Tizenkét év után Egyiptom ellen kezdi a férfi kézilabda-válogatott az olimpiát

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
• Párizs
Vágólapra másolva!
2024.07.27. 08:23
Az első olimpiáján szereplő, védekezőspecialista Sipos Adrián éremmel szeretne hazatérni a párizsi játékokról – ehhez az első lépést szombaton teheti meg a magyar válogatottal (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Az első fordulóban máris tövig rághatjuk a körmünket a férfi kézilabdatornán Párizsban: a továbbjutás szempontjából rendkívül fontos lenne a magyar válogatottnak legyőznie Egyiptomot.


Tizenkét éve nem járt magyar férfi kézilabdacsapat olimpián, a londoni játékokon szerepelt együttesből csak ketten maradtak meg hírmondónak, Mikler Roland és Lékai Máté. A keret jelentős hányada tehát első fellépésére készül a sportág legjelentősebb megméretésén, így Sipos Adrián is, aki 34 évesen mutatkozik be. Rögtön a megnyitó utáni napon, azaz szombat délelőtt Egyiptom ellen.

„Tényleg egy nagy álom megvalósulása előtt állok, gyerekként nagyon sokaknak ez a vágya, fenomenális érzés, hogy itt lehetek – kezdte a válogatott védőspecialistája. – Most már csak az van hátra, hogy a saját elvárásaimnak megfelelően szerepeljek a tornán.”

A német MT Melsungen légiósa kiválóan érzi magát az olimpiai faluban, bár igazán nagy sztárral még nem futott össze, bámulatosnak tartja a légkört, a hangulatot. A világ minden tájáról érkező sportolók együtt esznek, edzenek, vásárolnak, Sipos is úgy érzi, ez az atmoszféra további motivációt jelent a mérkőzésekhez.

A legutóbbi három világbajnokságon egyaránt a legjobb nyolcban végző Egyiptom a legszűkebb elitet képviseli. Ezt rajta kívül jelenleg egyetlen Európán kívüli csapat sem mondhatja el magáról. A legutóbbi olimpián nyolc mérkőzéséből ötöt megnyert, olyan erős ellenfeleket legyőzve, mint Portugália, Svédország és Németország. A legfontosabb természetesen a németek elleni, negyeddöntőben elért 31–26-os siker volt. A 2023-as vb óta a kispadon Roberto García Parrondo helyét a Szegeden tíz éven át edzősködő Juan Carlos Pastor vette át, aki pontosan tudja, hogyan lehet győzelemre vezetni egy válogatottat, Spanyolország az irányításával lett világbajnok 2005-ben. Egyiptom legjobbjai mind a Bajnokok Ligájában edződnek, köztük az előző idényt a Veszprémben töltő Omar Jahja, illetve Jehia el-Dera.
OLIMPIA: 4. (2020), 6. (1996), 7. (2000) – 7 részvétel
VB: 4. (2001), 6. (1995, 1997), 7. (1999, 2021, 2023) – 16 részvétel
AFRIKA-BAJNOKSÁG: 1. (1991, 1992, 2000, 2004, 2008, 2016, 2020, 2022, 2024), 2. (1979, 1985, 1987, 1989, 2006, 2010, 2018), 3. (1994, 1996, 1998, 2002, 2012, 2014) – 22 részvétel
MAGYAR MÉRLEG ELLENE: 18 mérkőzés, 15 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 528–434-es gólkülönbség
LEGUTÓBB EGYMÁS ELLEN: 2023. január 29., világbajnokság, a 7. helyért, Stockholm. Egyiptom–Magyarország 36–35 (17–11, 28–28, 29–29, 31–31, 33–33) – kétszeri hosszabbítás után. Legjobb magyar dobók: Bodó 7, Lékai 7, Ancsin G. 5
(SZ. Z.)

 
ellefnélnéző: az Európán kívüli legjobb csapat

„Nagyon fontos, hogy a feladatunkra összpontosítsunk még az itt uralkodó hangulat közepette is, ezen a téren viszont a többségünk tapasztalatlan – folytatta a beálló. – Az olimpiát nem évente, kétévente rendezik, mint más világversenyeket, amelyeknek már megszoktuk a ritmusát, a menetrendjét. Az mindenképpen jó, hogy korábban érkeztünk, így könnyebb hozzászokni a körülményekhez, több időnk volt körbenézni, feltérképezni a falut. Ez is kell ahhoz, hogy az utolsó napokban a lehető legjobban tudjunk arra koncentrálni, amiért jöttünk.”

Sipos Adrián is évtizedek kemény munkájával érte el, hogy olimpián szerepelhet, nem véletlen, hogy ezt az eseményt tartja pályafutása megkoronázásának.

 

„Még korábban ültünk az asztalnál Imre Bencével és arról beszéltünk, hogy több mint tízezer sportoló lesz itt Párizsban, emiatt is kivételezettnek érezzük magunkat, mert a világon rengetegen vannak olyanok, akik sohasem jutnak el egy olimpiára – mondta Sipos Adrián. – Ez olyan állomás a karrierünkben, amilyen nagyon keveseknek adatik meg, óriási megtiszteltetés, hogy itt lehetünk és képviselhetjük a hazánkat.”

Az álmok persze még édesebbek lehetnek, mondjuk, azzal, ha a férfiválogatott hatcsapatos csoportjában az első négy helyezett között végez, továbbjutva a negyeddöntőbe.

„Nem szeretek nagyon előreszaladni, sokkal jobb csak az első meccsre koncentrálni, aztán ha azon túl vagyunk, jöhet a második, és így tovább – magyarázta Sipos. – Ettől függetlenül nekem nemcsak a negyeddöntő a célom, hanem szeretnék éremmel is hazamenni.”

A tehetséges jobbszélső, Imre Bence és társai a feladatukra koncentrálnak (FOTÓ: MOB/SZALMÁS PÉTER)
„Mindenképpen magyar győzelmet várok az első meccsen, de óva intenék mindenkit – nem lesz ­kön­nyű mérkőzés. Az egyiptomi kézilabda rengeteget fejlődött az elmúlt években, több játékosa Európában légióskodik, ezért a csapat európai stílusban kézilabdázik. Nem is annyira a rendszerre, hanem a játékosok egyéni képességeire ­alapoznak, a cselezésekre a lövésekre, de ha ezúttal is fegyelmezettek maradunk végig, akkor nem lesz gond. Az olimpián nagyon könnyen borulhat a papírforma, így az első két meccset kellene mindenképpen megnyernünk, ám vigyázni kell, mert Egyiptom és Argentína nem lógnak ki lefelé a mezőnyből. Bármi is történik, menni kell tovább, mert a válogatottunk bárkit le tud győzni, és Párizsban tényleg bárki bárkitől kikaphat. Ha jó lesz a visszarendeződés és nem futnak le minket, akkor stabil marad a védelmünk, de ha a visszarendeződés nem elég jó, az hátrányt jelenthet. Viszont ha ezt az elemet megoldjuk, akkor nem csak Egyiptomnak kell tartania tőlünk. Támadójátékban előre kell lépni, mert már készülnek a beállóinkra, a legerősebb fegyverünkre, ezért az átlövőktől többet várok.”
(V. SZ.)
NS-szakértő: ÉLES József 179-szeres válogatott

Valóban, kishitűen semminek sem szabad nekifutni, viszont az is biztos, hogy a csoportból való továbbjutás szempontjából már az első feladat megoldása létfontosságú. Ráadásul szombati ellenfelünk, Egyiptom ellen a legutóbbi két tétmérkőzésünkön nem sikerült nyerni, a 2019-es vb csoportmeccsén 30–30-ra végeztünk velük, a tavalyi világbajnokságon pedig kétszeri hosszabbítás után 36–35-re kikaptunk a hetedik helyért lejátszott összecsapáson. Aki az olimpia első fordulójában le tudja győzni a másikat, óriási lépést tesz a továbbjutás felé.

„A felkészülés során igyekeztünk saját magunkkal foglalkozni, viszont az edzőmeccseken próbáltunk minél kevesebbet mutatni abból az új játékból, amivel az olimpián készültünk – folytatta Sipos Adrián. – Ismerjük az egyiptomi válogatottat, játszottunk ellenük, igaz, immár új edzője van Juan Carlos Pastor személyében. Már nem nagyon tudnak meglepni minket, és bízom benne, nálunk mindenki hozza, amire képes. Pastort jól ismerjük, próbáltunk minden információt átbeszélni a húzásaival, felfogásával kapcsolatban is. Kiváló edzőről beszélünk, akit nagyon tisztelünk és biztosan neki is van mindenre reakciója, amit mi lépünk. A legfontosabb mindig az, hogy a játékosok miként kivitelezik az edzői kéréseket a pályán.”

Sipos szerint akkor sem kell összetörni, ha esetleg rosszul sikerül a rajt, mert később még bőven lehet javítani, ettől függetlenül valóban sorsdöntő is lehet az Egyiptom elleni csata.

A kapus Bartucz László védései is nagyon kellenek az egyiptomiak ellen (FOTÓ: MOB/SZALMÁS PÉTER)
IMRE Bence, a férfiválogatott jobbszélsője: – Édesapám révén videóhíváson keresztül már láttam, milyen egy olimpiai falu, de élőben természetesen teljesen más. Nagyon élvezem, hogy találkozom a jövőbeli kieli klubtársaimmal is, beszélgetünk, tudják, hogy ki vagyok. Vannak itt más neves sportolók, mint például a teniszezők, őket is jó látni. Korábban úgy gondoltam, reálisan a Los Angeles-i olimpiára juthatok ki, ezt mondtam édesanyámnak is, ám tavaly bekerültem a válogatottba, és boldog vagyok, hogy itt lehetek Párizsban. Az edzéseink is jól sikerültek, mindenki a feladatára összpontosít. Egyiptom ellen ki-ki mérkőzést játszunk, de akkor sem szabad hátradőlni, ha nyerünk, mert végig nagyon nehéz feladatok várnak ránk.
VÉLEMÉNY

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bartucz László (MOL Tatabánya KC), Palasics Kristóf (La Rioja Logrono – Spanyolország) – Mikler Roland (OTP Bank-Pick Szeged) tartalék
Jobbszélsők: Imre Bence (THW Kiel – Németország) – Rodríguez Álvarez Pedro (MOL Tatabánya KC) tartalék
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL Tatabánya KC), Ilic Zoran (HSV Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC-Green Collect), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock – Lengyelország) – Hanusz Egon (SL Benfica – Portugália) tartalék
Beállók: Bánhidi Bence (OTP Bank-Pick Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti – Románia), Sipos Adrián (MT Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE)
Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

JÚLIUS 27., SZOMBAT
A-csoport
  9.00: Spanyolország–Szlovénia
14.00: Horvátország–Japán
19.00: Németország–Svédország
B-csoport
11.00: Magyarország–Egyiptom
16.00: Norvégia–Argentína
21.00: Dánia–Franciaország

JÚLIUS 29., HÉTFŐ
A-csoport
  9.00: Japán–Németország
11.00: Szlovénia–Horvátország
16.00: Svédország–Spanyolország
B-csoport
14.00: Egyiptom–Dánia
19.00: Franciaország–Norvégia
21.00: Argentína–Magyarország

JÚLIUS 31., SZERDA
A-csoport
11.00: Horvátország–Németország
14.00: Spanyolország–Japán
16.00: Szlovénia–Svédország
B-csoport
  9.00: Norvégia–Magyarország
19.00: Franciaország–Egyiptom
21.00: Dánia–Argentína

AUGUSZTUS 2., PÉNTEK
A-csoport
14.00: Horvátország–Svédország
16.00: Németország–Spanyolország
19.00: Japán–Szlovénia
B-csoport
  9.00: Magyarország–Dánia
11.00: Argentína–Franciaország
21.00: Norvégia–Egyiptom

AUGUSZTUS 4., VASÁRNAP
A-csoport
  9.00: Svédország–Japán
14.00: Németország–Szlovénia
21.00: Spanyolország–Horvátország
B-csoport
11.00: Egyiptom–Argentína
16.00: Magyarország–Franciaország
19.00: Dánia–Norvégia

AUGUSZTUS 7., SZERDA
  9.30: negyeddöntő
13.30: negyeddöntő
17.30: negyeddöntő
21.30: negyeddöntő

AUGUSZTUS 9., PÉNTEK
16.30: elődöntő
21.30: elődöntő 

AUGUSZTUS 11., VASÁRNAP
  9.00: bronzmeccs
13.30: DÖNTŐ

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik