A paralimpia tanulsága: még keményebben kell dolgozni!

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.09.09. 22:01
Fotó: Szabó Miklós
Tokió után Párizsban is remekül szerepelt a magyar paralimpiai csapat, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint azonban ez nem lesz mindig így, és sokat kell dolgozni azért, hogy tartani tudjuk kiemelt pozíciónkat a nemzetek között.

A magyar parasport a három évvel ezelőtti paralimpián tizenhat érmet szerzett, ezúttal tizenötöt, a különbség a kettő között nem csak az az egyetlen érem, hanem ami ezen túlmutat, hogy míg a japán fővárosban erőn felülinek számított az eredmény, most már nem, mert a magyar csapat hozta, amit tud, ami előzetesen várható volt.

A magyar csapat teljesítményére száz pontból százat adnék, mert minden sportolónk megtett mindent – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. – Mindenki, minden versenyszámban azzal a céllal indult, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából, és kitűzte minden verseny végső célját, az aranyérmet. A magyar parasportolókat szó nem érheti, mindent megtettek Párizsban.”

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában tartották meg a paralimpikonok fogadását hétfő késő délután. A sportolókat szállító gép fél öt után pár perccel landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, onnan pedig rendőri felvezetéssel érkeztek a helyszínre Párizs hősei. Az egyetem tornacsarnokában már öt órától gyülekeztek a szurkolók, barátok, családtagok, a Párizsban 15 érmet szerző küldöttség tagjait szállító buszok hat óra után pár perccel gördültek be. Az ünnepségre szinte teljesen megtelt a lelátó, először a helyezetteket, majd az érmeseket, végül a paralimpiai bajnokokat szólítottak egyenként, mindenki hatalmas tapsot kapott. Az örömteli pillanatokat követően a köszöntő beszédeket Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár nyitotta meg, aki gratulált az összes atlétának, és köszöntötte a paralimpikonok családját is. A sportvezető kiemelt egy idézetet, mely szerint „A paralimpia szellem a remény szikrája, amely mindannyiunkban fellobbantja a lehetőség lángját”.

Schmidt Ádám (Fotó: Koncz Márton)

Ezt követően Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora szólalt meg, aki külön köszöntötte a TF inkluzív sportoktató szakirányú képzésének szakfelelősét, Ekler Lucát, aki két éremmel zárt Párizsban. Gyulay Zsolt, a MOB újraválasztott elnöke kiemelte, a paralimpikonok a mindennapok hősei, akik hatalmas tiszteletet érdemelnek és példát kell venni mindenkinek róluk. A résztvevőknek levetítették a magyar parasport Perzselj fel című dalát, a klippben számos párizsi paralimpikon is szerepelt. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az emberi egyenlőséget emelte ki a paralimpiai eszmék közül. A jelenlévők az ünnepség végén vastapssal köszöntötték a 15 érmet szerző küldöttséget.

Nagy tömeg várta a sportolókat A TESTNEVELÉSI EGYETEMEN

A szervezés szerinte nézői szempontból kiemelkedő volt, amely nemcsak a paralimpiai mozgalom, de meggyőződése szerint a teljes sportmozgalom számára mérföldkő volt, ami a látványt, a vizualitást, a kreativitást és a televíziós közvetítéseket illeti. A helyszínek is lenyűgözőnek bizonyultak, amelyek rangot adtak az eseménynek, ráadásul mindenhol teltház volt, sok gyerek ült a lelátókon. A lebonyolítást néha tekintve úgy érezte az ember, csikorog a gépezet, de a mérleg két oldala nem összevethető.

A paralimpiai jelszava az lehetne, és egy nap talán az is lesz, hogy mindannyian összetartozunk. Mindig több dolog van az életben, ami összeköt, mint ami szétválaszt minket, ez a paralimpia pedig ennek a fényes bizonyítéka volt. A lelátón ülő gyerkőcök az összetartozás élményét élhették át, és ha a parasport ezt az élményt meg tudja adni, és meg tudja tanítani nekik, az mindennél többet ér” – fogalmazott Szabó László, aki a Testnevelési Egyetemen megtartott ünnepségen is köszöntötte a sportolókat és beszélt a párizsi paralimpiáról.

Tokióban tizennyolcadik helyen végeztünk az éremtáblázaton, Párizsban a huszonhatodikon, ami nyolc helyezés, de a kettőt alig választja el egymástól valami, és ez az eredmény inkább azt jelenti, hogy tartjuk a paralimpiai versenyben betöltött pozíciónkat az egyre erősödő konkurenciaharcban. A résztvevő országok három részre oszthatók, van a tizenöt-húsz országból álló élmezőny, amelyek kulturális, gazdasági, demográfiai okokból kiemelt helyzetben vannak, és várhatóan abban is maradnak, ez egy másik liga, és akként is kell kezelni.

A legnagyobb halmaz, az átlagos körülmények között lévő nemzetek, ebben a csoportban Magyarország az élmezőnyben található. És van a harmadik, az a nagyjából ötven ország, amelyek most zárkóznak föl, most indult be náluk igazán a parasport, és amelyek most talán még messze vannak tőlünk, de néhány paralimpiai ciklust követően már egészen biztosan ott lesznek majd a sarkunkban, és le akarnak győzni minket. A parasport szédítő sebességgel fejlődik, Tokióban hetvenhét ország nyert érmet, Párizsban már nyolcvanöt.

„Úgy ítélem meg, mi most a helyünkön vagyunk, de ez nem marad mindig így – tette hozzá Szabó. – A legnagyobb tanulsága ennek a paralimpiának sportszakmai szempontból számomra az, hogy még többet kell dolgozni.”

A magyar csapat életkor szerinti összetétele szerinte ideális, vannak benne rutinos sportolók (a vívó Krajnyák Zsuzsanna és Hajmási Éva, az úszó Illés Fanni), akiknek a jelenléte is sokat számít, van egy erős derékhad, akik az érmeket szerzik (az atléta Ekler Luca, a kajakos Kiss Péter Pál és az úszó Pap Bianka, Konkoly Zsófia), és bejött az a fiatal generáció, amelyre később majd támaszkodhat a magyar parasport. Több olyan sportolónk mutatkozott be Párizsban, akik nagyon fiatalok, (az úszó Hotz Csenge, a sportlövő Rescsik Csaba, a triatlonos Mocsári Bence, az atléta Luterán Petra, vagy a két boccázó, Szabó Alexandra és Nagy Vivien, akik egy egészséges összetételű csapatot alkottak.

Szabó László szerint Tokió után Párizsban is bebizonyosodott, hogy az alapok nagyon erősek.

A MAGYAR ÉRMESEK A PÁRIZSI PARALIMPIÁN
Aranyérmesek: Ekler Luca (para-atlétika, távolugrás), Kiss Péter Pál (para kajak-kenu, KL1 200m), Konkoly Zsófia (paraúszás, 400 m gyors, 200 m vegyes), Pap Bianka (paraúszás, 100 m hát). Ezüstérmesek: Ekler Luca (paraatlétika, 400 m), Illés Fanni (paraúszás, 100 m mell), Konkoly Zsófia (paraúszás, 100 m pillangó), Luterán Petra (paraatlétika, távolugrás), női tőr csapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Veres Amarilla), Pap Bianka (paraúszás, 200 m vegyes). Bronzérmesek: Major Endre (para-asztalitenisz), Pálos Péter (para-asztalitenisz), Pap Bianka (paraúszás, 400 m gyors), Szvitacs Alexa (para-asztalitenisz). Negyedik helyezettek: Gáspár Zamás (paraíjászat), Luterán Petra (para-atlétika, 400 m), Suba Róbert (para kajak-kenu, KL1 200 m), Tunkel Nándor (para-erőemelés, -49 kg), Varga Katalin (para kajak-kenu, KL2 200 m). Ötödik helyeztettek: Ekler Luca (para-atlétika, 100 m), Hajmási Éva (kerekesszékes vívás, kard egyéni), Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívás, tőr, egyéni), Mocsári Bence (paratriatlon), Osváth Richárd (kerekesszékes vívás, tőr egyéni), Rescsik Csaba (para-sportlövészet, 50 m puska), Suba Róbert (para kajak-kenu, VL2 200m), Veres Amarilla (párbajtőr, egyéni). Hatodik helyezettek: Mező Boglárka (kerekesszékes vívás, kard, egyéni), női párbajtőr csapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Veres Amarilla)

Fotó: Koncz Márton

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik