Iker Casillas rekordja: 26. alkalommal nem kapott ki az Atléticótól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.12. 14:51
null
Iker Casillas a figyelem középpontjában (Fotó: Reuters)
Az Atlético Madriddal vívott párharcot 5–0-s összesítéssel megnyerő Real Madrid jutott be elsőként a spanyol Király-kupa idei fináléjába. A királyi gárda ráadásul úgy verekedte magát át ellenfelein, hogy a bajnokságban mellőzött Iker Casillas egyetlen gólt sem kapott a kupában. A két gólt szerző Cristiano Ronaldo a mérkőzés után felkereste az atléticós Manquillót, akinek nyaksérülést okozott egy kemény ütközésnél.

 

„Diego López lesz a kapus a bajnokságban, Iker Casillas pedig a BL-ben és a kupában fog lehetőséget kapni” – hangzott el a sokakat felháborító mondat Carlo Ancelotti szájából a szezon elején nem is egyszer. Bár López képességeivel sincs gond, egy Real Madridért szorító szurkolónak roppant nehéz lehetett megszoknia, hogy több mint egy évtized után nem Casillasszal kezdődik a királyi gárda összeállítása a Primera Divisiónban.

Az idő teltével azonban a többség megbarátkozott az új helyzettel, már Casillas is lezártnak tekinti a kérdést. Sőt, utólag talán már nem is bánják a drukkerek, hogy így alakult, s elfogadják az olasz szakvezető döntését. Tény, ami tény, Iker Casillas a Király-kupában még egyetlen gólt sem kapott a most futó szezonban, de a Bajnokok Ligája csoportkörében is csupán négyszer kellett kivennie a labdát saját hálójából. Casillas a tétmeccseket figyelembe véve már 862 perce nem kapott gólt, ami természetesen magasan veri a korábbi klubcsúcsot.

A Király-kupában lejátszott nyolc, kapott gól nélküli meccs a sorozat több mint százéves történetében is egyedülálló. Korábban mindössze két csapatnak sikerült úgy bejutnia a fináléba, hogy azelőtt egy találkozón sem kapott gólt. Elsőként 1912-ben a Barcelona volt képes erre a bravúrra, majd négy évvel később az Athletic Bilbao. Azóta senki. A történethez tartozik azonban, hogy a katalánok akkor az elődöntőben csatlakoztak a kupaküzdelmekhez, 1916-ban pedig a Bilbao címvédőként rögvest a fináléban találta magát, így hódította el sorozatban harmadszor a Király-kupa-serleget. Casillas kapujába az idényben viszont sem az Olimpic de Xátiva, sem az Osasuna, sem az Espanyol, de még a városi rivális Atlético sem tudott betalálni – ráadásul mindnek két-két meccse volt próbálkozni.

Az Atléticónak lassan amúgy is Casillas-fóbiája lesz. A világ- és Európa-bajnok kapusnak ez volt a huszonhatodik madridi derbije a „matracosok” ellen, s ezen találkozókon még egyszer sem kellett megízlelnie a vereség keserű ízét. Sőt, húsz alkalommal a Real Madrid diadalmaskodott hat döntetlen mellett.

„Őszintén szólva boldog vagyok – mesélte a mérkőzést követően Iker Casillas, a Real Madrid kapusa. – Elértük a célunkat, ott leszünk a döntőben, ráadásul jó szériában vagyok, ami a kapott gólokat illeti. Örülök a huszonhatodik veretlenül megvívott derbimnek. Az ilyen városi rangadók mindenki számára különlegesek, főleg a Real Madrid szimpatizánsainak. A fináléban nem érdekel, ki lesz majd az ellenfelünk. Csak abban reménykedek, hogy jó mérkőzés lesz, és kész.”

C. RONALDO: A VICENTE CALDERÓNBÓL GELSENKIRCHENBE

Az Atlético otthonában, azaz a Vicente Calderón Stadionban Cristiano Ronaldo két tizenegyesével győzött a Real Madrid kedd este, így már tizenegy gólnál jár tizenkettő, Atlético elleni mérkőzésen. A kupaderbiket nézve pedig a góllövőlista élére állt öt találatával, letaszítva a trónról a nemrég elhunyt Luis Aragnoést. Egy mérkőzésen két büntetőgólt pedig legutóbb két idénnyel ezelőtt jegyzett. Akkor a Deportivo ellen – teljesen véletlenül kedd estéhez hasonlóan – szintén Daniel Aranzúbia kapuját vette be kétszer.

A kétszeres aranylabdás portugál viszont nem csak góljaival hívta fel magára a figyelmet. Még a szünet előtt egy ütközés során akkora lendülettel sodorta el Manquillót, a hazaiak védőjét, hogy az roppant balszerencsésen a fejére érkezett, s kibicsaklott a nyaka. A spanyol jobb bekket a szünetben le kellett cserélni az eset miatt, illetve azonnal nyakmerevítőt kapott, majd kórházba szállították. Cristiano Ronaldo a kemény belépőért megkapta jogos sárgáját, egy heves hazai drukkertől pedig még bónuszként egy öngyújtót is kapott – egyenest a fejéhez vágva. (Egyelőre ellentmondásosak a spanyolországi információk, hogy a tettest már megtalálták-e vagy sem.) A portugál a mérkőzést követően telefonon érdeklődött Manquillónál állapota felől, s mihamarabbi felépülést kívánt a nyaksérülést szenvedő Atlético-játékosnak.

Ronaldót viszont most rövid ideig nem láthatja játszani a madridi közönség, az ellenfelek szurkolói nem dobálhatják, mivel a portugálnak még két meccse hátra van korábbi eltiltásából a bajnokságban, így legközelebb február végén, a Schalke elleni idegenbeli BL-meccsen léphet pályára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik