Osváth Richárd: Ez egy játék, amit élvezni kell, még ha néha nehéz is

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
• Párizs
Vágólapra másolva!
2024.09.04. 17:41
Osváth Richárd próbálja megélni a jelent (Fotó: Szabó Miklós)
A kerekesszékes vívó Osváth Richárd a Csung Szaj-csun elleni vereség következtében az ötödik helyen végzett a párizsi paralimpián. A 39 éves magyar sportoló lapunknak elmondta, hogy motiválta a vigaszág, de kínai ellenfelével nem tudott mit kezdeni.

 

– A vigaszág mennyire tud motiválni egy versenyzőt?
– A mai nap kijött hozzám a feleségem, a gyermekeim, a nővérem és édesanyám, és ahogy jöttem le a pástról az egytusos vereségem után, eszembe jutott, mennyi mindent kaptam már a vívástól. Ez egy játék, amit élvezni kell, még ha néha nehéz is, mert nagy a nyomás, és a végén nem mindig úgy sikerül, ahogy az ember szeretné.

– A török vívó elleni meccsen múlt?
– Nagyon jó volt az ágam, a török ellenfelem után egy olasz srác jött volna, nem volt kínai vívó, akik mindig erősek. Bíztam benne, hogy le tudom győzni, de fura volt a zsűrizés, néha olyanért intettek meg, amit el sem követtem, és ezek nagyon fel tudnak dühíteni, ilyen az igazságérzetem. Valami nem stimmelt a tőreinkkel sem, nem szólaltak meg a szúrásoknál, volt, hogy úgy éreztem, találtam, aztán mégse. De nem erre kell fogni.

– Ennyivel erősebb volt a kínai ellenfele?
– Valahogy nem éreztem, hogy tudnám az ellenszerét, bármit próbáltam ellene, már kaptam is a tust. Ők otthon egy tucatnyian vannak, élet-halál harcot vívnak vívnak egymással, hogy ki jut ki a paralimpiára, és ezért fejlődnek, ezért ilyen gyorsak és erősek. Magyarországon sajnos nincs még egy olyan A-kategóriás kerekesszékes vívó, mint én, akivel együtt tudnék kezdeni. Így azért nehezebb.

– Mégsem tűnik szomorúnak.
– Régen sokszor napokig ostoroztam magam a versenyek után, ha nem nyertem, most megpróbálom élvezni egy kicsit. Elhoztam magammal a Békés harcos útja című könyvet Párizsba, próbálom megélni a jelent, úgy, ahogy van, mert ami igazán fontos, az úgy is otthon vár rám: a családom, a feleségem és a gyerekeim. Próbálok így tekinteni erre az egészre, és lehet, hogy ha kijutok négy év múlva Los Angelesbe, fordul majd a kocka, és megint érmet nyerek.

EREDMÉNYEK
Férfiak. Kerekesszékes vívás. Tőr egyéni, A-kategória. Nyolcaddöntő: Osváth Richárd (magyar)–Kevin Damasceno (brazil) 15:2. Negyeddöntő: Hakan Akkaya (török)–Osváth 15:14. Vigaszág: Osváth–Dariusz Pender (lengyel) 15:5, Osváth–Oliver Lam-Watson (brit) 15:14, Csung Szaj-csun (kínai)–Osváth 15:4.
Para-erőemelés. –49 kg. Paralimpiai bajnok: Omar Karada (Jordánia) 181 kg, 2. Abdullah Kayapinar (Törökország) 180 kg, 3. Cung Lö-van (Kína) 171 kg, 4. Tunkel Nándor (Magyarország) 162 kg.
Parakerékpár. C5, országúti időfutam. Pb: Daniel Abraham (Hollandia) 35:51.79, Alistair Donohoe (Ausztrália) 36:18.66, 3. Dorian Foulon (Franciaország) 36:49.84, ...9. Wermeser Zsombor (Magyarország) 38:42.80.
Nők. Kerekesszékes vívás. Tőr egyéni, A-kategória. Nyolcaddöntő: Hajmási Éva (magyar)–Clémence Delavoipiere (francia) 15:2, Cou Hszü-feng (kínai)–Krajnyák Zsuzsanna (magyar) 15:8. Negyeddöntő: Cou Hszü-feng–Hajmási 15:12. Vigaszág: Krajnyák–Delavoipiere 15:4, Natalija Morkvics (ukrán)–Hajmási 15:10, Krajnyák–Loredana Trigilia (olasz) 15:13, Krajnyák–Kjong Hjo Kvon (dél-korai) 15:14, Judith Rodríguez Menéndez (spanyol)–Krajnyák 15:10. B-kategória. Mező Boglárka (Magyarország) visszalépett.
Vegyes. Parasportlövészet. P4, 50 m pisztoly. Pb: Csao Jang (Kína) 220.1 kör (paralimpiai rekord, régi: Manish Narwal, 218.2 kör, 2021), 2. Server Ibragimov (Üzbegisztán) 215.3 kör, 3. Davide Franceschetti (Olaszország) 199.7. Selejtező: ...9. Dávid Krisztina (magyar) 533 kör, ...23. Gurisatti Gyula (magyar) 516 kör

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik