Milák a legjobb idővel jutott tovább, Németh és Márton is középdöntős – ez történt délelőtt az uszodában

Vágólapra másolva!
2024.07.30. 12:55
null
Árvai Károly/Nemzeti SportMilák Kristóf a legjobb idővel középdöntős (Fotó: Árvai Károly)
Úszásban a délelőtti olimpiai programban négy magyarnak szurkolhattunk. Milák Kristóf és Márton Richárd 200 pillangón indult, mind a ketten tovább is jutottak, Milák a legjobb idővel. A folytatásban Németh Nándor 100 gyorson a 4. idővel jutott tovább, Jackl Vivien viszont nem jutott be az 1500 gyors döntőjébe, 15. lett.

 

Közel-keleti hangulatú piaccá változott az úszóversenyeknek otthont adó La Défense Arénához közeli egyik gyorsvasút-állomás kijárata. Egy hangszóróból arab trapzene dübörgött, a tegnap még szélesen bejárható utcákat pedig ellepték az árusok standjai, ahol a zöldségektől-gyümölcsöktől kezdve a biztosan eredeti pólókon, öveken, nadrágokon át a kínai könnyűelektronikai ipar legalját képviselő termékekig mindent megpróbáltak rátukmálni az arra járókra.

Körülnézve, milyen, az olimpiához kapcsolódó tárgyakat árulnak, törülközők, poharak, csili-vili fityegő kulcstartók akadtak, érmek után azonban hiába kutatott az ember... Úgy tűnik, azokat továbbra is csak versenyhelyszíneken, a sportolók tudják megszerezni.

Például azok az úszók, akik a délelőtti előfutamok során megkezdték útjukat a dobogó irányába. Ezúttal hat számból háromban, négy magyar indult, s a mi szempontunkból rögtön a nyitány bizonyult a legizgalmasabbnak: a legnagyobb kérdés az volt, hogyan úszik 200 pillangón a szám olimpiai- és világcsúcstartója, Milák Kristóf, aki, ahogy korábbi edzője, Selmeci Attila fogalmazott: furcsa – problémásnak nevezhető felkészülése után ugrott medencébe.

Milák Kristóf (Fotó: Árvai Károly)

Milák szerencsére rácáfolt a negatív előjelekre: a négyből harmadik előfutamban, idei legjobb idejét úszta, végig vezetetett, s 1:53.92-vel az első helyen jutott az esti középdöntőbe.

Miután kimászott a medencéből, a többi úszóhoz hasonlóan végig kellett haladnia az újságírók számára kijelölt területen, ahol sem a Nemzeti Sport, sem pedig más médiumok kérdésére nem válaszolt. Biccentett, hogy nem kíván nyilatkozni, majd csendben elsétált az öltöző felé.

Az előfutamok alapján messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, de az tény, Milák korábban egyetlen felnőtt világversenyen úszott ennél az időnél jobbat az előfutamok során. Pont a legutóbbi olimpián, Tokióban 1:53.58-at. A világrekordot 1:50.34-as idővel tartja. A világ idei legjobbját a délelőtt tovább sem jutó japán Honda Tomoru úszta 1:53.88-cal.

„Nagyon ki akartam centizni!” Márton Richárdért a Milákét követő előfutamban szoríthattunk. A szoros mezőnyben hatodikként ért be – ez összesítésben az utolsó, továbbjutást érő, 16. helyre volt elég.

Tényleg nagyon kicentizte...

„Sokszor láttuk, hogy reggel eldurrantják a rakétákat, aztán délutánra nem marad már erő. Az imént mutatott szereplésem volt a cél. Jön a középdöntő, ahol odacsapok majd!” – ígérte futamát követően.

„Elképesztő a hangulat és az is, ahogyan mellettem Léon Marchandnak szurkoltak” – lelkendezett nyilatkozata végén Márton.

Márton Richárd (Fotó: Árvai Károly)

A program ezután a száz méteres gyorsúszással folytatódott, amelyet bődületesen hosszú ideig nézhettünk: tíz előfutamot rendeztek, ahol több olyan úszó is esélyt kapott, aki eddig vélhetően kevés időt töltött 50 méteres medencében. Ettől szép persze az olimpia: képviselhette hazáját bhutáni, myanmari és vanuatui úszó is – és az sem keltett megütközést, hogy a távon, amelynek világrekordja 46.80 másodperc, egy kameruni és egy Comore-szigetek-i egy perc felett úszott.

Németh Nándorra a kilencedik futamig kellett várni, aki David Popovici-csal csatázott nagyot az élbolyban – a román klasszis jól hajrázott és végül egy századdal előzte be a magyar versenyzőt.

„A lelkemnek jól tett, hogy 48-on belüli időt úsztam. Délután persze ennél jobb kell, úgy érzem, van még bennem pár tized. A középdöntőben az első futamban indulok. Ott olyat kell úsznom, hogy a többiek, akik később következnek, megijedjenek. Szerintem van közöm a döntőhöz” – fogalmazott továbbjutását követően.

Németh Nándor (Fotó: Árvai Károly)

A női 1500 gyors első előfutamában a szingapúri Ching Jwee Gan több mint másfél hosszt, 50.41 másodpercet vert az utolsó, 3. helyen beérkező máltai Sasha Gattra – egyikük sem jutott tovább.

Ekkor még vélhetően senki sem sejtette, hogy ő lesz egyetlen, akit a számban az idei belgrádi Európa-bajnokságon aranyérmet szerző Jackl Vivien összesítésben megelőz.

A 15 éves úszónő a harmadik körben úszott, együtt az amerikai legendával, Katie Ledeckyvel és a szombaton, 400 gyorson Németország 1988 óta első úszóaranyát szerző Lukas Märtens húgával, Leonie Märtensszel.

Ledecky űrrakétaként lőtt ki, az első 50 után 20 századdal volt a hat éve, Indianapolisban felállított saját rekordja előtt. Persze ekkor még nagyon sok volt hátra, de testhosszokkal vezetett mindenki előtt.

Jackl jól kezdett, 200-nál feljött a második helyre, utána azonban elkezdett visszacsúszni, 350-től már utolsóként, hatodikként úszott. A táv második harmadában elkezdett jelentősen lelassulni, miközben az élen Ledecky – ekkorra már jelentősen elmaradva a világcsúcsától (amit persze, nem egy előfutamban kell megdönteni) már 5-6 testhossz előnyben volt.

Jackl az utolsó 100 előtt már nagyjából harminc méteres hátrányban volt az előtte haladóhoz képest, végül 16:31.25-tel ért be, 43.82 másodperccel Ledecky mögött.

„Másfél hónap alatt ez volt az ötödik 1500-am. Őszintén szólva úgy jöttem ide, hogy csak az élmény számít, milyen ennyi ember előtt úszni. Ez volt az első komoly felnőtt világversenyen. Örülök, hogy itt lehettem és tapasztalhattam. Eleve nem úgy készültünk az edzőmmel, hogy itt bármit is elérjek. Aztán megjelentek a különböző újságcikkek az éremesélyemről. Ez egy teher volt rajtam. Tegnap jöttem rá, hogy tudat alatt ez benne volt az úszásomban. A lényeg most a részvételem volt és az, hogy megnézzem, milyen itt a mezőny” – mondta úszása után a magyar küldöttség legfiatalabb tagja, aki ezzel befejezte szereplését a párizsi olimpián.

Jackl Vivien (Fotó: Árvai Károly)

PÁRIZSI OLIMPIA
ÚSZÁS, ELŐFUTAMOK
FÉRFIAK
100 M GYORS
1. Jack Alexy (amerikai) 47.57
2. Maxime Grousset 47.70
3. David Popovici (román) 47.92
4. NÉMETH NÁNDOR 47.93
200 M MELL
1. Cso Szung Dzse 2:09.45
2. Zac Stubletty-Cook 2:09.49
3. Leon Marchand 2:09.55
200 M PILLANGÓ
1. MILÁK KRISTÓF 1:53.92
2. Ilya Kharun (kanadai) 1:54.06
3. Noe Ponti (svájci) 1:54.77
...16. MÁRTON RICHÁRD 1:56.03
400 M GYORSVÁLTÓ
1. Nagy-Britannia (James Guy, Jack McMillan, Kieran Bird, Tom Dean) 7:05.11
2. Egyesült Államok (Drew Kibler, Brooks Curry, Blake Pieroni, Chris Guliano) 7:05.57
3. Franciaország (Hadrian Salvan, W. Amazigh Yebba, Yan le Goff, Roman Fuchs) 7:05.61

NŐK
100 GYORS
1. Sarah Sjöström (svéd) 52.99
2. Siobhan Bernadette Haughey (Hong Kong-i) 53.02
3. Jang Csün-hszüan (kínai) 53.05
1500 M GYORS
1. Katie Ledecky (amerikai) 15:47.43
2. Simona Quadarella (olasz) 15:51.19
3. Anastasiia Kirpichnikova (francia) 15:52.46
...15. JACKL VIVIEN 16:31.25

AZ ESTI PROGRAM
Középdöntők, döntők
20.30: férfi 100 gyors középdöntő (Németh Nándor)
20.42: férfi 200 pillangó középdöntő (Milák Kristóf, Márton Richárd)
További, nem magyar érdekeltségű  program
Női 100 hát DÖNTŐ
Férfi 800 gyors DÖNTŐ 
Női 100 gyors középdöntő
Férfi 200 mell középdöntő
Férfi 4x200-as gyorsváltó DÖNTŐ

PERCRŐL PERCRE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik