Nem adta könnyen a sikert Marozsán Fábián Wimbledonban – összefoglaló

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.07.01. 15:23
Marozsán Fábián kiesett (Fotó: Getty Images, archív)
Nem adta könnyen a sikert Marozsán Fábián (ATP-43.) Jan-Lennard Struffnak (41.) a wimbledoni Grand Slam-torna első fordulójában, ám az előzetesen valamivel esélyesebbnek tartott 34 éves német játékos kicsivel több mint 2 óra leforgása alatt búcsúztatta a nála tíz évvel fiatalabb magyar teniszezőt.

Marozsán Fábián tavaly Wimbledonban játszhatott először valamely Grand Slam-verseny főtábláján, miután szerencsés vesztesként bejutott – az angol füves majorbajnokságot megelőzően még a legjobb százon kívül volt a világranglistán, ezért kellett selejteznie, idén erre már nem volt szükség top ötvenes játékosként. Ám tavalyhoz hasonlóan idén is az első kör jelentette a végállomást Marozsánnak Wimbledonban, 2023-ban szintén négy játszmában kapott ki a belga David Goffintől. Még a mérkőzések alakulása is megegyezik, hiszen honfitársunk 0–1-es szettállásról egyenlített, fordítani sajnos viszont már nem tudott – sem akkor, sem ezúttal.

Struff tavaly ilyenkor érte el karriercsúcsát a 21. hellyel, ám idénre is elért egy nagy mérföldkövet, hiszen áprilisban megnyerte pályafutása első ATP-tornáját, a müncheni 250-es salakosat. A Wimbledont felvezető két füves versenyén, Stuttgartban és Halléban egyaránt a negyeddöntőt érte el – Marozsán Fábián ezeken sorrendben az első és a második körben esett ki, utóbbin mindketten kikaptak a későbbi győztes olasz világelső Jannik Sinnertől.

Harmadik közös találkozójukon így 2–1-re a német került előnybe: egy 2022-es pozsonyi challengertorna első körében Marozsán nyert, a tavalyi szófiai 250-es negyeddöntőjében, valamint ezúttal Wimbledonban Struff. A februári magyar–német Davis-kupa világdöntő-selejtezőn is esedékes lett volna egy párharc köztük a második nap végén, ám mire eljutottunk odáig, Németország eldöntötte a kimenetelt, így az utolsó, tét nélküli meccset Piros Zsombor és Kevin Krawietz játszotta le.

Marozsán villámrajtot vett az első játszmában, egy korai break után 4:1-re elhúzott, de Struff nem engedte ki a kezei közül a szettet, alaposan felpörgött, sorozatban öt játékot nyerve fordított breakhátrányából, és vezetést szerzett. A második szettben egyik játékos sem tudott a másik felé kerekedni, 4:4-nél egy gyors breakváltás következett, majd a tie-breakben fogadóként meglépett 4–2-re és végül egyenlített is.

Sajnos ebből nem sikerült merítenie a Hajdúszoboszló SE játékosának, már a harmadik szettben, első fogadójátékánál két breaklabdát kellett hárítania – ez sikerült, de a felvonás későbbi részében nem tudott mit kezdeni német ellenfele adogatójátékával, Struff viszonylag könnyedén került ismét játszmaelőnybe, ráadásul a negyedik játszma az azt megelőzőhöz hasonlóan szintén az ő nyertes szervagémjével indult. Marozsán 2:1-nél ismét elvesztette az adogatását, és bár 4:1-nél kétszer is elvehette volna ellenfelét, Struff mindkettőt hárította, majd később az első mérkőzéslabdáját kihasználta – az első adogatás még megpattant a hálón, a másodikat viszont Marozsán nem tudta visszaadni, ezzel megnyerte a találkozót.

TENISZ WIMBLEDON (50 millió font, füves pálya)
FÉRFI EGYES
Marozsán Fábián–Jan-Lennard Struff (német) 4:6, 7:6 (7–4), 2:6, 3:6

A MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik