Márton Viviana elárulta, miért ünnepelt két zászlóval olimpiai bajnoki címe után

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
• Párizs
Vágólapra másolva!
2024.08.09. 23:26
Két zászló, magyar aranyérem! (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, Márton Viviana mindössze 18 esztendősen olimpiai bajnoki címet szerzett tekvandóban a párizsi ötkarikás játékokon. Fantasztikus menetelése után lapunknak nyilatkozott.

 

– Ez volt a tökéletes döntő?
Azt hiszem, igen, a legnagyobb álmom volt, hogy eljussak idáig. Az volt a célom, hogy a nap során lépésről lépésre haladjak, és végül meglett az eredménye.

– A döntő előtt olyan könnyedén vonult be, mintha csak egy hétvégi buliba indult volna. Honnan jött ez a lazaság, hol vesztette el az olimpiával kapcsolatos terheket?
Amikor bejut az ember a döntőbe, akkor ledob bizonyos súlyokat, én viszont mindenképpen akartam ezt az aranyérmet! Az első perctől az utolsóig élveztem ezt a napot, csodálatos verseny volt ebben a hatalmas létesítményben.

– Úgy tűnt, sikerült tökéletesen feltérképeznie a szerb ellenfelet, aki szinte akciót sem tudott kezdeményezni.
Igen, végig azt éreztem, hogy erősebb vagyok és az történik a páston, amit szerettem volna, szerencsére nem tudott mit kezdeni velem.

– Sikerült aludnia a döntő előtt?
Előbb egy kicsit megmasszíroztattam a lábam, mert szükség volt rá, aztán aludtam egy kicsit, de nem sokat, körülbelül egy fél órát.

– A testvére, Luana végig itt segítette a nap folyamán. Milyen tanácsokat kapott tőle?
– Minden meccs előtt elmondta, hogy nagyon figyeljek oda, legyek erős, gyors, koncentráljak végig, ne hibázzak egyet se, és azt is, hogy én vagyok a legjobb! Nagyon boldog vagyok, az volt a gyerekkori álmom, hogy olimpiai bajnok legyek és sikerült.

– Luana azt mondta, reggel úgy ébredt, hogy sikerül megszereznie az olimpiai aranyat. Ön is ezzel az érzéssel kelt?
Én egyszerűen felébredtem és bíztam magamban. Nem tudtam, mi történik majd, csak odaálltam, és igyekeztem a legjobb tudásom adni minden mérkőzésen. Éreztem, hogy jól mennek a dolgaim és jött az eredmény.

– A győzelmek utáni tánc ösztönösen jött?
Természetesen. Szeretem, ha a közönség megőrül és táncol velem. Most meg olyan boldogság ért, hogy nem is tudtam volna megállni tánc nélkül.

– Az ünneplés során két zászló is előkerült, a magyar, illetve a Kanári-szigeteké.
Mindkettő nagyon fontos számomra. A testvéremmel együtt Tenerifén születtünk, úgy gondolom, ezt is magammal kellett hoznom.

– Édesanyja különleges ebéddel készül majd, vagy jöhet a szokásos rántott hús krumplipürével?
Én biztos vagyok benne, hogy a kedvencemet csinálja, de most leginkább egy jó hamburgerre vágyom. Az nagyon jó lesz!

– Ezzel a győzelmével sikerült Magyarországon a tekvandóra fordítani a figyelmet. Mennyire fontos ez önnek?
Nagyon! Valóban, a tekvandó még nem annyira népszerű, kevesen nézik, de talán most több kislány és kisfiú kezdi majd el ezt a sportágat.

– Melyik volt a legnehezebb mérkőzése?
Talán az elsőnél kellett a leginkább koncentrálnom, és az elődöntőben fáradtam el a legjobban. A másodikon az amerikaival nagyon hasonló volt a stílusunk, mégis a belga lány ellen éreztem, hogy nem szabad hibáznom.    

Márton Viviana világbajnok testvére, Luana is nyilatkozott húga olimpiai bajnoki címe után: „Nagyon rossz volt végignézni, életemben nem izgultam ennyit, egész meccs után fájt a fejem, majdnem infarktust kaptam, de jó lett a vége... Én már reggel éreztem, hogy ez jó lesz! Ha jól versenyzel és nem hibázol, meg lehet verni mindenkit...”

Márton Viviana edzője, Suvi Maarika Mikkonen szintén boldogan és elégedetten értékelt a nap végén. Mint az MTI-nek mondta, kemény meccsei voltak tanítványának, aki végig nagyon koncentráltan és remekül küzdött. Arra a kérdésre pedig, hogy egy nappal ezelőtt gondolta-e volna, aranyéremmel zárul a péntek, egyértelmű igen volt a válasza.

„Vivianán már régóta látszik, hogy nagyon sok van benne. Tehetséges és jó értelemben vett őrült” – jegyezte meg a korábbi kiváló versenyző.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik