Nem számítanak a verejtékek, kajakozóink és kenusaink már olimpiai lázban

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.07.16. 16:43
Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor (Fotó: Dömötör Csaba)
A párizsi olimpiára készülő kajakozóink, kenusaink nyílt edzésen vettek részt Szolnokon, s bár nagyon nehezek a körülmények, láthatóan mindenki duzzad az erőtől és tele van egészséges önbizalommal.

Nem kell sokat sétálni, nagyjából százötven méterre van a szolnoki Holt-Tiszai Vízisport Telep parkolója a parttól, de az ember ekkora táv után is alig kap levegőt a rekkenő hőségben, rögtön árnyékot és folyadékot keres – pedig még csak délelőtt kilenc óra van. Aki teheti, légkondicionált helyiségbe menekül – nem így az itt edzőtáborozó kajakosaink, kenusaink, akik gőzerővel készülnek a párizsi olimpiára, dacolnak gyakran esővel, széllel – jelen esetben pedig a tomboló kánikulával. Elsőként férfi kajak négyesünk tagjai bukkannak fel, meglehetősen jókedvűen érkezik Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és leghátul – ahogy a hajóban is – Tótka Sándor, és miután köszöntik a keretet meglátogató Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakozót, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, gyorsan felkapják a piros színű kajakot és vízre eresztik.

A szín ebben az esetben fontos, mert az állványon ott van egy fekete is, de egyelőre az még pihenhet. Néhány pillanat, néhány húzás és máris több száz méterrel eltávolodnak, addig pedig Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke körbekalauzolja a nyílt edzésre érkező vendégeket, Gyulay mellett Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárt, aki ezúttal feleségével, Kovács Katalin háromszoros olimpiai és 31-szeres világbajnok korábbi kajakossal érkezett… Néhány méterrel odébb a Tokióban ezüstérmes Európa-bajnokunk, Varga Ádám már a sajtó igényeit szolgálja ki, még azt is elárulja, hogy gyakran Rolling Stonest hallgat, ha zenére vágyik, és ha tehetné, egyáltalán nem használná a közösségi médiát. Aztán a srácok befejezik az első etapot, kiemelik a vízből a piros hajót, visszaviszik a helyére, majd letelepszenek, körbeülnek, mintha egy gyerektáborban szalonnasütésre készülnének. Persze még csak az kéne, hogy ebben a kánikulában valaki tüzet gyújtson, sokkal inkább szükség van jégmellényekre, amelyeket a versenyzők magukra is vesznek, hogy lehűtsék magukat, majd Nádas Bence, a vezérevezős osztja meg elsőként tapasztalatait, a beszélgetésbe aztán a többiek is beszállnak.

A második résznek már a fekete hajóval vág neki a kvartett, amelyről kiderül, hogy az a régebbi, és most megnézik, hogy megy a négy fiú alatt − a piros után. Hűvös Viktor edző motorcsónakkal ered a villámgyorsan lapátoló egység után, és hangos vezényszavakkal irányít, de Hüttner Csaba is beszáll egy másik csónakba, és kiviszi Schmidt Ádámot amolyan „ismeretterjesztő” körre. „Az új hajó jobb, gyorsabb” – állapítja meg 2021 tokiói olimpiai bajnoka, Tótka Sándor, aki azt is elmondja, hogy a németek nagyon nem akarták hogy az általuk tervezett kajakot megkapja a magyar egység, de a szövetségnek sikerült megszereznie, és remélhetőleg ez sokat jelent majd Párizsban.

Pupp Noémiéknak sűrű lesz a párizsi menet (Fotó: Dömötör Csaba)

A férfi négyes a harmadik etapra is visszatér a vízre, a kenus Adolf Balázsék viszont végeznek a nekik rendelt penzummal. Közben megérkeznek a hölgyek kajak négyesének tagjai, akik azonban ezen a délelőttön nem együtt, hanem külön-külön tréningeznek, mindenki a saját hajójába ül, és kezdődhet a nem épp kellemes móka. Csipes Tamara szemmel láthatóan elképesztő fizikai állapotban van, de a többi lány, Gazsó Alida, Pupp Noémi és Fojt Sára sem panaszkodhat. Négyüknek csúcsformába kell lendülni Párizsig, hiszen az egyest, kettest és a négyest is nekik kell megoldaniuk, Csipes és Gazsó 3-3, Pupp és Fojt 2-2 számban indul, ráadásul a kajak-kenu versenyek programját hatról öt napra csökkentették a tokiói olimpiához képest, így pedig még sűrűbb lesz a párizsi menet.

„Kati, nem jössz? Menjünk egy párost a nosztalgia kedvéért!” – szól oda viccesen Csipes Tamara Kovács Katalinnak, aki azonban nem él a lehetősséggel, bár lehet, hogy a szíve mélyén nagyon irigyli az olimpikonokat a rekkenő hőségben végzett edzés ellenére is. „Nagyon fáradt még a társaság, hiszen az elmúlt hetekben a legkeményebb edzéseket teljesítette, de a következő napokban már a frissítésen lesz a hangsúly és olyan tréningek következnek, amelyek a gyorsaságot fejlesztik” – mondja Hüttner Csaba. A hölgyek ezúttal valamivel rövidebb ideig tartózkodnak a vízen, aztán elszaladnak egy hűsítő zuhanyzásra, majd kötelességtudóan visszatérnek a sajtó képviselőihez. Mindeközben egy újabb olimpiai bajnok, a nők mestere, Csipes Ferenc fog egy zöld matracot, és a vízre ereszkedik egy kicsit napozni és megmártózni.

Csipes Tamara Kovács Katalinnal is szívesen párosozott volna (Fotó: Dömötör Csaba)

Remélhetőleg ő és a küldöttség sok tagja Párizsban is fürödni fog – a sikerben…

Nagy élmény volt itt lenni, tavaly a duisburgi vb előtt Hüttner Csabával ugyancsak kihajóztam, úgy figyeltem a férfi négyest, és lenyűgöző, ahogy húztak a srácok. Nagyon elégedett lennék, ha folytatódna a húszéves hagyomány, ennyi ideje a kajak-kenu a legeredményesebb sportágunk. Bízom benne, hogy a férfi és a női kenu kettesünk is fel tudja hívni magára a figyelmet Párizsban, a kajakosoknál pedig minden számban benne van, hogy versenyzőink szép eredményeket érjenek el.

 
SCHMIDT Ádám, sportért felelős államtitkár

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik