Vizes vb: Előre a kétszáz hátra! – Kós Hubert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.22. 07:17
null
Az előjelek biztatóak, vagyis joggal reménykedhetünk benne, hogy Fukuokában is sokat látjuk mosolyogni Kós Hubertet (Fotó: Szabó Miklós)
Kisimult és még a szokásosnál is magabiztosabb Kós Hubert, akinek eddig nagyon bejött a legendás mester, Bob Bowman arizonai csapatában eltöltött fél év. A vasárnap kezdődő úszóviadalon a kétszáz hát lesz a főszáma, ez mára egyértelművé vált.

„Ilyen öltözőtársunk nincs?”

„Nincs. Csak Pesten volt.”

„És most?”

„Lemész az öltözőbe.”

„Lépcsőzzek?”

„Lépcsőzzél.”

„Viszont ha lenne sátrunk, akkor nem kellene.”

„De nincs. Mert csak te használtad.”

„De én szeretném.”

„Ott a japánoké, amikor nem figyelnek, menj be oda.”

„Kösz, egyéb jó ötlet?”

„Lemész a lépcsőn az öltözőbe.”

Kós Hubert fancsali ábrázattal el, Kovács Benedek vigyorogva vonogatja a vállát:   „Hubi az Hubi.”

Ez egyébként a délutáni performansz, a két 200 hátas már délelőtt is produkálja magát, amikor először nézelődnek a versenymedence körül (de nem fent, mert még a műúszó vegyes párosok viadala zajlik).

„Figyelj, ez legalább ötszáz méter gyaloglás a melegítőmedencétől a médiazóna végéig. Kész lesz a lábunk” – mondja Benedek.

„Van olyan hely, ahol észrevétlenül kidobhatom a taccsot? – nézelődik Hubert. – A budapesti vébén a kamerák előtt ájultam el a prémium vegyes zónában a »kettővegyes« után, lehet, hogy most tovább húzom, de később bármi megtörténhet, ha kihajtom magam. Márpedig ki fogom, az tuti.”

Közben a mexikói szinkronúszó fiú-lány duó érkezik fentről.

„Hallom, már van egyéni is a fiúknak?”

„Te, Hubi, ne kérjünk mi is ilyen csillogó flittereket a gatyánkra?”

Itt kezd gondolkodni az ember, hogy hová is sodorta a jó sorsa...

Az egyenesen Arizonából érkező Európa-bajnok Kós Hubert egyébként kisimult és vidám. Az M4 Sportnak adott interjújában azt fejtegeti, hogy „balról kellett menni balra”, azaz nem plusz tizenhat óra, hanem mínusz nyolc a valódi különbség, és így egyszerűbb volt az átállás is. És hogy Bob Bowman az amerikai válogatott edzőjeként hivatalosan nem vezethet neki itt, Fukuokában tréninget, még csak nem is mérhet neki egy hosszt se, sőt, a kommunikáció is tilos elvben, de azért megoldják, hogy tartsák a kapcsolatot.

Ami fontos, mert Kós új dimenzióba került Arizonában, Michael Phelps korábbi mesterének keze alatt.

„Balra nézek, Leon Marchand, jobbra nézek, Chase Kalisz, a parton meg Bob – ilyen felállásban nem nagyon van szükséged motivációra – jegyzi meg később. – Amikor kimentem karácsonykor, a világkupaversenyek után kicsit pihenten, így relatíve felkészületlenül belecsöppentem az úgynevezett téli edzésekbe. Ez mind közül a legkeményebb, néhány napig tényleg azt sem tudtam, hol vagyok. Nem az volt a kérdés, el tudok-e aludni este, hanem hogy eljutok-e az ágyamig. De miután sikerült végigcsinálnom azt a három hetet, minden könnyebbé vált, belerázódtam, már tudtam menni Chase-szel és Leonnal is.”

Az pedig egyértelmű, hogy a fukuokai világbajnokságon a 200 háton lesz a hangsúly. „Amikor először beszélgettünk itt, Pesten Bobbal, kérdezte, mit úszom még a vegyes mellett, s a kétszáz hát már akkor előkerült, kint pedig elkezdtünk rajta dolgozni  – árulja el Kós. – Bob is mondta, látszik, hogy nekem mennyire tökéletesen megtanították a háttechnikát, viszont az is kiderült, hogy a lábam még mennyire nem állt készen arra, hogy igazán jól menjek, hogy a legvégéig bírjam. Most már bírom.

Azt azért ne feledjük, hogy Kós tavaly augusztusban 200 vegyesen lett Európa-bajnok.

„A kétszáz vegyest kicsit pihentetjük, jó emlékként gondolok Rómára, de be kell látnom, most kétszáz háton van a legnagyobb esélyem, leginkább azért, mert ott nem kell mellen úszni. Kint nap nap után szembesültem azzal, ebben hol tartok Leonhoz és Chase-hez képest. A technikám megvan, de erő nincs benne, és fél év alatt nem volt arra mód, hogy ezt fejlesszük – mert ez részben izomzat, részben rengeteg intenzív edzés kérdése. Hosszabb távon rá fogunk menni, de most, ezekbe a hónapokba a hátúszás magasabb szintre hozása fért bele.”

S hogy miben több Bowman meg úgy egyáltalán a világot uraló amerikai úszósport?

„Azt kell mondanom, hogy mindenben – jelenti ki. – Nem tudok három specifikumot mondani, inkább úgy jellemezném, hogy szinte minden téren kicsivel jobbat és többet tudnak és csinálnak. Nálunk biztosan. Otthon volt a két óriás, Széchy Tamás és Kiss László, az ő módszereikkel lett a legnagyobb Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina, világos, hogy mivel ez nagyon magas szinten működött, majdnem mindenki ragaszkodik ehhez az alaphoz, és amit ők csináltak, azt próbálják adaptálgatni. Az amerikaiaknál meg Bob talált ki valamit Phelpsnél, és aztán most az az alap, csakhogy ez ugye negyven-ötven évvel modernebb módszer. Vannak edzőink, akik elég jól haladnak a korral, de a gyökerek alapvetően még mindig a Széchy-korszakig nyúlnak vissza, és abban is igaza van Sós Csaba bának, hogy ami kint van, azt egy az egyben nem lehet a magyar viszonyokra átültetni. Ott kezdődik, hogy az az egyetemi rendszer másolhatatlan: akkora a bázis, hogy szinte minden versenyen iszonyú éles csata megy a nyolc úszó között, még egyetemek közötti viadalokon is. Ezek a versenyek jelentik az alapját mindennek, tényleg felkészítenek egy sor kihívásra.”

Például erre a világbajnokságra is.

Hogy minden előzetesen vállalt távon – 100, 200 hát, 100 pillangó, 200 vegyes – ott lesz-e Kós, az még nem dőlt el.

„Viszont az első nap a négyszer százas gyorsváltóban tuti, és ez máris óriási megtiszteltetés nekem – mondja, majd előveszi a klasszikus „hubis” mosolyát: –  Jó lesz ez a vébé.”

Ebben bízunk mi is.

Szabó Szebasztián „rámegy” a magyar csúcsra 50 gyorson
Szabó Szebasztiánt   mindig is őszinte stílusáért, közvetlenségéért szerettük, de pénteken még a szokotthoz képest is lazábban trécselt a média képviselőivel.
„Nagyon várom, hogy kezdődjön a vébé. Jó volt a felkészülés, meg hasznos, de versenyeznék már – mondta, és nem titkolta, az 50 gyorsra hegyezi magát. – Az az utolsó két nap, akkorra leszek teljesen kész, viszont már most olyan íjra hasonlítok, amelyet nem hogy kifeszítettek, de minden – kéz, kar – remeg, hogy végre kilőjék a nyilat. Hát, én már nagyon kilőnék.”
Szerinte 21.40-nel oda lehet érni a dobogóra, ő pedig ment 21.60-at úgy, hogy erre a távra igazán csak az elmúlt fél évben feküdtek rá, s kezdtek el készülni specifikusan: „Sok mindennek stimmelnie kell, hogy egy ilyen idő meglegyen, de én nagyon hiszek abban, hogy meg tudom csinálni. Egy országos csúccsal szerintem érmet lehet nyerni, én pedig rá fogok menni a rekordra.”
Az egyébként 21.42 – és köszöni, jól van, július 31-én „ünnepelné” 14. születésnapját, merthogy egyike a három, a 2009-es római vébéről „ittmaradt” cápadresszes csúcsnak. Takács Krisztián állította fel, miután szokásához híven szétúszásban dőlt el, bekerül-e a fináléba. Akkor a csúccsal bekerült. Most egy új rekord ennél jóval többet hozna a konyhára – az új textilkorszakban, azaz 2011 óta ezzel az idővel a bronz minimum garantálható volt az összes világbajnokságon.

 

A PROGRAM
Július 23., vasárnap
Előfutamok, 3.30

Női 200 m vegyes (Sebestyén Dalma), férfi 400 m gyors (Rasovszky Kristóf), női 100 m pillangó (Jakabos Zsuzsanna), férfi 50 m pillangó (Szabó Szebasztián), női 400 m gyors (Fábián Bettina, Késely Ajna), férfi 100 m mell, férfi 400 m vegyes (Holló Balázs, Telegdy Ádám), női 4x100 m gyorsváltó (Magyarország), női 4x100 m gyorsváltó (Magyarország)
Középdöntők, döntők, 13
Férfi 400 m gyors, női 100 m pillangó, férfi 50 m pillangó, női 400 m gyors, férfi 100 m mell, női 200 m vegyes, férfi 400 m vegyes, női 4x100 m gyorsváltó, férfi 4x100 m gyors­váltó

Július 24., hétfő
Előfutamok, 3.30

Női 100 m hát (Molnár Dóra), férfi 100 m hát (Kós Hubert, Kovács Benedek), női 100 m mell, férfi 200 m gyors (Márton Richárd, Németh Nándor), női 1500 gyors (Flück Nóra, Mihályvári-Farkas Viktória)
Középdöntők, döntők, 13
Férfi 100 m mell, női 100 m pillangó, férfi 100 m hát, női 100 m mell, férfi 50 m pillangó, női 100 m hát, férfi 200 m gyors, női 200 m vegyes

Július 25., kedd
Előfutamok, 3.30

Férfi 50 m mell, női 200 m gyors (Késely Ajna, Pádár Nikolett), férfi 200 m pillangó (Márton Richárd), férfi 800 m gyors (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf)
Középdöntők, döntők 13
Férfi 200 m gyors, női 1500 m gyors, férfi 50 m mell, női 100 m hát, férfi 100 m hát, női 200 m gyors, férfi 200 m pillangó, női 100 m mell

Július 26., szerda
Előfutamok, 3.30

Férfi 100 m gyors (Németh Nándor, Szabó Szebasztián), férfi 200 m vegyes (Kós Hubert, Telegdy Ádám), női 50 m hát (Komoróczy Lora), női 200 m pillangó (Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka), vegyes csapatok 4x100 m vegyes váltó (Magyarország)
Középdöntők, döntők, 13
Férfi 800 m gyors, női 200 m gyors, férfi 100 m gyors, női 50 m hát, férfi 200 m pillangó, férfi 50 m mell, női 200 m pillangó, férfi 200 m vegyes, vegyes csapatok 4x100 m vegyes váltó

Július 27., csütörtök
Előfutamok, 3.30

Férfi 200 m hát (Kós Hubert, Kovács Benedek), férfi 200 m mell, női 100 m gyors (Senánszky Petra), női 4x200 m gyorsváltó (Magyarország), női 200 m mell
Középdöntők, döntők, 13
Női 200 m pillangó, női 100 m gyors, férfi 100 m gyors, női 50 m hát, férfi 200 m mell, férfi 200 m vegyes, női 200 m mell, férfi 200 m hát, női 4x200 m gyorsváltó

Július 28., péntek
Előfutamok, 3.30

Férfi 50 m gyors (Szabó Szebasztián), férfi 4x200 m gyorsváltó (Magyarország), férfi 100 m pillangó (Kós Hubert, Márton Richárd), női 800 m gyors (Fábián Bettina, Késely Ajna), női 200 m hát (Burián Katalin, Szabó-Feltóthy Eszter), női 50 m pillangó
Középdöntők, döntők, 13
Női 100 m gyors, férfi 100 m pillangó, női 200 m hát, férfi 50 m gyors, női 200 m mell, férfi 200 m hát, női 50 m pillangó, férfi 200 m mell, férfi 4x200 m gyorsváltó

Július 29., szombat
Előfutamok, 3.30

Férfi 1500 m gyors (Betlehem Dávid, Rasov­szky Kristóf), férfi 50 m hát (Székely Áron), női 50 m gyors (Senánszky Petra), női 50 m mell, vegyes csapatok 4x100 m gyorsváltó
Középdöntők, döntők, 13
Női 50 m pillangó, férfi 50 m gyors, női 50 m gyors, női 50 m mell, férfi 100 m pillangó, női 200 m hát, férfi 50 m hát, női 800 m gyors, vegyes csapatok 4x100 m gyorsváltó

Július 30., vasárnap
Előfutamok, 3.30

Férfi 4x100 m vegyes váltó, női 400 m vegyes (Jakabos Zsuzsanna, Mihályvári-Farkas Viktória), női 4x100 m vegyes váltó (Magyarország)
Döntők, 13
Férfi 50 m hát, női 50 m pillangó, férfi 1500 m gyors, női 50 m gyors, női 400 m vegyes, férfi 4x100 m vegyes váltó, női 4x100 m vegyes váltó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik