Rio 2016: belerúgott az Európa-bajnokba az edző, lefokozták

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.19. 19:00
Az Izraeli Tornaszövetség rendkívüli fegyelmi bizottsága úgy döntött, hogy a jövőben nem tevékenykedhet trénerként a ritmikus gimnasztika kéziszercsapat mellett Ira Vigdorcsik, az Európa-bajnok egység edzője. Vigdorcsik továbbra is a szövetség alkalmazásában áll és felelős a csapat riói felkészülési tervéért, ám nem dolgozhat a tornászokkal. A rendkívüli bizottság összehívására azt követően került sor, hogy Vigdorcsik ellen bejelentés érkezett a kazanyi világkupaverseny után – eszerint a tréner belerúgott versenyzőjébe, Jekatyerina Levinába az egyik edzésen.

Vigdorcsik tagadta a vádakat, ám ezt követően a kéziszercsapatban szereplő tornásznők szülei levelet írtak az Izraeli Tornaszövetségnek, rendszeres mentális abúzussal és fizikai bántalmazással megvádolva az edzőt. A szülők jelezték levelükben: sérülésveszélyes és egészségre ártalmas módszerekkel dolgozik véleményük szerint a szövetségi edző, aki ráadásul állításuk szerint rendszeresen alkoholizál is. Az edző továbbra is ártatlanságát hangoztatja, állítva, valakinek érdekében áll őt „eltenni az útból.” Könnyen elképzelhető, hogy bírósági folytatása lesz az ügynek.

A tornaszövetség különbizottsága megtartotta szövetségi edzői pozíciójában Vigdorcsikot, ám gyakorlatilag kitiltotta a teremből – a jövőben két másik tréner és a koreográfus dolgozhat csak a kéziszercsapattal. A Juval Filo, Alona Kosevackij, Jekatyerina Levina, Karina Lihvar, Ida Majrin összeállítású csapat júniusban egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta az Európa-bajnokságot, és Izrael egyik fő éremesélyesének számít a riói ötkarikás játékokon.

Hasonló vádakat 2014-ben a német kéziszercsapatnál fogalmaztak meg az edzővel, Katerina Luschikkal szemben. Az edzői stábnak távoznia kellett, a Német Tornaszövetség (DTB) átvilágítást rendelt el és változtatásokat eszközölt a schmideni edzőkomplexumban a botrány után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik