Erőt meríthetnek a női kézilabdázók a csütörtöki, franciáktól elszenvedett vereségből az olimpián

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
• Párizs
Vágólapra másolva!
2024.07.27. 15:57
Klujber Katrin szerint annál is több van bennük, mint amit az első meccsen mutattak (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
Szoros meccsen maradt alul a franciák ellen a női kézilabda-válogatott a torna csütörtöki nyitányán, de ha létezik ilyen fogalom, erre a mérkőzésre ráillik az előremutató vereség jelző.


Amikor három góllal kap ki egy csapat az amúgy olimpiai és világbajnok házigazdától az ötkarikás játékokon, tömött lelátók előtt, általában nagy hiányérzete nem lehet a játékosoknak, edzőknek, szurkolóknak. Ám előfordulhat olyan eset, amikor a játék képe miatt mégis marad némi keserűség az emberben amellett, hogy örül annak a szervezettségnek, bátorságnak, akaratnak és mentális erőnek, amit a meccsen tapasztalt.

Ezzel a furcsa kettősséggel vonulhatott le a pályáról a magyar női kézilabda-válogatott az olimpiai torna nyitánya után. A Franciaországtól 31–28-as vereséget szenvedő mieink nagyszerűen kezdtek, négy góllal elhúztak, aztán az első félidő második felében egy kicsit elvesztették a fonalat és háromgólos hátrányt szedtek össze a szünetre. A fordulás után végig üldözték a házigazdákat, egytalálatnyi különbségre is feljöttek, de utolérni nem sikerült az ellenfelet.

„Tudtuk, hogy nagyon nehéz meccs lesz, ám szerintem ennél is több van bennünk – értékelt a meccs után Klujber Katrin, aki a második félidőben szép átlövésgólokat szerzett. – Közel voltunk a franciákhoz, végig meccsben voltunk, sajnos nem tudtuk visszavenni a vezetést, de ebből a teljesítményből lehet meríteni. Akadnak olyanok, akik az első olimpiájukon szerepelnek, ám mindenkinek meg kell szoknia ezt a közeget – remek volt a hangulat, jó volt itt játszani.”

Az FTC játékosa szerint is jó tempóban kezdte a meccset a csapat, aztán kicsit szétesett a védekezése, amelyet tetézett néhány pontatlanság, eladott labda, ezért került előnybe az első fél­időben a francia válogatott. A fordulás után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánynak sikerült rendeznie a sorokat, Klujber Katrinnak például többször úgy magyarázott, hogy mellé térdelt, háttal a pályának, és a száját a kezével takarta.

„Elsősorban taktikai utasításokat kaptam, az edzőm igyekezett segíteni, hiszen az első játékrészben a bal oldalon több helyzetünk volt – idézte fel ezeket a pillanatokat Klujber. – Ez a szünet után sem változott egy ideig, de igyekeztünk változtatni, és később már többször jutottam lövéshez.”

A hajrához közeledve többször is ott lihegett válogatottunk a rivális nyakán, ám egy hiba, vagy kapufán csattanó lövés megakadályozta az egyenlítést, ami különösen bosszantó lehetett.

„A sporthoz szerencse is kell, és tényleg voltak olyan pillanatok, amikor Fortuna sem állt mellénk – erősítette meg a négy gólig jutó Klujber. – Ezzel együtt senkin sem láttam, hogy elvesztette a hitét, küzdöttünk végig, és erre készülünk a brazilok elleni vasárnapi meccsen is. Egyik mérkőzésünk sem lesz könnyű, a csütörtöki annyiban volt nehezebb, hogy a házigazdák ellen léptünk pályára. Lehet, nem is baj, hogy velük kezdtünk, ráéreztük a tempóra, voltak remek megoldásaink is, a hibákból pedig tanulunk.”

– Mennyire izgul egy 19 éves kézilabdázó élete első olimpiai mérkőzése előtt?
– Szerencsére nem vagyok izgulós típus, de most azért valamivel gyorsabban vert a szívem. Aztán ahogy elkezdődött a mérkőzés, próbáltam csak a játékra és a saját feladatomra összpontosítani. Csodálatos volt a hangulat, a telt ház, a szurkolók kitettek magukért, még úgy is jó érzés volt a pályán lenni, hogy nem minket biztattak. Mindent megtettünk a győzelemért, sajnos nem sikerült.

– Érezte már a kezdés előtt is, hogy ráhangolódtak a ­meccsre, vagy mi alapozta meg, hogy sikerült négy góllal is elhúzni az elején?
– Nagyon feszes védekezéssel kezdtünk, ebből sikerült gyors lerohanásokat végigvinni, ezért nőtt a különbség a két csapat között. Utána visszaestünk hátul, és elöl is több helyzet kimaradt. A második félidő pozitívuma, hogy visszakapaszkodtunk és tapadtunk a franciákra.

– Önbizalmat adhat, hogy szoros volt a legnagyobb favorit elleni mérkőzés?
– Ebből kell erőt merítenünk. Kielemezzük a hibáinkat, hogy mit kell máshogy csinálnunk vasárnap a brazilok ellen. A dél-amerikaiak nagyon jól kezdtek a spanyolok ellen és nagy különbséggel nyertek, természetesen az ő játékukkal is sokat foglalkozunk.

– Egyébként hogy érzi magát az olimpiai forgatagban?
– Nagyon más érzés itt lenni, mint eddig bármilyen más tornán. Sokan mondták korábban, hogy különleges ezt megélni, de nem értettem pontosan, mire gondolnak. Fantasztikus, hogy ilyen fiatalon itt lehetek és ezért nagyon hálás vagyok. Néha még „rácsodálkozó módban” közlekedek, ám egyre többször van bennem az az érzés, hogy menjünk, csináljuk, jöjjenek már a mérkőzések!

 
SIMON Petra, a női válogatott irányítója: Más érzés az olimpián lenni

JÚLIUS 25., CSÜTÖRTÖK 

A-csoport
  9.00: Szlovénia–Dánia 19–27 (11–14)
16.00: Németország–Dél-Korea 22–23 (10–11)
21.00: Norvégia–Svédország 28–32 (17–15)
B-csoport
11.00: Hollandia–Angola 34–31 (19–18)
14.00: Spanyolország–Brazília 18–29 (10–15)
19.00: Magyarország–Franciaország 28–31 (12–15)

JÚLIUS 28., VASÁRNAP
A-csoport
11.00: Dél-Korea–Szlovénia
14.00: Svédország–Németország
16.00: Dánia–Norvégia
B-csoport
  9.00: Brazília–Magyarország
19.00: Angola–Spanyolország
21.00: Franciaország–Hollandia

JÚLIUS 30., KEDD
A-csoport
  9.00: Németország–Szlovénia
11.00: Norvégia–Dél-Korea
21.00: Svédország–Dánia
B-csoport
14.00: Hollandia–Spanyolország
16.00: Magyarország–Angola
19.00: Franciaország–Brazília

AUGUSZTUS 1., CSÜTÖRTÖK
A-csoport
11.00: Dél-Korea–Svédország
19.00: Németország–Dánia
21.00: Szlovénia–Norvégia
B-csoport
  9.00: Hollandia–Brazília
14.00: Spanyolország–Magyarország
16.00: Angola–Franciaország 

AUGUSZTUS 3., SZOMBAT
A-csoport
16.00: Szlovénia–Svédország
19.00: Norvégia–Németország
21.00: Dánia–Dél-Korea
B-csoport
  9.00: Magyarország–Hollandia
11.00: Spanyolország–Franciaország
14.00: Brazília–Angola

AUGUSZTUS 6., KEDD
09.30: negyeddöntő
13.30: negyeddöntő
17.30: negyeddöntő
21.30: negyeddöntő 

AUGUSZTUS 8., CSÜTÖRTÖK
16.30: elődöntő
21.30: elődöntő

AUGUSZTUS 10., SZOMBAT
10.00: bronzmeccs
15.00: DÖNTŐ

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik