A bokszoló a fontos, nem az öv

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.12.15. 21:30
Címkék
Rácz Félix, illetve a Felix-Promotion szombaton szeretné megünnepelni az első férfi világbajnokait. Időrendben haladva először Bognár László kísérletezhet mindezzel a győri gálán, ha megveri a kenyai David Kiilut, az övé lesz az IBC (Nemzetközi Boksztanács) könnyűsúlyú koronája.
Nagy János és Rácz Félix szombaton már vb-övet szeretne tartani (Fotó: Meggyesi Bálint)
Nagy János és Rácz Félix szombaton már vb-övet szeretne tartani (Fotó: Meggyesi Bálint)
Nagy János és Rácz Félix szombaton már vb-övet szeretne tartani (Fotó: Meggyesi Bálint)
Nagy János és Rácz Félix szombaton már vb-övet szeretne tartani (Fotó: Meggyesi Bálint)
Nagy János és Rácz Félix szombaton már vb-övet szeretne tartani (Fotó: Meggyesi Bálint)
Nagy János és Rácz Félix szombaton már vb-övet szeretne tartani (Fotó: Meggyesi Bálint)
A klub első interkontinentális bajnokát követi az est fénypontja, a Nagy János-Julio Pablo Chacón találkozó, amelyen az IBC kiskönnyűsúlyú öve forog kockán, mindemellett a győztes a WBO (Bokszvilágszervezet) kiskönnyűsúlyú világbajnokának hivatalos kihívója lesz. Rácz egyszer, 2003 októberében már nagyot húzott Chacónnal, Nagy János az ő legyőzésével lett országosan is ismert, most itt az újabb lépcsőfok - újra az argentin ellen.
- Szerettük volna tisztázni a tisztázatlan kérdéseket, az olyanokat, hogy mi lett volna, ha nincs az az ominózus eset a tizedik menetben és hasonlók - adott választ az ellenfélválasztásra Rácz Félix.
- Mennyire volt saját döntés Chacón választása? A hírek szerint a televízió is erősen ebbe az irányba terelte.
- Közös döntés volt, azt mondanám. Mindenkinek érdeke az olyan gála, amelyik nem csupán a helyszínen, hanem a televízió előtt is nézett. Ez egyfajta megalkuvás, mint Amerikában, amikor vannak vezetők, például Larry Merchant az HBO-nál, akik egyes meccsekre azt mondják, ez megfelelő nézettséggel bír és érdekel bennünket, a másik viszont nem annyira.
- És a dátum, a december tizennyolcadika? Az saját ötlet volt? Már csak a nyíregyházi gála miatt is kérdezem.
- Lehetett volna tizenegyedike is, de az túl korainak tűnt, a tizennyolcadika viszont éppen megfelelőnek. A rivális klub két éve ígérgeti, hogy rendez gálát Magyarországon, már a tavaszra, majd a nyárra is mondtak dátumot, de akkor nem jött nekik össze, és bevallom, nem bíztam benne, hogy most megszervezik. De nem ijedek meg a megmérettetéstől. Különben pedig, a félreértések elkerülése végett megnéztem, hogy amikor mi hivatalossá tettük a dátumot, ők még csak suttogtak róla.
- De ha jól tudom, Nagy János esetében ön sem mostanra akarta a vb-címmeccset, hanem a jövő év elejére.
- De a lehetőség most jött, és nem hiszem, hogy két-három hónapon múlna valakinek az érettsége. Jani már most érett a találkozóra, és butaság lett volna elszalasztani az alkalmat.
- Egy éve viszont még azt mondta, csak a négy nagy szervezet érdekli. Ehhez képest most az IBC öve a tét.
- Azóta meggondoltam magam, azt hiszem, ez jogomban áll. De félre a tréfával: nekem a WBO kihívói pozíció a fontosabb, és hogy ezt a meccset az IBC világbajnoki övvel honorálja, már csak a hab a tortán.
- Ezek szerint a vb-öv inkább a televíziónak volt fontos.
- Nekem, mint szervezőnek az eladhatóság a fontos, és ha ehhez erre van igény, akkor ezt próbálom meg összehozni. Menedzserként egy másik öv érdekel, és ahhoz is közelebb kerülhetek, így abszolút megéri. De mondja meg, anno Barrera és Pacquiao milyen övért bokszolt? Megmondom, a Ring Magazine által felajánlottért. Mégis az volt minden idők egyik legnézettebb találkozója. Az embereket a mérkőzés mozgatja meg, nem az öv. Győrben lesz egy bokszoló, akihez a nézőket érzelmi szálak fűzik, a másikat pedig ismerik, így az ő meccsükre biztosan kíváncsiak lesznek.
- Nehéz volt összehozni a találkozót?
- Az első Nagy-Chacónnál azért könnyebb volt, de nem ez volt életem legsimább ügylete. Ha nem muszáj, nem szeretek az argentinokkal dolgozni…
- Chacón nyilatkozatát olvasva ez kölcsönösnek tűnik.
- A megállapodást megkötni kemény dolog, de azt megszoktam ebben a szakmában, és addig velük sincs gond. A folyamatos meggondolással annál inkább. Chacón is fúj rám, pedig a szerződésben csak három szobát, fitnesztermet, szaunát és öt repülőjegyet kértek. Aztán mikor idejöttek, kitalálták, nekik olyan edzőterem kell, ahol ring is van, a három helyett négy szoba kell, a repülőjegyek pedig első osztályra szóljanak. Ezt már nem szeretem. Chacón vasárnap azt mondta a tévéinterjúban, hogy ő már nem akar edzeni a meccsig, rá két napra pedig kikezd a sajtóban. Mert edzeni akar…
- Akkor nem bánná, ha szombaton Nagy János végleg leszámolna az argentinokkal.
- Így van. Azt hiszem, velem könnyű üzletelni, ha vállalok valamit, azt teljesítem is, de ha valaki a szerződés aláírása után új igényekkel áll elő, annak nem nagyon örülök.
- Volumenben, fontosságban hova sorolná a szombati gálát?
- Szerintem benne lesz a klub legjobb öt gálájában. De előre semmit sem szeretek mondani, majd inkább utána értékelek. Szervező tervez, néző pedig végez… ---- D ---- K
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik