Ezernégyszáz eurón vitáznak

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.12.06. 22:15
Címkék
Már a múlt héten sejteni lehetett, nem lesz minden olyan sima, mint az országút a december 18-ra tervezett, nyíregyházi gálával kapcsolatban.
Már akkor lehetett olyan hangokat hallani, hogy a rendező Polish Boxing Promotion, illetve a magyar profiliga nincs éppen jó viszonyban egymással. Természetesen a pénz állt a vita középpontjában, hogy kell-e, és ha igen, akkor kinek kell fizetnie jogdíjat a rendezésért.
Nyilvánosan elsőként a Polish vallott színt, méghozzá a sebtiben összehívott hétfői sajtótájékoztatón. A klub első embere, Krzysztóf Zbarski azonnal a közepébe vágott, eleinte nem is nagyon értette senki, miért fejtegeti a klubja, illetve az Európai Bokszunió (EBU) közötti viszonyt, később azonban világossá vált - legalábbis az ő álláspontjuk.
"Az EBU-nak olyan jogai vannak, mint a többi szervezetnek, címeket adhat ki, jogdíjat szedhet és így tovább - mondta Zbarski úr. - A Polish is ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint az EBU, ha összedobjuk a pénzt, mi is adhatunk ki különböző öveket. Néhány ország csatlakozott az EBU-hoz, ők vállalták, hogy együttműködnek, és aki nem tag, az nem szerepelhet a rendezvényeiken. A Polish Boxing Promotion nem tagja az EBU-nak, így nem tartozik beszámolási kötelezettséggel neki. A Polish a magyar szövetséggel sem kooperál, ez az én döntésem, így enyém a felelősség is. Ne hallgassák meg a hülye történeteket arról, hogy nem legális a gála. Ez üzlet, és mi most nem dolgozunk együtt az EBU-val."
Magyarán: a Polishnak eszébe sincs fizetni a magyar ligának a rendezésért.
A hallgattassék meg a másik fél alapon lapunk azért meghallgatta a "hülye történetet" (á la Krzysztóf Zbarski) a másik féltől. A liga álláspontját Dőry Miklós elnök osztotta meg lapunkkal.

Kótai Mihály csak bokszolni szeretne, és csak remélni lehet, hogy az érintettek megteremtik ennek törvényes lehetôségét (Fotó: Czagány Balázs)
Kótai Mihály csak bokszolni szeretne, és csak remélni lehet, hogy az érintettek megteremtik ennek törvényes lehetôségét (Fotó: Czagány Balázs)
Kótai Mihály csak bokszolni szeretne, és csak remélni lehet, hogy az érintettek megteremtik ennek törvényes lehetôségét (Fotó: Czagány Balázs)
"A Polish azt hiszi, semmiféle rend sem vonatkozik rá, mert Európában van - mondta a mérkőzésvezetőként is ténykedő elnök. - A liga háromszor is megkereste Zbarski urat, hogy egyeztessen a gáláról, mert Magyarországon a magyar sporttörvény értelmében csak az illetékes szövetség engedélyével lehet lebonyolítani sportrendezvényt. Kértük, vegyék fel a kapcsolatot velünk, ugyanúgy, mint például az Universum Box-Promotion, és fizessék be a rendezésért járó ezernégyszáz eurót. Ôk viszont nem akartak, és nem akarnak szóba állni velünk. Ebből következően a liga, élve a törvény adta jogával, értesítette a nyíregyházi önkormányzatot, a mentőket és a helyi rendőrséget, hogy a gálához hiányzik az illetékes magyar szerv engedélye. Ha ennek hiányában engedik megrendezni az eseményt, nem marad más hátra, mint a feljelentés. Mindezt elmondtam Héder Barnának, a gálát támogató RTL Klub sportfőszerkesztőjének is. Azt nem értem, hogy a Polish miért nem akar együttműködni velünk, hiszen lassan csak magyar bokszolói lesznek. Nem akarunk akadékoskodni, csak azt szeretnénk, ha a lengyelek is betartanák a rendet. Ettől függetlenül azt hiszem, lesz rendezvény, a többit meg majd meglátjuk…"
Adódik a kérdés, mi történik, ha a Polish nem fizet jogdíjat, a liga viszont a későbbiekben sem tud érvényt szerezni az akaratának. Ebben az esetben a többi klub is okkal jöhet elő azzal, hogy márpedig ő nem fizet díjat. "Ha a Polish egy gáláért nem fizet, nekem miért kellene nyolcért is fizetnem? - mondta lapunknak Rácz Félix, a Felix-Promotion első embere. - Ez olyan, mintha itthon venne valaki egy autópálya-matricát, aztán Svájcban is azzal szeretne közlekedni. Eddig én mindig kifizettem a jogdíjat, de ha más megteheti, hogy ingyen rendez, akkor jövőre én is azt a példát követem. Miért dobnék ki feleslegesen pénzt az ablakon?" ---- C ---- C
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik