra venni, de reménykedni már lehet abban, hogy Erdei Zsolt január 17-én a mexikói Julio César González ellen megpróbálhatja megszerezni a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú világbajnoki övét, és ha minden álom valóra válik, akkor a Budapest Sportarénában teheti meg.
Erdei Zsolt profipályafutása során negyedszer bokszolhat hazai közönség elôtt (fotó: Meggyesi Bálint)
Erdei Zsolt profipályafutása során negyedszer bokszolhat hazai közönség elôtt (fotó: Meggyesi Bálint)
Erdei Zsolt profipályafutása során negyedszer bokszolhat hazai közönség elôtt (fotó: Meggyesi Bálint)
Erdei Zsolt profipályafutása során negyedszer bokszolhat hazai közönség elôtt (fotó: Meggyesi Bálint)
Erdei Zsolt profipályafutása során negyedszer bokszolhat hazai közönség elôtt (fotó: Meggyesi Bálint)
Erdei Zsolt profipályafutása során negyedszer bokszolhat hazai közönség elôtt (fotó: Meggyesi Bálint)
A tárgyalások minden érintett között zajlanak, és ahogyan az Universum magyarországi rendezvényei során megszokhattuk, ismét Dámosy Zsolt az egyik központi figura. A menedzser-üzletember korábban összehozott már gálát a Budapest Sportcsarnokban, az Üllői úton, a Kisstadionban, Debrecenben és Szegeden, most pedig, legalábbis az elképzelései szerint, ismét visszatérne a fővárosba. A különbség annyi, hogy amíg korábban védencei rendre favoritként léphettek szorítóba, ezúttal – legalábbis papíron – a másik oldal tűnik esélyesebbnek. Dámosy szerint ettől függetlenül minden érintett mindent elkövet azért, hogy tető alá hozza a rendezvényt.
– Azt hiszem, hatalmas lehetőség előtt áll Erdei Zsolt, és vele együtt mi is – mondta lapunknak Dámosy Zsolt. – Madárnak esélye lehet arra, hogy visszaszerezze a Dariusz Michalczewski által kilenc évig birtokolt világbajnoki övet az Universumnak, azt hiszem, felesleges ecsetelni, ez mit jelentene a bokszvilágban. Nem Zsolt lenne az esélyes, ezt ő is nyilatkozta, ettől függetlenül hiba lenne őt megfosztani a lehetőségtől, hogy megpróbálja. Már csak azért is hihetetlen az egész, mert jó esély van arra, hogy a ZDF televíziós társaság elfogadja a González–Erdei találkozót főmérkőzésnek, persze, egy másik meccsel együtt. Ha tényleg övé a főmeccs, olyan magaslatokba jutnánk el, amilyenekről korábban csak álmodozni mertünk.

Visszatérhet a bunyó az újjáépült BS-be

Ahogyan Dámosy Zsolt említette, az esetleges Julio César González–Erdei Zsolt mérkôzés helyszíne a Budapest Sportaréna. A mai létesítmény elôdjében, a Budapest Sportcsarnokban szívesen látott vendég volt az ökölvívás, legyen szó a profi- vagy az amatôrbunyóról. A BS-ben rendeztek elôször vb-címmeccset Magyarországon (1989-ben a jamaicai Simon Brown és a Puerto Ricó-i Jorge Luís Maysonet küzdött meg az IBF, a Nemzetközi Bokszszövetség váltósúlyú övéért), Kovács István itt szerezte az utolsó amatôr (vb-arany 1997-ben) és az elsô profitrófeáját (interkontinentális bajnoki öv 1999-ben), most pedig az új arénában Erdei Zsolt lehet az elsô bunyós, aki színre lép.
„Tárgyalások folynak az esemény megszervezésérôl, a Budapest Sportaréna menedzsmentje és Dámosy Zsolt már egyeztett egymással, de még nincs pont a szerzôdésen. További egyeztetések szükségesek az Universumnal” – mondta lapunknak az esetleges gáláról Salbert Ferenc, a BS igazgatója.
– Pedig Kovács István személyében már világbajnok bokszolóval, Magyarország talán legnépszerűbb sportolójával is kapcsolatban állt. Hova lehet onnan még emelkedni?
– Minden tiszteletem Kokóé, amit Magyarországon elért, az mindenki számára megismételhetetlen. De talán nem haragszik meg rám, ha azt mondom, ilyen esély előtte csak akkor adódott volna, ha világbajnok marad, és megmérkőzik Hameddel. Ô akkor lehetett volna sztár Németországban, Zsolt pedig akkor, ha megveri Gonzálezt, aki a németek hősét, Miczalczewskit verte meg. Azért dolgozunk gőzerővel, hogy ez sikerüljön, hogy létrejöjjön az egyelőre túl nagy falatnak tűnő gála.
– Túl nagy falat? Ezt nem mondja komolyan!
– Azért nagyon sok tényezőt figyelembe kell vennünk. Ott van például az időhiány, Madárnak jó két hónapja van a felkészülésre, ilyen szempontból tehát nagyon szűkek a lehetőségek.
– Azért ez még áthidalható, hiszen Erdei ennél hosszabb ideig nem szokott meccsre készülni.
– De nemcsak neki kell készülnie, hanem nekünk, szervezőknek is! Még semmi konkrétum sincs az ügyben, csak tárgyalások zajlanak. Ha igazán akarunk valamit, akkor a hét végéig bejelentéseket kell tennünk. A WBO-nak, az Universumnak és a ZDF-nek rá kell bólintania a találkozóra. A rendezvénynek szinte kizárólag a Budapest Sportaréna lenne megfelelő helyszín, ott kellene tíz-tizenkétezer fős gálát lebonyolítani. Ez nem könnyű feladvány. Még nem vagyok száz százalékig biztos benne, hogy ez összejön.
– A Sportaréna befogadóképességétől nem először retten meg egy picit. Emlékszem, a tavasszal Szeged mellett Budapest is felvetődött lehetséges helyszínként, akkor a túl nagy kapacitás volt a főváros háttérbe szorulásának egyik oka.
– Ilyen rangú eseménynél azonban az Universum és a ZDF is csak ilyen szintű csarnokot fogad el. Ne ködösítsünk, a gálákat jelentős részben a televíziók finanszírozzák, nekünk oda kell figyelnünk a ZDF és magyar partnerünk, az RTL Klub igényeire. De mondom, ez olyan nagyságrendű esemény, hogy mindent el kell követnünk a tető alá hozásáért. Ha elfogadják Budapestet, rábólintanak a González–Erdei meccsre, az hatalmas, minden eddigi Kokó-gála sikerét felülmúló dicsőség lesz a számunkra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik