Új bajnokokra várva

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.12.03. 22:59
Címkék
Úgy tűnik, az új hullám nem fulladt ki a negyeddöntőket követően, hanem a legjobb négy között is tovább folytatta az előrenyomulását az országos bajnokságon.
Szellô (jobbra) tegnap még csak fuvallat volt – ma már orkánként tombolhat (Fotó: Meggyesi Bálint)
Szellô (jobbra) tegnap még csak fuvallat volt – ma már orkánként tombolhat (Fotó: Meggyesi Bálint)
Szellô (jobbra) tegnap még csak fuvallat volt – ma már orkánként tombolhat (Fotó: Meggyesi Bálint)
Szellô (jobbra) tegnap még csak fuvallat volt – ma már orkánként tombolhat (Fotó: Meggyesi Bálint)
Szellô (jobbra) tegnap még csak fuvallat volt – ma már orkánként tombolhat (Fotó: Meggyesi Bálint)
Szellô (jobbra) tegnap még csak fuvallat volt – ma már orkánként tombolhat (Fotó: Meggyesi Bálint)
Ennek, illetve a nagy világversenyek utáni örök törvényszerűségnek (hiába, a profivilág csillogása sokakat elcsábít) hála, legalább hat olyan ökölvívó nyakába kerül aranyérem a szombati döntők során, aki korábban a felnőttek között még egyszer sem volt a csúcson.
A 75 kilós Szellő Imre például, úgy tűnik, betöltheti azt az űrt, amely Balzsay Károly műfajváltása után keletkezett. A szolnokiak junior-világbajnoki ezüstérmese az elődöntőben ugyan nem hozta ki magából a maximumot - nézőtéri megfogalmazás szerint pénteken csak fuvallat volt… -, de ennyi is bőven elégnek bizonyult ahhoz, hogy egyszer megrendítse, összességében pedig simán kipontozza a vasasos Régi Dánielt. Bár ha a nemzetközi szintet tekintjük mércének, ennél azért több kell. De ne legyünk ünnneprontók, ráadásul a Sulák András elleni döntőben is kirukkolhat egy sokkal jobb produkcióval. És a finálé előtt minden bizonnyal nem kell megtennie oda-vissza a Kiskunmajsa-Szolnok útvonalat adminisztrációs ügyek miatt.
Nála sokkal meggyőzőbb volt egy másik, a Héraklész-programnak köszönhetően az élvonalba kerülő öklöző, Dudás Tibor. A Vasas 60 kilós fiatalja remekül kihasználta Káté Gyula olimpia utáni súlycsoportváltását, és pénteken újabb meggyőző előadással az aranyküszöbre lépett. A szombati programban az elődöntőben nagyot harcoló, az utolsó menetben fordító Jancsó Rolanddal találkozik, és vélhetően meg is szerzi pályafutása első bajnoki címét a felnőttek között.
Ugyanerre esélye nyílik Pekanov Tamásnak is, aki hoszszú évek után először megverte Maczik Róbertet, és döntőt bokszolhat. Bár a tíz pont különbség mindenképpen túlzott (félidőben még csak hat pont volt Pekanov fórja, ráadásul a befejező két menetet inkább Maczik vitte el - legalábbis kívülről nézve), a győzelem legalább annyira megérdemelt, amennyire váratlan. Még akkor is váratlan, ha tudjuk, hogy Maczik már lemondta a válogatottságot, és diplomás emberként nem csupán a bunyóra összpontosít. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a sérülése miatt ezúttal csak szurkolásra és taktikai tanácsok adására kárhoztatott Káté helye megkérdőjelezhetetlen idősebb Balzsay Károly válogatottjában.
A többiek? A 81 kilót uraló Szűcs újfent annyit adott ki magából, amennyi a fölényes sikerhez kellett. Balog Vilmos az elrontott nyolcaddöntőt követően láthatóan összekapta magát, és két menet alatt ledarálta Kállai Tibort. A nemzeti csapat többi oszlopos tagja, a Bedák testvérpár (Pál és Zsolt), Ladányi, Kertész majd szombaton mutatják meg magukat a nézőteret várhatóan zsúfolásig megtöltő közönségnek. Egyiküknek-másikuknak alighanem lesz lehetősége tartalékolni a december 13-19. között Rabatban sorra kerülő Király-kupára, többeknek azonban - így például az 57 kg-ban egymással meccselő Ladányinak és Kertésznek - igencsak oda kell tenniük magukat, ha oda akarnak érni a dobogó felső fokára.
Ma délután 17 órakor kezdődnek a bajnoki finálék.ű

Férfi országos bajnokság, Kiskunmajsa
Elődöntő. 60 kg: Dudás (Vasas-Rica Hungária)-Görbics (Hódgép) p. gy. (31:8); Jancsó (MTK)-Nemes (Sopron-Gyevát) p. gy. (35:31). 64 kg: Kiss Á. (Haladás VSE)-Csernyi (Maccabi) p. gy. (28:16); Pekanov (Kecskeméti SC)-Maczik (Békési TE) p. gy. (23:13). 69 kg: Balog (NYVSC-Szabolcs Volán)-Kállai (Vasas-Rica Hungária) d. f. gy. a 2. m.-ben; Mészáros (Kecskeméti SC)-Szili (Sopron-Gyevát) p. gy. (21:14). 75 kg: Szellő (Szolnoki MÁV)-Régi (Vasas-Rica Hungária) p. gy. (20:10); Sulák (Vasas-Rica Hungária)-Nagy A. (Győri Ring BC) p. gy. (28:16). 81 kg: Szűcs I. (Vasas-Rica Hungária)-Cs. Tóth (Füzesi BK) p. gy. (21:5); Balogh S. (MTK)-Udvari (Tatabányai BSC) p. gy. (29:12). 91 kg: Darmos (Kiskunmajsa)- Turgonyi (Füzesi BK) p. gy. (35:12); Varga B. (Szeged)-Hubert (MTK) p. gy. (19:9). +91 kg: Fazekas (NYVSC-Szabolcs Volán)-Zoltán (Vasas-Rica Hungária) p. gy. (26:18); Varga T. (KSI)-Garai (MTK) p. gy. (20:7)

Merre tovább, Bedák Pál?

Néhány hónappal ezelőtt még felhőtlen, kék volt az ég Bedák Pál felett. A Vasas-Rica Hungária 48 kilós öklözője szinte ott nyert, ahol elindult, állt ő kadett-Eb, junior-vb és -Eb dobogójának a legtetején, mi több, 18 és fél évesen már a felnőttek Európa-bajnokságán is bronzérmet vehetett át. Túl azon, hogy az athéni olimpia nem éppen úgy sikerült számára, ahogyan azt eltervezte, és ahogyan azt vártuk - jelenleg a ragyogóan induló pályafutás folytatása is kissé bizonytalannak tűnik.
Az még rendben lenne, hogy az idei bajnokságon 51 kilóban lépett, illetve lép ma is szorítóba, a 48 kilót azonban egyre nagyobb keservek árán hozza. A magassága az 51-hez már nem igazán tűnik elegendőnek, így egyebek mellett a jövő évi világbajnokság szempontjából sem mindegy, mi lesz a magyar amatőrboksz egyik legfényesebb tehetségének kilóival.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik