Játékvezetés: Kassai Viktor a spanyol bajnokságban?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.03. 16:32
Eduardo Iturralde González az egyik legismertebb spanyol bíróként vonult be a köztudatba. Szerinte a latin játékvezetők extra nyomásnak vannak kitéve, ezért jók, és megnézné, Kassai Viktor tudná-e kezelni ezt a terhet hétről-hétre. A játékvezető ezekről is beszélt a Sport Tv utazó riporterének, Farkas Norbertnek.

A spanyol labdarúgás történetének legtöbb első osztályú mérkőzésével rendelkező játékvezetője, aki a sárga lapok és a megítélt büntetők terén is rekorder – ő Eduardo Iturralde González, aki ma Bilbao mellett, Arrankudiagában él. 17 évig vezetett a La Ligában, éveken át nemzetközi mérkőzéseken is, és ezek alapján úgy érzi, az olasz és a spanyol bírók számára egy BL-, vb- vagy Eb-meccs nem olyan nagy kihívás, mint egy hazai bajnoki.

„Előfordul, persze, hogy elnézünk egy-egy tizenegyest, ezt sem vitatom, ugyanakkor egyetlen mérkőzés sem nő a fejükre, egy sem. Hogy miért? Nos azért, mert olyan bajnokságokban edződünk, amelyben a játékosok folyton át akarnak verni, minden másodpercben megpróbálnak tőrbe csalni” – jellemzi az Európa déli felén tevékenykedő pályatársait.

Természetesen a beszélgetés során szóba került Kassai Viktor is.

„Kiváló kvalitású játékvezető, aki már bizonyított. Csak úgy, véletlenül senkinek nem adnak oda egy BL-döntőt, ezt azért szögezzük le. Megjárt néhány világeseményt, minden adottsága megvan ahhoz, hogy a legjobbak közé soroljuk, mégis, megnézném a spanyol bajnokságban, hétről hétre. Kíváncsi lennék arra, hogyan kezelné ezt a nyomást. Itthon állandóan csörög a telefonod, nem tudsz kimenni az utcára, mert mindenki valamit számon kér. Ezt nem könnyű elviselni. Viktor adottságait nem vitatom, ugyanakkor megnézném, milyen teljesítményre lenne képes ilyen komoly, állandó presszió hatására” ismertette Eduardo Iturralde González, milyen próbatétel elé állítaná magyar kollégáját.

Ami nagyon meglepő, az az, hogy a világhírű spanyol bíró egy magyar csapatnak szurkol.

„Gyerekkorom óta Újpest-szurkoló vagyok, amit még Újpesti Dózsaként ismertem meg. Nagyon megtetszett a név hangzása, azon nyomban beleszerettem a csapatba és a csapat történelmébe. Elkezdtem kutatni az interneten, és mindent megtudtam, amit nekem, Újpest-drukkernek tudnom kell a csapatomról. Megtudtam, hogy 1885 óta írjuk a történelmünket, és hogy az Újpest a második legrégebben alapított magyar sportegyesület labdarúgócsapata. Megnézem, mikor lépünk pályára, és várom a végeredményt – avat be minket egy titkába a játékvezető. – Én lila vérű vagyok, bár Spanyolországban sokkal ismertebb a Ferencváros, de én maradok az Újpestnél.”

Iturralde ezeken kívül beszélt arról is, hogy miért könnyebb el Clásicót vezetni, mint kiesési „rangadót”, hogy kinek szurkol, hogy hány sms-t kapott az általa fújt 5–0-s Barca–Real után, és hogy hány éjszakán át nem tud aludni egy-egy rossz döntés miatt.

Az interjút a Sport1 Fieszta című műsorának december 3-i és 10-i adásában, két részletben lehet megtekinteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik