Skaliczki László most sem okozott csalódást

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.22. 09:37
null
Skaliczki László (középen) a negyedik helyig vitte a férfiakat Athénban (Fotó: Nemzeti Sport)
A férfiválogatottal Athénban a negyedik helyen végző tréner szerint a magyar női nemzeti együttesnek könnyebb dolga lesz a párizsi csoportkörben.
Skaliczki László várakozó állásponton van, de voltak már lehetőségei (Fotó: Hajdúnánás SK)

Teljesítette a feladatot Skaliczki László a Hajdúnánás női kézilabdacsapatánál.

A korábbi magyar férfi szövetségi kapitány az elmúlt idény közben, tavaly novemberben vette át az együttes irányítását, amely harminc forduló alatt tíz győzelem és három döntetlen mellett 17-szer szenvedett vereséget, így 23 ponttal a 11. helyen zárt a 16 csapatos NB I B-ben.

„Örülök, hogy prímszámot jelentő huszonhárom ponttal zártunk. Összességében nézve azokat a meccseket, amelyek a bentmaradáshoz kellettek, kilencven százalékban hoztuk, és voltak bravúrjaink is, ezeknek köszönhetően márciusban volt egy jó sorozatunk, amellyel jó pozícióba kerültünk – tekintett vissza Skaliczki László. – Elégedett voltam a lányok teljesítményével, elviselték a tétet és a terhet, hozták a kötelezőt, megnyerték azokat a meccseket, amelyek elvárhatók voltak. A sikeres márciusi időszak után az volt bennünk, hogy jobb élvezni a jelent, mint aggódni a jövő miatt, ennek szellemében vártuk az idény végét, és láthatóan élveztük is a játékot a bajnokság végén.”

A 69 éves újkígyósi mesteredző szerint szakmailag fontos volt, hogy sikerült karakteressé tenni a védekezésüket, a támadási kombinációik pedig működtek felállt fallal szemben, talán csak a lerohanások és a visszarendeződések miatt maradt benne hiányérzet, azok voltak a csapat gyenge pontjai. A mesteredző összességében nagyon szívesen emlékszik vissza a hajdúnánási időszakra, jó érzéssel tölti el, hogy nem okozott csalódást, a jövőben azonban már új szakmai stáb készíti fel a hajdúsági együttest.

„Kerestek munkaügyben, de ilyenkor már nehéz új csapatot találni, így most, ahogy mondani szokták, várakozó állásponton vagyok” – mondta a szakember, aki a következő heteket az olimpia bűvkörében tölti.

Húsz év elteltével, a 2004-es athéni játékok után szerepel mindkét nemzeti együttesünk kézilabdában az olimpián, a görög fővárosban a magyar férficsapat éppen Skaliczki vezetésével érte el az előkelő negyedik helyet.

 

„A tét miatt mindenki kettőzött erővel vág neki az olimpiának – szögezte le a korábbi kapitány. – Egyre inkább kiegyenlítetté válnak az erőviszonyok, nüanszok döntenek. Sohasem volt még ennyire fontos, hogy a csapatok alkalmazkodjanak a játékszabályok megváltozásához. Döntő faktor a csapat kohéziója, hogy a játékosok az egyéni tudás mellett mennyire képesek együttműködni a kritikus helyzetekben. Az együttes magja és szerkezete mindig determinálja a keret munkáját. A nőknél talán könnyebb kivívni a csoportból a továbbjutást. Anno mi mindig úgy fogalmaztuk meg, hogy a hatodik meccsel, a negyeddöntővel lehet nagyot dobbantani.”

Skaliczki László szerint a fiúknál a belépő, az Egyiptom elleni első csoportmérkőzés hihetetlenül fontos.

„Nyilván ismerik egymást a felek, hiszen vannak korábbi és jelenlegi magyarországi légiósok a riválisnál, plusz ki kell emelni az egyiptomi kapitányt, Juan Carlos Pastort, akinek megvan a kellő rutinja, hogyan készítse fel a csapatát a sorozatterhelésre, és ő is jól ismeri a magyar kerettagokat, ami egyiptomi szempontból nagy előny. Szorítok a mieinknek, jó lenne, ha Athénhoz hasonlóan mindkét csapatunk negyeddöntőt játszana. A csapategység a korábbi világversenyeken mindkét válogatottnál kialakult, vannak olyan közös emlékek, élmények, amelyekre lehet támaszkodni.”

A PÁRIZSI OLIMPIA ADATBANKJA – KÉZILABDA

 

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria) – Szemerey Zsófi (Metz Handball, francia) tartalék
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Papp Nikolett (SCM Gloria Buzau, román)
Irányítók: Vámos Petra (Metz Handball, francia), Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Bordás Réka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler) – Pásztor Noémi (Neptunes de Nantes, francia) tartalék
Balátlövők: Kuczora Csenge (Thüringer HC, német) – Kácsor Gréta (CS Gloria 2018 Bistrita Nasaud, román) tartalék
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Moyra-Budaörs)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bartucz László (MOL Tatabánya KC), Palasics Kristóf (La Rioja Logrono – Spanyolország) – Mikler Roland (OTP Bank-Pick Szeged) tartalék
Jobbszélsők: Imre Bence (THW Kiel, német) – Rodríguez Álvarez Pedro (MOL Tatabánya KC) tartalék
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL Tatabánya KC), Ilic Zoran (HSV Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC-Green Collect), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock – Lengyelország) – Hanusz Egon (SL Benfica, portugál) tartalék
Beállók: Bánhidi Bence (OTP Bank-Pick Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti – Románia), Sipos Adrián (MT Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE)
Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik