Mihók Attila: Tudjuk, hogy mire számíthatunk a holland csapattól

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.07.27. 10:32
null
Fotó: MOB/Szalmás Péter
Jelentős erőpróba vár női vízilabda-válogatottunkra az olimpia nyitányán, szombat délután a hollandokkal találkoznak a mieink – Mihók Attila társkapitány szerint a győzelem lendületet adna a folytatásra.

– Kívülről úgy tűnt, az ausztrálok elleni rossz kezdéstől az amerikaiak legyőzéséig mérkőzésről mérkőzésre jobban teljesítettek az olimpiai felkészülés során. Az edzéseken is így érződött?
– Igen, beszéltük is Cseh Sanyival, hogy amióta együtt dolgozunk a csapattal, mindig elindulunk valahonnan, és az adott időszak végére sikerül előrelépnünk – mondta lapunknak Mihók Attila, a magyar női vízilabda-válogatott társkapitánya. – Nagyon fontos, hogy időről időre javuljon a teljesítményünk, már csak a kezdőpontot kell magasan kijelölni. Ha a hollandokat legyőzzük az első mérkőzésen, majd utána még jobban összeáll a játékunk, akkor boldogan térünk haza Párizsból.

– Jót tett a csapat önbizalmának, hogy San Franciscóban megverték a torna legnagyobb esélyesét, az olimpiai címvédő Egyesült Államokat?
– Sokat beszélgettünk arról, hogyan kezeljük azt a sikert, szerintem a világversenyek előtt érdemes óvatosnak lenni, de nyilván jobb érzés nyerni, mint veszíteni. Egyébként is az a dolgunk, hogy győzzünk, teljesen mindegy, hogy felkészülési mérkőzésen vagy az olimpián, mindig a maximumra kell törekednie a csapatnak. Olyat még nem kértünk a játékosoktól, hogy minél kevesebbel kapjunk ki… Nem számít, mi történt eddig, Párizsban is nulla-nulláról indulnak a meccsek, viszont mindenkinek el kell hinnie, hogy bármelyik riválisunkat legyőzhetjük. Az amerikaiak ellen megtapasztaltuk, mire van szükség ehhez: jó erőnlétre, sok energiára, és persze mentális felkészültségre.

– Az olimpia előtt aligha kell külön motiválni a lányokat.
– A hozzáállással, a lelkesedéssel eddig sem volt probléma. Mindig fontosnak tartottam a csapatépítést, a dohai világbajnokság után, ezüstéremmel a nyakunkban boldogan beszéltünk arról, milyen jól sikerültek a közös programok, de azért ne felejtsük el, hogy volt előtte egy rosszul elsült Európa-bajnokság is. Elhitték a lányok, hogy sokkal több kell, mindent megtettek a sikerért, arra az alázatra lesz szükség az olimpián is, amit akkor mutattunk. A jó eredmény érdekében nyitottnak, megértőnek kell lennünk, a csapatprogramok akkor érnek valamit, ha értjük a lényeget, és nem keresünk kifogásokat.

– Készültek már különböző forgatókönyvekkel, vagy nem tekintenek még előre?
– Minden másnap játszunk, úgyhogy lesz időnk rá, hogy mindig a következő ellenfelünkkel foglalkozzunk. Még az utolsó hetekben is elsősorban a saját játékunkon igyekeztünk csiszolni, mert azt tudjuk, hogy mire számíthatunk a hollandoktól, jól ismerjük őket. Az élesítést megnehezítette, hogy a keretszűkítés után nem maradtunk annyian, hogy hatékonyan gyakoroljuk egymás közt a támadást és a védekezést, de az utolsó hetekből is megpróbáltuk kihozni a legtöbbet.

– Előny vagy hátrány, hogy a hollandok elleni csoportrangadóval kezdenek?
– A győzelem lendületet adna a folytatásra, de arra senki se számítson, hogy könnyű meccs lesz. Ha kikapunk, úgy kell vennünk, hogy a második mérkőzéssel kezdődik az olimpia, onnantól már arra koncentrálunk. Nem lesz könnyű a többi találkozó sem, a kínaiakat például fél éve nem látta senki, Tokióban pedig úgy kaptunk ki tőlük, hogy előtte megvertük az amerikaiakat. Kanadával többször is játszottunk a felkészülés során, az első félidő mindig szoros volt, szóval tényleg mindegyik riválisunkat nagyon komolyan kell vennünk, de ettől is különleges az olimpia.

– Kijelenthetjük, hogy éremesélyesként vágnak neki az olimpiának?
– Olyan nyilatkozatot még egyik kapitánytól sem olvastam, hogy elégedett lenne az ötödik hellyel… Pedig lehetünk úgy is ötödikek, hogy csak egy mérkőzést veszítünk el, vagy a rendes játékidőben még azt sem, mert ötméteresekkel kapunk ki a negyeddöntőben. A világbajnokságon szétlövéssel vertük meg a hollandokat és a görögöket is, de az ilyen kiélezett helyzetekben nem lehet biztosra menni. Nagy a tét, viszont nem szabad ezen agyalnunk, mert vállaltuk a kihívást. Óriási megtiszteltetés, hogy olimpián szerepelhetünk, rengeteget dolgoztak érte a lányok.

OLIMPIA, PÁRIZS
VÍZILABDA
NŐK
A-CSOPORT
14.00: Magyarország–Hollandia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.05: Ausztrália–Kína
B-CSOPORT
15.35: Görögország–Franciaország
18.30: Spanyolország–Franciaország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik