Ausztrália napja csak félig volt a hazaiaké

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.01.26. 21:55
Címkék
"A bíróknak nincs hazájuk, a bírók azok bírók" - mondta egyszer Szántó Imre, az amatőr ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánya, alighanem nem minden alap nélkül.
Nos, helyi idő szerint szerda este, a Lleyton Hewitt- David Nalbandian mérkőzésen részben megdőlt a tétel, a bíróknak ugyanis volt hazájuk. Ausztrália. A helyi erők, ha már egyszer nemzeti ünnep, Ausztrália napja volt január 26., igyekeztek emlékezetessé tenni, és mindenben támogatni Hewitt azon törekvését, hogy karrierje során először Melbourne-ben is bejusson a legjobb négy közé. Csak az egy idő után a vonalbírók felülbírálásából - egyébként helyesen - szinte sportot űző svéd mérkőzésvezető, Mohamed Lahyanin múlt, hogy nem durvult el a helyzet. Ettől még Hewitt továbbjutott, és - nagy szó ez, az előzmények ismeretében! - a végén már elsősorban önerőből.
Persze, nagyon nehéz úgy teniszezni, hogy a közönségkedvenc folyamatosan lelki terror alatt tartja az érintetteket, beleértve Nalbandiant és a bírákat. A korábban Chelával (köpködés) és Blake-kel (az amerikai nem volt rest kifigurázni az üvöltözését a második játszma megnyerését követően) is tengelyt akasztó Hewitt az argentinnal már az ötödik gémet követő térfélcserénél összeszólalkozott (váll váll elleni harc volt, mondhatnánk, ha futballmeccsről tudósítanánk), a bírók csak később kerültek terítékre. Úgy tűnt, a negyedik-ötödik szettre már elfelejtette, hogy az első játszmát nekik is köszönhette, hiszen a Nalbandiantól elnyert adogatása során "csak" három, tisztának tűnő pontot vettek el a vonalakat egyébként jó százalékban lövő dél-amerikaitól.
A döntő játszmában például előfordult, hogy megnyert (!) pont után tapsolta meg gúnyosan a vonalbírókat, majd kisebb triádát intézett a főbíróhoz, mondván, most miért nem korrigálja asszisztensei hibáját. Kész csoda, hogy közben a teniszről sem feledkezett meg. Elbírta, hogy villámgyorsan, 68 perc alatt elillant a kétszettes előnye, hogy a döntő játszmában folyamatosan neki kellett mennie Nalbandian után, hogy mindenki győzelmet várt tőle. Nyolc hétnél, a saját adogatásánál két pontra (30:30) volt a kieséstől, aztán simán hozta a gémet, majd elvette riválisa szerváját, hogy aztán gálaelőadássá degradálja a sajátját. Nullára nyerte meg a játékot, és ezzel a több mint négyórás mecscset is.

A harmadik helyen kiemelt Lleyton Hewitt az egymást követô második ötszettes csatáját is megnyerte, és pályafutása során elôször léphet pályára elôdöntôben hazája Grand Slam-tornáján
A harmadik helyen kiemelt Lleyton Hewitt az egymást követô második ötszettes csatáját is megnyerte, és pályafutása során elôször léphet pályára elôdöntôben hazája Grand Slam-tornáján
A harmadik helyen kiemelt Lleyton Hewitt az egymást követô második ötszettes csatáját is megnyerte, és pályafutása során elôször léphet pályára elôdöntôben hazája Grand Slam-tornáján
Hewitt továbbjutásával pedig olyan szintű elődöntőre kerülhet sor, amilyet az 1995-ös wimbledoni torna óta nem látott a világ Grand Slam-tornán. Azóta ugyanis az első négy kiemelt egyszerre sohasem tudta megérni az elődöntőt. Akkor az Andre Agassi, Pete Sampras, Boris Becker, Goran Ivanisevic kvartett igazolta a kiemelési számok és az erőviszonyok összhangját, most a Roger Federer, Andy Roddick, Lleyton Hewitt, Marat Szafin négyes tette meg ugyanezt. Akkor négy zseni, most pedig két, a teniszt klasszikus értelemben is játszani képes (Federer, Szafin), illetve két, elsősorban a fizikai adottságaira alapozó ember.
Hewitt ugyebár a világ végére is odaér és sohasem fárad el, miközben Roddick főképp a szerváiban bízik, természetesen nem alaptalanul. Nyikolaj Davigyenko ellen is két és fél szett alatt bevágott 17 ászt, ami még akkor is szép teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy a hatalmas melegben az orosz az első játszma közepétől folyamatos rosszulléttel küzdött. Egy ideig megpróbált ellenállni a saját korlátainak, aztán belátta, szervezete erősebb az ő akaratánál, és feladta a küzdelmet.
Arról pedig, hogy nem lett teljes az ausztrálok öröme az ünnepnapon, Lindsay Davenport tehet. Az amerikai világelső női szinten magas színvonalú mérkőzésen, két és fél óra alatt győzte le a 24. születésnapját így vereséggel ünneplő Alicia Molikot. A világelső a legjobb négy között a szintén maratoni ütközeten túljutó, Patty Schnydernek a Melbourne-ben korábban elszenvedett két vereségért döntő szett 7:5-tel törlesztő Nathalie Déchyvel találkozik. Azok fényében, hogy ellene 5-0 a mérlege, alighanem már csak egy lépsét kell tennie, hogy öt év után ismét GS-trófeát emelhessen a magasba.
A nap mérkőzése
L. Hewitt (ausztrál, 3.)–Nalbandian (argentin, 9.) 6:3, 6:2, 1:6, 3:6, 10:8
1. adogatások (%-ban)5062
Ászok164
Kettős hibák64
Ki nem kényszerített hibák4959
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7371
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5145
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)181168
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)146144
Legerősebb adogatás (km/óra)213193
Direkt pontok (adogatásból is)4939
Sikeres brékpontok6/166/12
Pontok/kísérletek a hálónál23/3420/25
Összes pontok158153
Mérkőzésidő (perc)245 (41+35+30+38+101)

Szavazás

Ön szerint ki lesz az idei Australian Open férfibajnoka?

…és a hölgyeknél?

---- Továbbra is jól szerepel a Melbourne-ben már csak egyedüli magyarként versenyben lévő Szávay Ágnes. A junior lányok között tizenkettedikként kiemelt magyar hölgy a második fordulóban a könnyedén, 6:0-ra megnyert első játszma után ugyan alaposan megszenvedett Nikola Frankovával, de végül döntő szettben térdre kényszerítette cseh riválisát. A mérleg nyelvét elsősorban a sokkal kevesebb (29 kontra 47) ki nem kényszerített hiba billentette Szávay javára. A magyar hölgy a harmadik fordulóban lapzártánk után a nyolcadik helyen kiemelt, szlovák Dominika Cibulkovával mérte össze az erejét.

Szávay és Frankova még egy meccset végigküzdött szerdán, igaz, immár egymás oldalán. A párosok küzdelmében az ausztrál Bridget Healy, Megan Price duó ellen mindössze két gémet veszítettek, és bejutottak a negyeddöntőbe, ahol a Timea Bacsinszky, Angelique Kerber svájci, német tandemmel találkoztak magyar idő szerint csütörtök hajnalban. ---- "Ma nem Roddickkal játszottam, hanem saját magam ellen. Meg az elviselhetetlen ausztráliai forróság ellen. Az első szett közepéig nem volt baj, ám akkor egy hosszabb labdamenetnél éreztem, hogy egyszerűen nem kapok normálisan levegőt. És hiába kértem később ápolást, pár ponttal később ugyanúgy rámtört a légszomj. Nagyon sajnálom, egy biztos, ahogy lehet, kivizsgáltatom magam" - a légzési problémák miatt a Roddick elleni meccsét feladó Nyikolaj Davigyenko kesergése.

"Furcsa volt, egyszer csak azt vettem észre, hogy a hosszabb labdamenetek végén gyermeteg hibákat követ el. Nem tudtam mire vélni" - Andy Roddick ugyanerről.

"Úgy emlékszem, jobbra a black jack-asztal mellett a kaszinóban van egy tévé. Majd az egyes leosztások között bele-bele pillantok, megnézem Lleytonékat" - Roddick sziporkája a Hewitt-Nalbandian meccs előtt, demonstrálandó, mennyire nem izgatja, ki lesz az ellenfele.

"Még itt vagyok, még élek. A döntő szettben voltak lehetőségeim, amelyek közül egy a végén kifizetődött" - Lleyton Hewitt, aki Nadal után Nalbandian ellen is maratoni, ötszettes küzdelemben diadalmaskodott.

"Szerintem nem zsinórban ütöttem négy kettős hibát, mert a negyedik előtt volt egy tízperces szünet. Úgyhogy maradjunk a háromnál" - Lindsay Davenport pontosítása egy újságírói felvetésre.

"Most már felesleges azon rágódni, hogy mi van, ha megadják az ászomat a döntő szettben 7:7-nél, és 8:7-re én vezetek. Néha az én javamra tévednek a bírók, néha az ellenfeleimére. De miért pont Melbourne-ben?!" - az ausztrál Alicia Molik töprengése egy Davenport javára elkövetett nyilvánvaló vonalbírói tévedés kapcsán. ---- Ausztrál nemzetközi bajnokság, Australian Open, Melbourne
(14 586 381 dollár, kemény pálya)
Férfi egyes
Negyeddöntő: Roddick (amerikai, 2. kiemelt)-Davigyenko (orosz, 26.) 6:3, 7:5, 4:1, fa.; L. Hewitt (ausztrál, 3.)-Nalbandian (argentin, 9.) 6:3, 6:2, 1:6, 3:6, 10:8. Az elődöntő párosítása: Federer (svájci, 1.)-Szafin (orosz, 4.); L. Hewitt-Roddick
Női egyes
Negyeddöntő: Davenport (amerikai, 1.)-Molik (ausztrál, 10.) 6:4, 4:6, 9:7; Déchy (francia, 19.)-Schnyder (svájci, 32.) 5:7, 6:1, 7:5. Az elődöntő párosítása: Davenport-Déchy; Sarapova (orosz, 4.)-S. Williams (ameri-
kai, 7.)
Férfi páros
Negyeddöntő: W. Black, Ullyett (zimbabwei, 5.)-Bhupathi, Woodbridge (indiai, ausztrál, 3.) 7:6, 6:3; Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 4.)-Llodra, Santoro (francia, 6.) 7:6, 7:5. Az elődöntő párosítása: Melzer, Waske (osztrák, német)-W. Black, Ullyett; Björkman, Mirnij-B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)
Női páros
Elődöntő: Kuznyecova, Molik (orosz, ausztrál, 6.)-Miszkina, Zvonarjova (orosz, 7.) 6:2, 6:3; Davenport, Morariu (amerikai, 15.)-G. Navratilová, Pastiková (cseh) 3:6, 6:2, 6:3. A döntőben: Kuznyecova, Molik-Davenport, Morariu
Vegyes páros
Nyolcaddöntő: L. Huber, Ullyett (dél-afrikai, zimbabwei, 4.)-Liu Nan-nan, Lü Jen-hszün (kínai, tajvani) játék nélkül; Zvonarjova, B. Bryan (orosz, amerikai, 5.)-Srebotnik, Cermák (szlovén, cseh) 6:3, 6:2; M. Navratilova, Mirnij (amerikai, fehérorosz, 7.)-Pratt, Vízner (ausztrál, cseh) j. n.; Musgrave, Arthurs (ausztrál)-Callens, Damm (belga, cseh) j. n. Negyeddöntő: C. Martínez, Ram (spanyol, izraeli)-Stubbs, Nestor (ausztrál, kanadai, 1.) 7:5, 6:7, 7:6; Stosur, S. Draper (ausztrál)-Musgrave, Arthurs 6:2, 7:6. Az elődöntő párosítása: C. Martínez, Ram-Stosur, S. Draper; Zvonarjova, B. Bryan vagy L. Huber, Ullyett-M. Navratilova, Mirnij vagy C. Black, W. Black (zimbabwei, 2.)

Juniorok
Női egyes
2. forduló: Szávay Ágnes (magyar, 12.)-Franková (cseh) 6:0, 5:7, 6:4

Női páros
Nyolcaddöntő: Franková, Szávay Ágnes (cseh, magyar, 6.)-Healy, Price (ausztrál) 6:0, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik