Most Barca-mezben hódítják meg Európát?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.07.23. 18:03
Nyerő trió (fotó: AFP)
Lehet óriási hőség a vén kontinensen, tombolhat a nyári szünet, nyújthat megannyi érdekességet és szórakozási lehetőséget a strandok és fesztiválok világa, mint rendesen, most is óriási figyelem övezi a futballvilág átigazolásait. Idén is nekilátunk, hogy rendet vágjunk a transzferek között – ahogyan az 2008 óta hagyomány, a Premier League, a Serie A, a Bundesliga és a Ligue 1 után a La Ligával zárjuk a kört.

 

 

Mégpedig azzal az FC BARCELONÁVAL, amely megmutatta, hogyan lehet elképesztően sok pénzt sokszor elképesztően rosszul elkölteni. Az előző lezárt pénzügyi idényt a klub 806 millió euró bevétellel zárta, de a focicsapat bérköltsége 571 millió euró volt, a többi sportolóé és vezetőé, munkatársaké összesen 55 millió euró, a többi kiadás pedig 312 millió.

Ennek ellenére 423 millió euró adózás előtti eredménnyel zárt a Barcelona, csakhogy 800 millió euró egyéb pénzügyi műveletekből, azaz jogok és részesedések eladásából jött össze (az előző év 266 milliónyi ilyen bevétele után).

119 millió eurót ebből azonnal bezsebelt a spanyol állam. Elméletileg 1.26 milliárd euró volt a Barcelona bevétele a tavaly zárult szezonban, előtte nem sokkal több, mint egymilliárd euró! 

Ha nem adnak el bizonyos jogokat és a Barca Vision felét, akkor két év alatt 519 millió euró vesztesége lett volna a klubnak, ahogyan az elnök, Joan Laporta őszintén elmondta: „A saját tőkénk mínusz 455 millió euróba fordult, az adósságunk 1.3 milliárd volt, nagy része rövid lejáratú. Bármilyen magáncég ellen csődeljárást kezdeményeztek volna. Mi bátor döntéseket hoztunk, és megmentettük a klubot a tragédiától”. 

És akkor még nem is beszéltünk az Espai Barca-projektre felvett 1.5 milliárdos hitelről, bár ezt a tervek szerint simán kitermeli a komplexum.

Az éves bevételek milliárdosak, a fizetések szintje csillagászati, ehhez képest az eredmények… soványak.

Forrás: Swiss Rumble

A 2022-es nagytakarítás és nagybevásárlás után elengedték tavaly Ousmane Dembélét, Antoine Griezmannt, Franck Kessiét, Nico Gonzálezt, Abdét, Trincaót, Samuel Umtitit, Jordi Albát és Sergio Busquetset, jelentős bért megspórolva, de megszerezték Oriol Romeut, Ilkay Gündogant és Inigo Martínezt, kölcsönvették Joao Félixet és Joao Cancelót, majd a télen 40 milliót adtak Vitor Roque-ért. 

A Xavi-korszak egy bajnoki ezüstéremmel és korai kupakiesésekkel ért véget, különösen fájó volt, hogy a Bajnokok Ligájában idegenben megverték a PSG-t, aztán odahaza négy egyre kikaptak – az új mester a német Hansi Flick lett, akitől minden szinten jobb szervezettséget, tudatosságot várnak, és mindenekelőtt az edzések teljes megújítását.

„Itt a Barcelonában edzünk egy órát, aztán hazamegyünk” – idézte a Marca az egyik játékost, a spanyol lap úgy tudja, hogy az elnöknek panaszkodtak többen is a meghatározó játékosok közül, hogy nem megfelelő az erőnlétük, ezért is esett össze sokszor a csapat a hajrára.

„Flick teljesen megújítja majd az erőnléti edzéseket – mondta Laporta. – Láttuk, hogy a hatvanadik perc körül visszaesett a csapat, és nem úgy játszottunk, mint előtte, lásd a két, Real Madrid elleni mérkőzésünket. Flicknek az a dolga, hogy nyerjen a csapat. Tapasztalt keretet vesz át, fizikálisan fel kell készítenie őket a győzelemre, de úgy, hogy ne adjuk fel a stílusunkat. Ám jobban fel kell készülni erőnlétileg a kétérintéses játékunkra, és arra, hogy gyorsan visszaszerezzük a labdát”.
 

KUKÁBAN LANDOL A BARCA-STÍLUS? EZ VÁRHAT A KATALÁNOKRA FLICK KINEVEZÉSÉVEL


Ezen a nyáron befolyt a Csadi Riad, Marc Guiu, Estanis Pedrola hármasért 18 millió euró, és nem hosszabbítottak a Sergino Dest, Marcos Alonso, Sergi Roberto trióval, utóbbi lépéssel 15 milliónyi bérköltséget megspórolva. 

Távozhat még Ilkay Gündogan, aki többek szerint is a kispadra szorulna, a Galatasarayjal és a Fenerbahcével hozták hírbe, spanyol lapok szerint vannak szaúdi ajánlatai is, az al-Szadd hároméves szerződést kínált neki. A szenegáli középső védőért, Mikayil Fayéért 15 millió eurót kérnek, kétszer ekkora visszavételi opcióval, továbbadási százalékkal, az FC Porto még alkudozik. Clément Lenglet visszautasította az al-Ittihad ajánlatát, a Bolognában vagy az AS Romában inkább folytatná karrierjét, az al-Hilalban köthet ki ellenben Raphinha, míg a Newcastle United 15+5 millió eurót kínált elsőre Ferran Torresért… akit 55 millióért vett a Barca. A másik kérője állítólag a West Ham.

Raphinha nemet mondott a szaúdiaknak, ha már mennie kell, Angliában folytatná, írja a Sport, az Aston Villa, a Chelsea és a Newcastle is bejelentkezett érte, és képesek is megadni a 70 milliót.

Kölcsönbe vinné a Fiorentina Vitor Roquét, esetleg vételi opcióval, ő 16 meccsen 2 gólig jutott a katalánoknál, a Lazio 25 milliós opcióval jelentkezett a Foot Mercato szerint, a Napoli és az FC Porto is érdeklődik iránta. Ansu Fati neve felmerült a Bayer Leverkusennél, a Sevillánál és a Fenerbahcénél is.

Eric García nagyon jól játszott a Gironában, a klub megvásárolná őt, az Arsenal hiába adna 40 millió eurót Alejandro Baldéért, kosarat kapott. 

Roque eddigi mezszámát megkapta Lamine Yamal, és a csatárt is vinné az al-Hilal, ebből a pénzből jönne Nico Williams.

Megpróbálom!

Ez egy olyan év, amikor több okból sem fog egy új csapatot igazolni a Barca. Dani Olmót annak idején nem kellett volna elengedni, hanem lehetőséget adni neki a bizonyításra. Most nem fizették ki a jutányos árú vételi opciót, de ennek megvan az oka. A bilbaói Nico Williams ügyében optimista Laporta, a sportigazgató Deco állítólag már mindenben megegyezett a játékossal (évi 8 milliós nettó bér, Olmót 12 millióval kecsegtetik), a B-terv ez ügyben a Bild szerint a dortmundi Jamie Bynoe-Gittens megvétele. A meglepetéskiszemelt szélső Jaden Philogene volt, de őt már megvette a Hull Citytől az Aston Villa. A leverkuseni Jeremie Frimpong kivásárlási ára 40 millió euró, Williamsé pedig 50-ről 58 millióra emelkedett idén. Egy biztos: a Bilbao nem alkuszik, ki kell fizetni nekik az 58 millió eurót.

Az FC Porto szélsőjét, Pepét is szóba hozták a katalánokkal, a brazil szélső egyetlen BL-gólját éppen a Barca ellen szerezte. 

A neves szakíró, Toni Juanmartí szerint az új mester szeretné kölcsönvenni egy évre az Eb-n is bizonyító N'Golo Kantét, de nagyon nehéz lenne őt elmozdítani a szaúdi aranyligából. Fabrizio Romano azzal a meglepő hírrel szolgált, hogy az Everton őserő szűrője, Amadou Onana is kiszemelt; igaz, ezt már egy belga lap is megírta korábban, sőt azzal az információval kiegészítve, hogy játékosokat adnának cserébe. Sokat elmond a futball mai helyzetéről, hogy őt is elvitte időközben az Aston Villa!

A Crystal Palace jobbhátvédje, Daniel Munoz feleennyiért, 30 millióért elvihető. 

Csak kétmillióba kerül az ificsapatban egy idényt kölcsönben eltöltő 21 éves védő, Mamadou Mbacke, érte eredetileg hétmilliót kért a Los Angeles FC. Nagy falat a 28 éves Mikel Merino, akinek 50 millió eurót ér a játékjoga, de a szerződése jövőre lejár. Ő annak idején sem a Dortmundban, sem a Newcastle Unitedben nem kapott elég bizalmat, a Real Sociedadban aztán kivirágzott, spanyol lapok szerint a Barca 20 millió eurót ajánlott érte, vagy Fatit cserébe. A katalánok figyeltetik a zenites középső középpályást, a brazil Wendelt is. Jobb üzlet lenne nála megvenni a Valenciától a 21 éves Javi Guerrát, de érte már három ajánlatot is tett a Manchester City.

A Mundo Deportivo szerint a Barcelona szóban megegyezett a Betist ingyen elhagyó argentin világbajnok középpályással, a harmincéves Guido Rodríguezzel, de végül mégis nemet mondtak neki Xavi távozása után – Romeu végül marad a jelek szerint. Joao Félixet eladja szívesen az Atlético – a 80 millió eurós induló ár helyett már 60 millióért is. Nagyjából ennyi esélye van most Barcelonába igazolni Joshua Kimmichnek.

Anyagi szempontból is megéri a Barcelonában játszani, Robert Lewandowski az elmúlt idényben 27.1 millió eurót keresett bruttóban, a mostaniban 32 milliót fog, a következőben már csak 26 milliót, de azt is csak akkor, ha a mérkőzések 55 százalékán szerepel. A lengyel támadó pár hét múlva 36 éves, az előző idényt 26 góllal és 9 gólpasszal fejezte be, remek formában (de éppen a párizsiak elleni két mérkőzésen nem volt eredményes). 

Frenkie de Jong évi 37.5 milliót kap bruttóban (igen, 37.5 milliót), és tavaly írtunk róla, hogy azért lesz nehéz elcsábítani őt más csapatoknak, mert évi tízmilliós a hűségbónusza, és jelentős összegekkel tartozik neki a klub (volt olyan év, amikor bruttó hárommilliót kapott meg a járandóságából).

Nem csoda, ha új szerződést kötnének vele, jelentős fizetéscsökkentéssel.

Ilkay Gündogan majdnem 19, Ferran Torres kereken 10 milliót keres, Raphinha 12.5-öt, ennyit kapott Joao Cancelo is, Inigo Martínez és Andreas Christensen nem sokkal marad el a tízmilliótól, annyit húznak a klubtól, mint Pedri; de Gavinál, Marc-André ter Stegennél és Ronald Araújónál jóval többet. Ezeket is mérlegelni kell egy-egy átigazolási hírnél, például annál, hogy Cancelót ismét kölcsönkérték, vagy hogy a veterán Inigo Martínez ingyen távozhat, mert július közepéig nem tudták ők regisztrálni a La Ligánál az új idényre.

Lenglet járandósága két évig még összesen 24 millió, most szeretnék felbontani a szerződését. Az Aston Villához is úgy tudták kölcsönadni, hogy a béréből 3 milliót a katalánok álltak.

Maga a PSG ajánlotta fel a Barcának a Randal Kolo Muani, Goncalo Ramos, Carlos Soler hármast, de róluk Flick hallani sem akar.

Pablo Torréért 5 millió eurót fizetett a Barca, de a játékpercei alapján még 14 millió járhat a Racing Santandernek, rossz hír ez a fiatal középpályásnak ebben a helyzetben. Jól jöhet az a 6-8 millió euró, amit a Nice utal Jean-Clair Todibo eladása után, aki csak 5 meccset kapott a katalánoknál – Nizzában meg bizalmat, így a játékjoga most 35 milliót ér, több olasz, angol és német csapat csábítja. Jobban jártak vele máris (8 millióért adták el), mint Samuel Umtitivel, akit 25 millióért vettek, ingyen engedtek el 133 meccs után, és hat év alatt összesen 180 millió eurót fizettek ki neki bér gyanánt… És hol van mindez az Ousmane Dembélére, Antoine Griezmannra, Philippe Coutinhóra elköltött pénzektől, vagy attól, hogy a 222 millió euróért eladott Neymaron összesen 32 millió euró hasznot realizáltak?

És csak egy kis érdekesség még azoknak, akik szerint az átigazolásoknak semmi egyéb költségük nincs, csak maga az átigazolási díj: a klubbal most fura módon ismét hírbe hozott Adrien Rabiot annak idején azért nem írt alá a katalánokhoz, mert édesanyja és ügynöke a korábban kialkudott 10 millió eurós ügynöki díját hirtelen 15 millióra emelte volna; Dembélét 50 millió euróért adták el, 15 millió a játékosé lett, az ügynöke tízmilliót követelt, és perrel fenyegetett; Williams ára pedig nettóban 58 millió euró most, de ez ÁFÁ-val együtt 70 millió euró. 

Plusz az ügynöki és aláírási pénzek.

Utóbbiak 10-20 millióra rúgtak a közelmúltban, az ügynöki díjak mértékéről elmond valamit, hogy idén fizetett be a klub a 2012 és 2015 után kifizetett ilyen díjak után 23 millió euró pótlólagos adót, mert eddig szolgáltatásként kezelték ezeket a költségeket, jóval kedvezőbb adózási formában.

Remek hír ellenben a Barcának, hogy a Nike-val új szerződést köt a klub, és kap egy 100, mások szerint akár 150 millió eurós aláírási bónuszt. A sportszergyártó nemrégiben megnyerte azt a pert, amelyet a Barca indított ellene „szerződés teljesítésének elmulasztása miatt”, de ugyebár üzletben nincs barátság. Ez az összeg, illetve a Barca Studios újabb részének eladása lehetővé teszi új játékosok regisztrálását.

A kereskedelmi bevételek folyamatosan nőnek, Laporta több alkalmazottat elbocsátott, csökkentette a béreket, a cél, hogy a 650 milliós bérkeret 450 millióra soványodjon, ugyanakkor még a közelmúlt már távozott nagy sztárjainak is tízmilliókat kell utalni a korábban ki nem fizetett járandóságok miatt. 

A 2023–2024-es idényben 859 millió euró bevétel volt betervezve, 11 milliós nyereséggel.

„Olyan játékost kell hoznunk, aki képes megnyerni nekünk a meccseket, de sok fiatal játékosunk van, akiknek a fejlődését segítenünk kell” – adta ki a tennivalókat Flick. Aki megújította az edzői stábot is, ahogyan Laporta kérte: jött a mesterrel a Marcus Sorg, Toni Tapalovic, Heiko Westermann hármas, de négy új erőnléti edző is a klubhoz került, kettő a La Ligából (Real Sociedad és Sevilla), egy a Tottenhamtől, egy az Udinesétől, illetve Thiago Alcántara is bekerült az edzői stábba.

És van munkája az orvosoknak is: Ronald Araújo novemberben térhet vissza jó esetben, Gavi a nyár végén, Pedri picit hamarabb, Frenkie de Jong sérülése pedig sokkal-sokkal súlyosabb, ahogyan azt korábban hitték.


A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI
2024 NYARA

DEPORTIVO ALAVÉS
ÉRKEZETT: Tomás Conechny (Godoy Cruz, 2 000 000 euró), Moussa Diarra (Toulouse, ingyen), Stoichkov (Eibar, ingyen), Asier Villalibre (Athletic Bilbao, 1 000 000), Hugo Novoa (RB Leipzig, 1 500 000)
Kölcsönbe: Luka Romero (Milan), Manu Sánchez (Celta Vigo)
Kölcsönből vissza: Nikola Marasz (Levante)
TÁVOZOTT: Rubén Duarte (UNAM Pumas, 4 000 000 euró), Miguel de la Fuente (Leganés, kölcsön után végleg, 2 000 000 euró), Andoni Gorosabel (Bilbao, ingyen), Javi López (Real Sociedad, 6 500 000 euró), Xeber Alkain (Eibar, ingyen)
Kölcsönből vissza: Ianis Hagi (Rangers), Giuliano Simeone (Atlético Madrid), Rafa Marín (Real Madrid), Álex Sola (Sociedad), Samu Omorodion (Atlético Madrid)

ATHLETIC BILBAO
ÉRKEZETT: Álvaro Djaló (Braga, 15 000 000 euró), Andoni Gorosabel (Alavés, ingyen)
Kölcsönből vissza: Nico Serrano (Racing Ferrol), Unai Vencedor (Eibar), Jon Morcillo (Amorebieta)
TÁVOZOTT: Unai Núnez (Celta Vigo, kölcsön után végleg, 7 000 000 euró), Jon Morcillo (Albacete, ingyen), Dani García (Olympiakosz, i.), Raúl García (visszavonult), Iker Muniain (szerződése lejárt), Imanol García de Albéniz (Sparta Praha, 500 000 euró), Asier Villalibre (Alavés, 1 000 000 euró)
Kölcsönbe: Unai Vencedor (Santander)

ATLÉTICO MADRID
ÉRKEZETT: Robin Le Normand (Sociedad, 34 500 000)
Kölcsönből vissza: Giuliano Simeone (Alavés), Germán Valera (Zaragoza), Javi Galán (Sociedad), Carlos Martín (Mirandés), Santiago Mourino (Zaragoza), Borja Garcés (Elche), Víctor Mollejo (Zaragoza), Javi Serrano (Sturm Graz), Samu Omorodion (Alavés), Joao Félix (Barcelona)
TÁVOZOTT: Caglar Söyüncü (Fenerbahce, kölcsön után végleg, 8 500 000), Gabriel Paulista (Besiktas, ingyen), Vitolo (szerződése lejárt), Memphis Depay (szl.), Mario Hermoso (szl.), Álvaro Morata (Milan, 13 000 000), Sztefan Szavica (Trabzonspor, i.)
Kölcsönbe: Saúl Níguez (Sevilla)

FC BARCELONA
ÉRKEZETT: Héctor Fort (Barcelona B), Marc Casadó (Barcelona B), Mikayil Faye (Barcelona B), Pau Víctor (Girona, 2 700 000)
Kölcsönből vissza: Pablo Torre (Girona), Álex Valle (Levante), Clément Lenglet (Aston Villa), Julián Araujo (Las Palmas), Eric García (Girona), Ansu Fati (Brighton)
TÁVOZOTT: Csadi Rijad (Betis, kölcsön után végleg, 9 000 000), Marc Guiu (Chelsea, 6 000 000), Estanis Pedrola (Sampdoria, kölcsön után végleg, 3 000 000), Sergino Dest (PSV, k. v., ingyen), Marcos Alonso (szl.) 
Kölcsönből vissza: Joao Cancelo (Manchester City), Joao Félix (Atlético Madrid)

REAL BETIS 
ÉRKEZETT: Csadi Rijad (Barcelona, kölcsön után végleg, 9 000 000), Marc Roca (Leeds United, 4 500 000), Romain Perraud (Southampton), Diego Llorente (Leeds United, 3 250 000), Iker Losada (Racing Ferrol, 1 800 000), Adrián (Liverpool, i.)
Kölcsönből vissza: Álex Collado (al-Ohdúd), Borja Iglesias (Bayer Leverkusen), Juanmi (Cádiz), Juan Cruz (Leganés), Rober González (NEC)
TÁVOZOTT: Csadi Rijad (Crystal Palace, 15 000 000), Abner (Lyon, 8 000 000), Willian José (Szpartak Moszkva, 2 000 000), Rober González (NEC, 1 200 000), Juan Cruz (Leganés, 1 000 000), Juan Miranda (Bologna, i.), Claudio Bravo (szl.), Guido Rodríguez (szl.), Szokratisz Papasztathopulosz (szl.)
Kölcsönbe: Borja Iglesias (Celta Vigo)

CELTA VIGO
ÉRKEZETT: Unai Núnez (Bilbao, kölcsön után végleg, 7 000 000), Hugo Álvarez (Celta Vigo B)
Kölcsönbe: Borja Iglesias (Betis)
Kölcsönből vissza: Goncalo Paciencia (Bochum), José Fontán (Cartagena), Sergio Carreira (Elche), Julen Lobete (Andorra)
TÁVOZOTT: José Fontán (Arouca, i.), Renato Tapia (szl.)
Kölcsönbe: Jörgen Strand Larsen (Wolverhampton, 3 000 000), Carlos Dotor (Oviedo), Carles Pérez (Getafe), Manu Sánchez (Alavés)

ESPANYOL BARCELONA
ÉRKEZETT: Álvaro Tejero (Eibar, i.)
Kölcsönbe: Carlos Romero (Villarreal)
TÁVOZOTT: Joselu (Real Madrid, kölcsön után végleg, 1 500 000), Nico Melamed (Almería, i.), Keidi Bare (szl.), Martin Braithwaite (Gremio, i.), Keidi Bare (Zaragoza, i.)
Kölcsönből vissza: Keita Baldé (Szpartak Moszkva)

FC GIRONA
ÉRKEZETT: Abel Ruiz (Braga, 9 000 000), Ladislav Krejcí (Sparta Praha, 8 000 000), Donny van de Beek (Manchester United, 500 000), Gabriel Misehouy (Ajax II, i.), Alejandro Francés (Zaragoza, 3 500 000)
Kölcsönbe: Bryan Gil (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Pau Víctor (Barcelona B), Iljasz Csaira (Mirandés), Manu Vallejo (Zaragoza), Gabri Martínez (Mirandés)
TÁVOZOTT: Aleix García (Bayer Leverkusen, 18 000 000), Alexander Callens (AEK Athén, kölcsön után végleg, 300 000), Gabri Martínez (Braga, i.), Borja García (szl.), Pau Víctor (Barcelona, 2 700 000)
Kölcsönből vissza: Pablo Torre (Barcelona), Sávio (Troyes), Eric García (Barcelona), Yan Couto (Manchester City)

FC GETAFE
ÉRKEZETT: Jirí Letácek (Banik Ostrava, 2 000 000), Peter Federico (Real Madrid B, 2 000 000), Chrisantus Uche (Ceuta, 500 000), Diego Rico (Real Sociedad, 1 500 000), Álex Sola (Sociedad, 1 000 000)
Kölcsönbe: Carles Pérez (Celta Vigo)
Kölcsönből vissza: Choco Lozano (Almería), Darío Poveda (Cartagena)
TÁVOZOTT: Enes Ünal (Bournemouth, 16 500 000), Choco Lozano (Santos Laguna, 2 000 000), Jaime Mata (Las Palmas, i.), Nemanja Makszimovics (Panathinaikosz, i.)
Kölcsönből vissza: Mason Greenwood (Manchester United), Óscar Rodríguez (Sevilla), Ilaix Moriba (RB Leipzig), José Ángel Carmona (Sevilla), Juanmi Latasa (Real Madrid), Diego Rico (Sociedad)

UD LAS PALMAS
ÉRKEZETT: Marvin Park (Real Madrid B, k. v., 2 000 000), Manu Fuster (Albacete, 1 500 000), Jasper Cillessen (NEC, 500 000), Jaime Mata (Getafe, i.), Viti Rozada (Oviedo, i.), Dinko Horkas (Lokomotiv Plovdiv, i.), Iván Gil (FC Andorra, i.), Álex Munoz (Levante, i.), Oli McBurnie (Sheffield United, i.)
Kölcsönbe: Adnan Januzaj (Sevilla)
TÁVOZOTT: Aarón Escandell (Oviedo, i.), Sergi Cardona (szl.), Munir el-Haddadi (szl.), Cristian Herrera (szl.), Saúl Coco (Torino, 7 500 000)
Kölcsönből vissza: Máximo Perrone (Manchester City), Julián Araujo (Barcelona)

CD LEGANÉS
ÉRKEZETT: Miguel de la Fuente (Alavés, k. v., 2 000 000), Juan Cruz (Betis, k. v., 1 000 000), Enric Franquesa (Levante, 90 000), Roberto López (Sociedad, i.), Juan Soriano (Tenerife, i.), Valentin Rosier (Besiktas, i.)
Kölcsönből vissza: Javi Hernández (Cádiz)
TÁVOZOTT: Diego Conde (Villarreal, 4 000 000), Dani Jiménez (Huesca, i.), Jorge Miramón (szl.), Allan Nyom (szl.)
Kölcsönből vissza: Enric Franquesa (Levante) 

RCD MALLORCA
ÉRKEZETT: Mateu Morey (Borussia Dortmund, i.), Aszano Takuma (Bochum, i.), Johan Mojica (Villarreal, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Leo Román (Oviedo)
TÁVOZOTT: Amath Ndiaye (Valladolid, k. v., 2 000 000), Iddrisu Baba (Almería, k. v., i.), Matija Nasztaszics (szl.), Jaume Costa (szl.)
Kölcsönből vissza: Nacho Vidal (Osasuna), Nemanja Radonjics (Torino)

CA OSASUNA
ÉRKEZETT: Abel Bretones (Oviedo, 2 800 000)
Kölcsönbe: Nacho Vidal (Mallorca)
Kölcsönből vissza: Javi Martínez (Huesca)
TÁVOZOTT: 

REAL MADRID
ÉRKEZETT: Endrick (Palmeiras, 47 500 000), Joselu (Espanyol, 1 500 000), Kylian Mbappé (PSG, i.)
Kölcsönből vissza: Jesús Vallejo (Granada), Reinier (Frosinone), Rafa Marín (Alavés), Juanmi Latasa (Getafe)
TÁVOZOTT: Rafa Marín (Napoli, 12 000 000), Joselu (al-Garafa, 1 500 000), Nacho (al-Kvadsziah, i.), Toni Kroos (visszavonult), Lucas Vázquez (szl.), Kepa (Chelsea)

REAL SOCIEDAD SAN SEBASTIÁN
ÉRKEZETT: Sergio Gómez (Manchester City, 9 000 000), Jon Aramburu (Real Sociedad B), Javi López (Alavés, 6 500 000)
Kölcsönből vissza: Robert Navarro (Cádiz), Álex Sola (Alavés), Jon Karrikaburu (Andorra), Diego Rico (Getafe), Roberto López (Tenerife)
TÁVOZOTT: Roberto López (Leganés, i.), Diego Rico (Getafe, 1 500 000), Álex Sola (Getafe, 1 000 000), Robin Le Normand (Atlético Madrid, 34 500 000)
Kölcsönbe: Jon Karrikaburu (Racing Santander)
Kölcsönből vissza: Kieran Tierney (Arsenal), André Silva (RB Leipzig), Javi Galán (Atlético Madrid)

FC SEVILLA
ÉRKEZETT: Peque Fernández (Santander, 4 000 000), Chidera Ejuke (CSZKA Moszkva, i.)
Kölcsönbe: Saúl Níguez (Atlético Madrid), Albert Sambi Lokonga (Arsenal)
Kölcsönből vissza: Thomas Delaney (Anderlecht), Gonzalo Montiel (Nottingham Forest), Federico Gattoni (Anderlecht), Óscar Rodríguez (Getafe), Ludwig Augustinsson (Anderlecht), José Ángel Carmona (Getafe)
TÁVOZOTT: Luismi Cruz (Tenerife, k. v., 300 000), Óliver Torres (Monterrey, i.), Sergio Ramos (szl.), Mariano Díaz (szl.), Jesús Navas (visszavonult), Erik Lamela (AEK Athén, i.), Thomas Delaney (Köbenhavn, i.), Jusszef en-Nesziri (Fenerbahce, 19 500 000)
Kölcsönbe: Rafa Mir (Valencia), Federico Gattoni (River Plate), Adnan Januzaj (Las Palmas)
Kölcsönből vissza: Hannibal (Manchester United), Boubakary Soumaré (Leicester City), Lucien Agoumé (Inter), Alejo Véliz (Tottenham)

FC VALENCIA
ÉRKEZETT: Sztole Dimitrievszki (Vallecano, i.)
Kölcsönbe: Rafa Mir (Sevilla)
Kölcsönből vissza: César Tárrega (Valladolid), Samu Castillejo (Sassuolo), Eray Cömert (Nantes)
TÁVOZOTT: 
Kölcsönbe: Eray Cömert (Valladolid)
Kölcsönből vissza: Roman Jaremcsuk (FC Bruges), Szelim Amallah (Valladolid), Peter Federico (Real Madrid B)

RAYO VALLECANO
ÉRKEZETT: 
Kölcsönbe: Andrés Martín (Santander), Gerard Gumbau (Granada), Adrián Embarba (Almería)
TÁVOZOTT: Radamel Falcao (Millonarios, i.), Sztole Dimitrievszki (Valencia, i.), José Pozo (szl.)
Kölcsönből vissza: Kike Pérez (Valladolid), Miguel Crespo (Fenerbahce)

REAL VALLADOLID
ÉRKEZETT: Stipe Biuk (Los Angeles, k. v., 4 000 000), Víctor Meseguer (Granada, k. v., 3 000 000), Raúl Moro (Lazio, k. v., 2 500 000), Amath Ndiaye (Mallorca, k. v., 2 000 000), Stanko Juric (Parma, k. v., 1 500 000), André Ferreira (Granada, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Eray Cömert (Valencia), Kike Pérez (Vallecano), Darwin Machís (Cádiz), Szelim Amallah (Valencia)
TÁVOZOTT: Jordi Masip (szl.), Sergio Escudero (szl.), Álvaro Negredo (szl.)
Kölcsönből vissza: Lucas Oliveira (Cruzeiro), César Tárrega (Valencia)

FC VILLARREAL
ÉRKEZETT: Diego Conde (Leganés, 4 000 000), Pape Gueye (Marseille, i.), Adria Altimira (Villarreal B), Willy Kambwala (Manchester United, 10 000 000)
Kölcsönből vissza: Ben Brereton Díaz (Sheffield United), Haisszem Hasszan (Gijón), Arnaut Danjuma (Everton)
TÁVOZOTT: José Luis Morales (Levante, i.), Pepe Reina (Como, i.), Alberto Moreno (Como, i.), Étienne Capoue (szl.), Francis Coquelin (szl.), Bertrand Traoré (Ajax, i.), Ben Brereton Díaz (Southampton, 8 300 000), Johan Mojica (Mallorca, 1 500 000)
Kölcsönbe: Carlos Romero (Espanyol), Jorge Pascual (Eibar)
Kölcsönből vissza: Goncalo Guedes (Wolverhampton), Yerson Mosquera (Wolverhampton)

Lezárva kedd reggel, vastaggal az elmúlt hét átigazolásai.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik