Eladó a patinás, élvonalbeli spanyol klub, kiszállna a többségi tulajdonos

VARGA BALÁZSVARGA BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.10.17. 16:40
Így állt az új stadion építése 2017-ben, 10 évvel az elkezdése után, és a helyzet azóta sem sokat változott – az új többségi tulajdonosnak lesz vele dolga (Fotó: Getty Images)
Spanyol sajtóhírek szerint árulja a Valenciát a labdarúgóklub szingapúri, többségi tulajdonosa, Peter Lim, aki 350-400 millió eurót szeretne kapni érte.

A spanyol As arról ír, a laphoz került dokumentumokból az derül ki, hogy Peter Lim árulja 91.5 százalékos tulajdonrészét, amiért 350 és 400 millió euró közötti összeget kér.

Azért a vevőnek arra is készülnie kell, hogy a Valenciának 340 millió eurós adóssága van, illetve a új többségi tulajdonosra vár az új stadion (Nou Mestalla) megépítésének befejezése, amihez 150 millió eurót be kell fektetnie. Bár a lap hozzáteszi, a félkész létesítményre – melynek munkálatai még 2007-ben kezdődtek – reálisan inkább 170-190 milliót kell majd áldozni.

A cikk kiemeli: az új tulajdonosnak csábító lehet a projektje szempontjából, hogy a jelenlegi 25 fős keretből 15 játékosnak két év múlva, nyolc futballistának pedig jövőre jár le a szerződése, azaz a keret átalakítása könnyen megvalósítható. Nehézség azonban, hogy a leendő befektetőnek – ha 2026 előtt be akar szállni – nemcsak Limmel, hanem a CaixaBankkal is meg kell egyeznie, amely a klub fő hitelezője. A pénzintézet a 2014-es vásárlás során 60 millió eurós engedményt adott, amit ahhoz a feltételhez kötött, hogy Limnek meg kell tartania legalább 51 százalékos részesedését.

A 71 éves szingapúri üzletember 2014-ben lett a többségi tulajdonos, összesen 290 millió eurót fektetett be, de a klub működése során az elmúlt tíz évből kilencet veszteségesen zárt. A csapat ez idő alatt csupán háromszor szerepelt nemzetközi kupában (mindannyiszor a negyedik helyen végzett, s a Bajnokok Ligájában indulhatott), a jelenleg futó idényben pedig a 18., azaz kieső helyen áll kilenc fordulót követően.

Lim viszonya teljesen megromlott a szurkolókkal, akik rendre a távozását követelik, így aligha hullajtanak majd könnyeket, ha új tulajdonos érkezik a klubhoz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik