Minden csepp vízre szükség van!

Vágólapra másolva!
2010.08.11. 16:00
null
Afrikában akár naponta órákat gyalogolnak, hogy kevéske vízhez jussanak
Egy átlagos európai több mint 200 liter vizet használ naponta, míg a Szaharát övező térségekben egy főre átlagosan 10-20 liter jut.

Míg itt ivóvíz minőségű vízben úszunk, ott a nők és a lányok naponta órákat gyalogolnak, hogy ahhoz a kevés vízhez is hozzájussanak. Gyakran a pocsolyákon, folyókon kívül nincs más elérhető vízforrás, így azt a szennyezett vizet isszák és használják. A fertőzött ivóvíz miatt húsz másodpercenként meghal egy kisgyerek, naponta pedig 4320. Ez évente 1 555 200 elveszett gyerekélet!

Hogyan segít az UNICEF?

A világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF már az 1960-as évek óta vesz részt az egészséges ivóvíz biztosításában, békében és katasztrófahelyzetekben. Jelenleg csaknem száz országban van vízprogramja.

 ÖN IS SEGÍTHET A GYEREKEKNEK!
Ajándékozzon 20 liter tiszta ivóvizet egy gyereknek! Küldje az UNICEF szót a 06-90- 643-143-as számra! (Az SMS díja bruttó 500 Ft). A szám augusztus 16-ig él.
További információ: www.unicef.hu

Etiópiában például 4.5 millió nőt és kisgyereket szeretne 2011-ig tartósan egészséges ivóvízhez juttatni és számukra jobb higiénés körülményeket teremteni, továbbá 650 egészségügyi intézmény és 4200 iskola vízellátását és szennyvízkezelését kívánja megoldani.

Ehhez nemcsak kutakat épít, hanem megtanítja a lakosságnak a kezelésüket és a javításukat is, a nőket és gyerekeket higiénés ismeretekre és a víz ésszerű felhasználásra oktatja. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt a programot magyar adományozók is támogatták több mint hatvanezer dollárral. Bizonyára sokan küldtek SMS-t is az év elején, hogy segítsenek a földrengés sújtotta Haiti lakosain. A Magyarországról az UNICEF-hez érkezett mintegy kilencvenmillió forint sok tízmilliónyi liter víz tisztítását és így veszélytelen fogyasztását tette lehetővé.  

Szükség van partnerekre

Az UNICEF programjait kizárólag önkéntes hozzájárulásokból finanszírozza, ezért eredmények eléréséhez szövetségesekre van szüksége, legyenek azok kicsik vagy nagyok.

Egy olasz kajakozó, Giuseppe Faresin például néhány héttel ezelőtt ezer kilométert evezett a Dunán, minden kilométer után egy eurót ajánlva fel az UNICEF-nek.

A kontinens egyik legpatinásabb sportszervezete, az Európai Úszószövetség 2006 óta támogatja az UNICEF vízprogramjait.

Ezért a budapesti úszó Eb szervezői minden eladott jegy árából egy eurót ajánlottak fel, hogy az UNICEF Afrika iskoláiban iható vizet biztosítson minél több gyereknek, megtanítsa őket a higiénia alapvető szabályaira és arra, hogyan lehet az esővizet összegyűjteni és hasznosítani.

Augusztus 14-én a döntők előtt 4x50 méteres jótékonysági váltóúszásra is sor kerül, amelyben több korábbi olimpiai bajnok, köztük Kovács Ágnes, a szervezet nemrég kinevezett magyarországi sportnagykövete úszik az UNICEF-ért. A váltó szponzorai több mint 3 millió forinttal támogatják az afrikai vízprogramot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik