Párizs 2024: lábtörés miatt csere a dán női kézilabdázóknál; a svédek az Ikeában vesznek maguknak használható matracot

TÓTHPÁL ZOLTÁNTÓTHPÁL ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.07.24. 17:12
Denmark V Brazil - Women World Championship - Quarter Final
A dán Simone Petersen (31) sérülés miatt az utolsó pillanatban kikerült az olimpiai keretből (Fotó: Getty Images)
Csütörtökön kezdetét veszi a női kézilabdatorna a párizsi olimpián, de úgy tűnik, még bőven akadnak kérdőjelek a résztvevő válogatottak háza táján. Egy nappal a rajt előtt három északi válogatottnak is vannak problémái: a dánok és a norvégok helyzetét egy-egy meghatározó játékos sérülése nehezíti, míg a svédek gondja kényelmi eredetű – ők ugyanis az olimpiai faluban rendelkezésre álló matracokkal nincsenek megelégedve, olyannyira, hogy saját költségükön hamarosan le is cserélik azokat egy általuk jobbnak gondolt hazai termékre.

A kézilabdatorna nyitó mérkőzését csütörtökön reggel 9 órától Szlovénia és Dánia játssza majd egymás ellen, vagyis ha úgy tetszik, a dánok problémája a legégetőbb. A végső győzelemre is esélyesnek tartott együttes lesújtó hírrel szembesült szerdán: az irányító Simone Petersen az utolsó előtti edzésen megsérült, a később elvégzett orvosi vizsgálatok pedig megerősítették, hogy nagy a baj. Petersen lába eltört, így már biztos, hogy kihagyni lesz kénytelen az ötkarikás játékokat. Helyére a tartalék Helena Elvert már be is hívta a keretbe Jesper Jensen szövetségi kapitány, és mivel a sérülés még a keret véglegesítése előtt történt, a kapitány Andrea Aagot Hansen személyében új tartalékot is nevezhetett a tornára.

„Be akartam dobni egy cselt, és amikor folytattam volna a mozgást, olyan érzésem volt, mintha nem követne a lábam. Csak annyit, hallottam, hogy reccsen egyet. Elviselhetetlen ez az érzés, teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit mondjak most. A csapattársaim és a stáb mindenesetre fantasztikus támogatást nyújtanak ebben a helyzetben, minden jót kívánok nekik az olimpiához” – idézte a csalódott Petersent a dán TV2.

A dán válogatott egyik riválisa, Norvégia háza tájáról sem derűs hírek érkeztek: a világ egyik legjobb játékosának tartott balátlövő, Henny Reistad még július elején, a felkészülés során szenvedett bokasérülést, emiatt a Dánia elleni utolsó tesztmérkőzésen nem is léphetett pályára. A norvégok számára is csütörtökön rajtol a kézilabdatorna, Reistadék este 9-től Svédországgal találkoznak, de egyelőre nem tudni biztosan, hogy a csapat legjobb játékosa pályára léphet-e a mérkőzésen. A 25 éves játékos állapotát a szerda esti edzésen tesztelik majd a norvég TV2 értesülései szerint, és ekkor dönthetnek a játékát illetően.

„Várok, én is izgatott vagyok. Úgy érzem, hogy jól haladnak a dolgok” – mondta röviden Reistad, míg a TV2 szakkommentátora, Bent Svele különösebben nem aggódik amiatt, hogy a klasszis tudja-e vállalni a játékot a svédek ellen: „Mindig jó, ha egy játékos pályára lép a nyitó mérkőzésen, de a felkészülési találkozókon azt láthattuk, hogy nélküle is jól teljesít a csapat” – fogalmazott.

És ha még ez nem lenne elég, jöjjön a harmadik északi probléma is: a svédek néhány játékosa – köztük Nathalie Hagman és Jamina Roberts – úgy döntött, hogy az olimpiai faluban rendelkezésre álló klímabarát, ámde túl kemény matracokat saját költségen lecserélik, méghozzá hazai Ikea-termékre – erről az Aftonbladet portál számolt be egy nappal a kézilabdatorna kezdete előtt. A svédek indoklása végül is logikus: az alvás minősége nagyon fontos szempont az eredményes játékhoz. Márpedig a kényelemhez szokott svédek szerint a mostani matracokon nehéz lenne egy jót aludni, vagy egy tartalmasat pihenni.

„Nem az a probléma, hogy egy kartonágy áll a rendelkezésünkre, ezzel teljesen jól elvagyunk. A matracokkal van a probléma, mert túl kemények. Még teljesen újak, és egy kis időbe telik, mire megpuhulnak. Mi azonban úgy éreztük, hogy ezt nem tudjuk kivárni, mivel már az elejétől kezdve szeretnénk jól aludni” – mondta Jamina Roberts.

A svéd hírportál szerint a sportolók saját zsebből fizetik ki az újonnan rendelt ikeás matracokat.

A megrendelt ikeás matracok (Fotó: aftonbladet.se)

Érdekes ellentét egyébként, hogy amíg a svédek panaszkodnak, addig a dánok dicsérik a párizsi matracokat. Tőlük tehát biztosan nem számíthat majd megrendelésre az Ikea. „A legrosszabbat képzeltem el, papírvékony falakkal és kartonágyakkal. Ehhez képest eddig kellemes meglepetés ért. A matracokat meg is lehet fordítani, ami szerintem okos döntés, mivel így te magad döntheted el, hogy extra kemény vagy puha legyen” – fogalmazott Sarah Iversen beálló.

De a balszélső Emma Friis is csatlakozott a csapattársához: „Jók a körülmények. Még csak egy napot aludtunk itt, de elégedettek vagyunk.” 

Az olimpián egyébként a svédek és a dánok egy csoportban szerepelnek. 

JÚLIUS 25., CSÜTÖRTÖK
A-csoport
09.00: Szlovénia–Dánia
16.00: Németország–Dél-Korea
21.00: Norvégia–Svédország
B-csoport
11.00: Hollandia–Angola
14.00: Spanyolország–Brazília
19.00: Magyarország–Franciaország

JÚLIUS 28., VASÁRNAP
A-csoport
11.00: Dél-Korea–Szlovénia
14.00: Svédország–Németország
16.00: Dánia–Norvégia
B-csoport
09.00: Brazília–Magyarország
19.00: Angola–Spanyolország
21.00: Franciaország–Hollandia

JÚLIUS 30., KEDD
A-csoport
09.00: Németország–Szlovénia
11.00: Norvégia–Dél-Korea
21.00: Svédország–Dánia
B-csoport
14.00: Hollandia–Spanyolország
16.00: Magyarország–Angola
19.00: Franciaország–Brazília

AUGUSZTUS 1., CSÜTÖRTÖK
A-csoport
11.00: Dél-Korea–Svédország
19.00: Németország–Dánia
21.00: Szlovénia–Norvégia
B-csoport
09.00: Hollandia–Brazília
14.00: Spanyolország–Magyarország
16.00: Angola–Franciaország

AUGUSZTUS 3., SZOMBAT
A-csoport
16.00: Szlovénia–Svédország
19.00: Norvégia–Németország
21.00: Dánia–Dél-Korea
B-csoport
09.00: Magyarország–Hollandia
11.00: Spanyolország–Franciaország
14.00: Brazília–Angola

AUGUSZTUS 6., KEDD
09.30: negyeddöntő
13.30: negyeddöntő
17.30: negyeddöntő
21.30: negyeddöntő

AUGUSZTUS 8., CSÜTÖRTÖK
16.30: elődöntő
21.30: elődöntő

AUGUSZTUS 10., SZOMBAT
10.00: bronzmeccs
15.00: DÖNTŐ

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik