Micsoda zárás: Gulyás Michelle olimpiai bajnok öttusában!

Vágólapra másolva!
2024.08.11. 10:56
Gulyás Michelle elsőként a célban (Fotó: Árvai Károly)
Szenzációs magyar zárás! A párizsi olimpia utolsó két magyar szereplője – Gulyás Michelle és Guzi Blanka – valósággal remekelt: előbbi olimpiai bajnok lett, utóbbi pedig a negyedik helyen zárt öttusában.

Csak még ez a lövészet, csak ezt ne rontsa el…

A lelátón a magyar szurkolók feszülten figyeltek, a franciák meg elkezdtek ollézni, hiszen a második helyen álló Elodie Clouvel is kézbe vette a fegyvert, és talált. De ekkor már az élen álló Gulyás Michelle-nek csak egyetlen találat és az ötödik zöld lámpa felvillanása hiányzott, hogy továbbindulhasson az utolsó kör futásra, és megvalósítsa álmát: olimpiai bajnok legyen!

Talált, indult és egy pillanatra felemelte a karját.

A riválisai még küzdöttek a lövészetükkel, ő meg már futhatott a dicsőségért, az aranyéremért, mindenért, amiért eddig szenvedett, dolgozott, tűrt és viselt.
Mert már az olimpiai kijutása sem volt egyszerű, Martinek János az érvényben lévő válogatási elvek és a versenyszezonban elért eredmények alapján Guzi Blankát és Erdős Ritát jelölte a párizsi résztvevők közé, ám az elnökség ezt felülbírálta, Gulyás indulhat Guzi mellett, amelyből persze lett némi botrány, de ezek a hullámok most végleg elcsendesethettek.

Bizony, amikor Gulyás az utolsó körét futotta, már senki nem gondolt erre. Eddig egyszer nyert magyar nő olimpiát, Vörös Zsuzsanna 2004-ben, Athénban, most pedig minden méterrel közelebbre került az újabb történelmi tett.

Gulyás Michelle kétségtelenül a legjobb volt ezen az olimpián.

Bár a körvívást másodikként zárta, a szombati elődöntőben még úgyis állva hagyta a mezőnyt, hogy a lovaglásban két verőhibája volt. Azután azt mondta Martinek János, hogy a döntőben kell hibátlant lovagolni, és a magyar lány nem is vert le egyetlen akadályt sem, harmonikusan mozgott együtt ló és lovasa, a vívás után a tökéletes teljesítmény még több reményt adott, hogy ebből csodálatos eredmény születhet. S bár a bónuszvívásban nem sikerült pontokat szerezni, Gulyás úszásban is kitett magáért, összesítésben a negyedik lett és a második helyről várta a kombinált számot.

Kisebb bibinek tűnt, hogy a szintén kiemelkedően és kiegyensúlyozottan teljesítő Clouvel tizenhárom másodperces előnnyel kezdte a kombinált számot, de a szombati elődöntőben azt is láttuk, hogy nem a lövészet nagymestere – vagy legalábbis tizenötezer üvöltő francia előtt nem –, és azért lehetett bízni abban, hogy megint megremeg a keze.

És megremegett.

Rögtön az első lövészete során sokáig az állásban ragadt, közben Gulyás villámgyorsan végzett és átvette a vezetést, onnan meg nem adta már ki a kezéből. A harmadik kör végéig reménykedhettek az ellenfelek, hogy utolérik futásban valamikor a magyar lányt, aki azonban megint lőtt egy hibátlan sorozatot és száz méternél is többel vezetett. Így érkezett meg az utolsó lövészethez, ahol belefért még három hiba is, ezzel együtt is csak messziről látták a hátát Clouvelék, amikor kijöttek a lőállásból.
Szóval Gulyás futott már az aranyért, a dicsőségért és amikor ráfordult a célegyenesre, megint felemelte a karját, csak már nem kapta vissza maga mellé, mint az utolsó lövészete után, így szaladt végig a célszalagig, majd azzal a lendülettel kifutott egy magyar zászlóért.

Óriási ünneplést kapott a telt házas stadionban, amiért hálás is volt, de egy helyen kimászott a korlátokon keresztül, odament a szeretteihez és ölelte, szorította őket.
Gulyás Michelle nehéz hónapok után, csodás három nappal a háta mögött így vonult be a történelembe.


SZÁMRÓL SZÁMRA

A körvívásban Gulyás Michelle a második legjobb volt, s így 245 ponttal kezdte a finálét, míg Guzi Blanka 200 pontról indult. A címvédő brit Kate French lebetegedett, így ő visszalépett a versenytől.

LOVAGLÁS: Guzi Blanka másodikként lovagolt, mégpedig remekül, verőhiba nélkül, szintidőn belül teljesített (csakúgy, mint előtte olasz Alice Sotero), így a maximális 300 ponttal zárta ezt a számot. A litván Venckauskaite is hibátlan, az első verőhibát a török Özyuksel vétette. A litván Asadauskaite és a cseh Hlavacková is levert egyet. A svájci Anna Jurt és a tokiói olimpia nagy vesztese – aki most valamit visszakapott a sorstól, mert French helyén ő indulhat –, az akkor 0 pontot lovagló Annika Zillekens is hibátlan volt.

Az első dráma: a spanyol Laura Heredia harmadszorra sem tudott átugratni egy akadályon, ezért kicsöngették, s ezt a tusát 0 ponttal zárja. Az egyiptomi Malak Ismail megúszta egy hibával, a dél-koreai Kim Szun Vonak viszont kettő is összejött. Az olasz Elena Micheli lova is levert egyet. A dél-koreai Szong Szung Min egy idő után az első hibátlan volt, utána a kínai Cseng Ming-ju is az.

A franciák egyik versenyzője, Marie Oteiza viszont nagyon pórul járt, az első akadálynál megtorpant a lova és ráesett az akadályra, így aztán ki is csöngették. A brit Kerenza Bryson kettőt is rontott. Gulyás Michelle tökéletes pályát lovagolt és éppen a szintidőn belül: járt a 300 pont! Utolsóként a francia Elodiel Clouvel érkezett a pályára, aki egy akadályt vert, ezzel búcsúzott a sportág a lovaglástól.

Összetettben Gulyás 7 pontot hozott az éllovas francián és már csak 8 pont volt a hátránya a második helyen, míg Guzi szépen lépkedett előre a 17. helyről és már a 12. helyen áll a bónusz vívás előtt.

Az állás 2 szám után: 1. Elodiel Clouvel (francia) 553, 2. Gulyás Michelle 545, 3. Szong Szung Min (dél-koreai) 525, ...12. Guzi Blanka 500

Gulyás Michelle (Fotó: Árvai Károly)

11.40 BÓNUSZ VÍVÁS: Máris Guzi Blanka a páston! Ellenfele az olasz Sotero volt, aki meg is nyerte az asszót, utána még kettőt, végül a litván Venckauskaite győzte le. Őt a cseh Hlavacková búcsúztatta, aki aztán a következő asszót is nyerte. Ezután egymást váltották a versenyzők egy-egy győzelemmel. Az olasz Micheli volt az, aki viszont ötöt is tudott nyerni. Következett Gulyás Michelle, de sajnos ő is kikapott az olasztól. Végül Clouvel állította meg, de ezzel vége lett a vívásnak. Clouvel így két pontot rávert Gulyásra, az olasz Micheli pedig feljött a holtversenyes harmadik helyre, Guzi visszacsúszott a 14-re.

Az állás a bónuszvívás után: 1. Elodiel Clouvel (francia) 557, 2. Gulyás Michelle 545, 3. Elena Micheli (olasz), Szong Szung Min (dél-koreai), Csang Ming-ju (kína) 525–525, ...14. Guzi Blanka 500

Guzi Blanka (Fotó: Árvai Károly)

ÚSZÁS: A mieink közül Guzi Blanka az első, Gulyás Michelle a harmadik futamban indult. Guzi 2:16.25-ös idővel a harmadik lett futamában, ezzel 278 pontot gyűjtött. A második futamban senki sem úszott nála jobban. Gulyás Michelle futamában harmadik lett 2:12.44-es idővel, sajnos Clouvel egy másodperccel gyorsabb volt nála. Az úszást Gulyás a 4., Guzi a 7. lett, összesítésben Gulyás a második, Guzi a 13. helyen állt a kombinált szám előtt.

Az állás 3 szám után: 1. Elodiel Clouvel (francia) 844, 2. Gulyás Michelle 831, 3. Szong Szung Min (dél-koreai) 813, ...13. Guzi Blanka 778

KOMBINÁLT SZÁM: Egy pont, egy másodperces előnyt ér, azaz Clouvel 13 másodperccel indult Gulyás előtt. Az első lövészetnél Clouvel megint szörnyen lőtt, mint tegnap. Gulyás így átvette a vezetést, Guzi pedig feljött a 6. helyre. A második lövészet után is Gulyás vezetett, Clouvelre pedig feljött a dél-koreai Szong. Guzi Blanka pedig már a negyedik. Gulyás 8 másodperc alatt végzett a harmadik lövészettel, a többiekre most alaposan rávert. Guzi tartotta a negyedik helyet. Gulyás az élen állt az utolsó lövészet után is! 12 másodperc volt az előnye a francia előtt.

GULYÁS MICHELLE OLIMPIAI BAJNOK, a magyar küldöttség 19. érmét szerezte a párizsi olimpián! A célszalagot már sírva szakította át, eredménye új világcsúcs! Végül 9 másodperccel ért célba Clouvel előtt, harmadik a dél-koreai, Guzi Blanka pedig szenzációs záró számmal a negyedik.

Húsz év után nyert újra olimpiai bajnoki címet magyar öttusázó. Legutóbb 2004-ben Vörös Zsuzsanna győzött. Ez a sportág 10. magyar olimpiai aranya, amivel vezetjük a sportági örökranglistát.

PÁRIZS 2024
ÖTTUSA
NŐI DÖNTŐ
1. Gulyás Michelle (Magyarország) 1461 – világcsúcs
2. Elodie Clouvel (Franciaország) 1452
3. Szong Szung Min (Dél-korea) 1441
4. Guzi Blanka (Magyarország) 1433
5. Elena Micheli (Olaszország) 1424
6. Ilke Ozyuksel (Törökország) 1420
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik