Párizs 2024: bemutatkoztak a magyar muaythai versenyzők is

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.08.09. 10:22
Fotó: Magyar Muaythai Szakszövetség
Százöt tagszervezet 18 bunyósa mutatta be a muaythait a párizsi olimpia közönségének. Magyarországot két versenyző, Székely Anna és Nardelotti Zoltán képviselte a francia fővárosban – közölte a Magyar Muaythai Szakszövetség.

A szövetség beszámolója szerint a muaythai már olimpiai sportágnak tekinthető, de – dacára annak, hogy az elmúlt két évtizedben ez többször felmerült – egyelőre még nem része az olimpiai programnak. A hazai szövetség elnöke, Dudok Károly amondó, hogy legkorábban a következő évtizedben kerülthet be az olimpiai programba a dél-kelet-ázsiai küzdősport.

„2016-ban volt az első lehetőség arra, hogy az olimpia előszobájába kerüljünk. Akkor még nagyon nagyon sok munka volt, egészen 2021-ig, amikor beválasztottak minket az olimpiai sportágak közé. Ez annyit jelent, hogy a rendező ország meghívhatja a sportágunkat. 2024-re ez egy nagy lépés volt, erre még nem kerültünk ki, de ha 2028-ban meghívják a sportágat, akkor úgy gondolom, hogy a 2032-es olimpián már teljes jogú olimpiai sportágként lehet ott a muaythai” – fogalmazott Dudok Károly. 

Magyarországot két versenyző, Székely Anna és Nardelotti Zoltán képviselte a francia fővárosban tartott bemutató meccseken.

„Fantasztikus élmény volt az olimpia alatt kint lenni Párizsban, amerre jártunk a városban, minden az ötkarikás játékokról szólt. Rengeteg szurkoló volt, ahol mi a bemutatónkat tartottuk, ott is nagyon sokan voltak, úgyhogy igazán különleges érzés volt a Magyarország felirattal a hátunkon sétálni a városban – mondta az ifjúsági Európa-bajnok Székely Anna, aki a felnőtt Eb-n ezüstérmet szerzett. – Kétszer 14 meccset vívtunk, ezeket persze nem pontozták, hiszen most nem az volt a lényeg, így minden meccs döntetlennel végződött. Nagyon bízunk benne, hogy négy év múlva Los Angelesben már ott lehetünk a bemutató sportágak között, a mostani fellépésünket már ennek a kapujának tekintjük.

„Volt versenyzői és edzői eligazítás, másnap mérlegelés, augusztus 5–6-án pedig maguk a mérkőzések kerültek sorra. A küzdelmek előtt mindennap tartott nyílt edzést a nemzetközi szövetség, valamint meghívták a sportág élő legendáját, Buakaw Banchameket, aki ugyancsak tartott egy bemutatót, megmutatva a sportág szépségeit. A nemzetközi szövetség szerint bizonyítani tudta, hogy igenis képesek vagyunk tömegeket megmozgatni, és helyünk van a játékok programjában” – így a kétszeres amatőr vb-ezüstérmes Nardelotti Zoltán. A bunyós hozzátette, hogy szeretne Székellyel együtt olimpikonként is elindulni az jövőbeli ötkarikás játékokon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik